Ankara'nın en özel kalemi büyük bir kulis bombası patlatıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ankara'da yapılan yeni Başbakanlık binası inşa ediliyor. Erdoğan, İstanbul'da da çok konuşulacak bir değişikliğe imza atacak. Erdoğan, Beşiktaş'taki Dolmabahçe Sarayı'ndaki çalışma ofisinden ayrılıp Beylerbeyi Sarayı'na taşınacak.
ANKARA'DA DEVLETİN GÜCÜNÜ YANSITACAK BİNA
Ankara'daki Başbakanlık binası, görüntüsü ve fiziki koşulları itibariyle ihtiyaçlara cevap vermiyordu. Üstelik Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gücünü yansıtan bir mimari yapıya da sahip değildi. Özellikle dış ülke konukları cadde ortasında asfaltta karşılanıyordu. Başbakan Erdoğan, bu noktaları da göz önüne alarak Ankara'da yeni bir Başbakanlık binasının inşası için ödüllü bir mimara talimat vermişti. Selçuklu mimarisine göre yapılan yeni bina Ankara'da Orman Genel Müdürlüğü'nün arazisine yapılıyor.
İSTANBUL'DA DA AYNI ARAYIŞA GİRİLDİ
Ankara'da devletin gücünü yeterince yansıtmayan Başbakanlık binası yerine yeni Başbakanlık binası yapılırken İstanbul'da da Başbakan Erdoğan için yeni bir çalışma ofisi adresi belirlendi.
Dolmabahçe Sarayı'ndaki bir ek yapının uzantısını çalışma ofisi olarak kullanan Başbakan Erdoğan, göreve geldiği ilk yıllarda uluslararası görüşmelerini ve çalışma ziyaretlerini otel odalarının lobilerinde gerçekleştirmişti. Türkiye gibi bir devletin bu tarz görüşmeleri ülkeyi en iyi temsil eden mimari yapılarda yapması gerektiğine inanan Erdoğan, daha sonra bu görüşmeleri Dolmabahçe Sarayı'ndaki çalışma ofisinde gerçekleştirmeye başladı.
DOLMABAHÇE'DEN NEDEN Mİ AYRILIYOR?
Ancak gerek şehir merkezi içindeki konumu, gerek trafik sorunu nedeniyle yeni bir çalışma ofisi arayışına giren Başbakanlık yetkilileri Üsküdar'a bağlı Beylerbeyi Sarayı'nı mercek altına aldı. Gerekli araştırmaların yapılmasının ardından Başbakan Erdoğan da 5 Mayıs tarihinde Beylerbeyi Sarayı'na giderek burada incelemelerde bulundu.
600 yıl hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu'nun ardından Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Osmanlı mirasını da alan yeni Cumhuriyet'in köklü geçmişini daha iyi yansıtabilmesi için Beylerbeyi'ndeki sarayın Başbakanlık Çalışma Ofisi için tercih edildiği tahmin ediliyor.
BEYLERBEYİ SARAYI'NIN KÜNYESİ
İstanbul'un Üsküdar ilçesininde bulunan Beylerbeyi Sarayı Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yıllarında Ermeni mimar Sarkis Balyan'a yaptırılmıştır.
Asıl saray olan yazlık saray, Rönesans, Barok ve doğu-batı üslubunun kaynaştırılması ile yapılmıştır.
Saray padişahların yanı sıra bugüne kadar birçok ünlü ismi ağırlamıştır. 2. Abdülhamid Balkan Savaşları'ndan sonra güvenlik nedeniyle Selanik'teki Alatini Köşkü'nden alınıp Beylerbeyi Sarayı'na getirilmiş ve hayatının geri kalan kısmını bu sarayda geçirmiştir.
Sarayın ilk önemli yabancı konuğu ise 3. Napolyon'un karısı Eugénie olmuştur. Sarayın diğer önemli konukları ise Karadağ Kralı Nikola, İran Şahı Nasrüddin ile Ayastefanos Anlaşmasını imzalamak için İstanbul'a gelen Gran Dük Nikola ve Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph'tir. Cumhuriyet döneminde ise Atatürk'ün davetlisi olarak 1934 yılında İstanbul'a gelen İran Şahı Rıza Pehlevi bu sarayda konuk edilmiştir. 1936 yılında ise Balkan Oyunları Festivali bu sarayda düzenlenmiş ve Mustafa Kemal Atatürk o geceyi Beylerbeyi Sarayı'nda geçirmiştir.