İstanbul'un 3. Boğaz Köprüsü temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, köprünün adının Yavuz Sultan Selim olacağını söyledi. 29 Ekim'de Marmaray'ın hizmete gireceğini müjdeleyen Başbakan Erdoğan, taşıtlar için iki yeni tüp geçidin daha inşa edileceğini söyledi.
3. Boğaz Köprüsü'nün açılışına katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'un Fethi'nin 560. yıl dönümünde Fatih Sultan Mehmet'i rahmetle andığını belirtti.
3. Köprü'nün İsmi Yavuz Sultan Selim
Konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasından satır başları şöyle;
Fatih Sultan Mehmet'i rahmetle anıyoruz. Kendisine şüphesiz borcumuz çok büyük, çünkü kendisi bizlere bu şehri emanet etti. İstanbul sadece bizim değil tüm dünyanın gözbebeği bir şehir. Ülkemizde yapılan işlerle gurur duyuyoruz. Tüm dünyanın gözü bu ülkede, o yüzden geleceğimizde çok güzel ve parlak olacak, bunu herkes şimdiden çok net görüyor.
İlk köprü Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün ismini taşıyor, 2. Köprü ise İstanbul'u bize armağan eden Fatih Sultan Mehmet'in adını taşıyor, Sayın Başbakan ve arkadaşlar ile yeni yapılan 3. Köprü'nün isminin ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmasına karar verdik.
Marmaray 29 Ekim'de Açılıyor
Marmaray'ın ardından lastik tekerlekli araçlar için de iki yeni tüp geçidin daha inşa edileceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, ''İstanbul'da yapılacak yedi eser tüm dünyada kendisinden bahsettirecek. Artık İstanbul'umuzun içerisinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Bu köprü aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum. İhalesi yapılan üçüncü havalimanı da kendisinden dünyada bahsettirecek. Yapılacak havalimanı'nda 5 tane pistiyle modern olacak. İki havalimanı İstanbul'a yetmiyor, yolcuların şikayetlerini dinliyoruz. Yeni bir ihale daha yapılıyor. O da Kanal İstanbul ihalesi. Yapmamız gerekenler var. Karadeniz'i Marmara'ya bağlamak suretiyle, ağır tonajlı gemilerin geçişine imkan sağlayacağız. Burada nüfusu İstanbul'a çekmek değil, yerleşik nüfusu buralara doğru dağıtmanın planlarını yapıyoruz. Bakınız Marmaray 29 Ekim'de açılıyor. Biraz güneyinden iki tane tüp boğazın altından oradan da yine otomobiller gelip geçecek. Yassıada'nın yanındaki Sivriada'yı demokrasi ve özgürlükler anıtı yapıyoruz.'' dedi.
Proje 29 Mayıs 2013'e Yetiştirilecek
Başbakan Erdoğan müteahhit firma ile yaptığı sözlü pazarlık sonrası projenin bitirilme tarihi ile ilgili yüklenici firmaların temsilcililerinden 29 Mayıs 2015 olarak söz aldı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Özellikleri
Üçüncü köprü üzerinde 10 şerit olacak, araçlar için 8 şerit, tren için de 2 şerit ayrılacak.
Transit geçişler bu köprüden yapılacak. Özellikle yük taşıyan TIR'lar ve kamyonlar 3. köprüden geçecek.
Köprü, 59 metreyle dünyanın en geniş köprüsü olacak. (Diğer iki köprü ise 40'ar metre genişliğinde). Bir ucu Poyrazköy'de diğer ucu ise Sarıyer Garipçe'de yer alacak köprünün uzunluğu ise 1875 metre.
Geçiş ücreti olarak, otomobiller için 3 dolar yani yaklaşık 5 buçuk lira ödenecek. İlk çıkışlar Avrupa Yakası'nda Uskumruköy'de, Anadolu Yakası'nda ise Riva'da olacak. Maliyetin ise, yaklaşık 2 buçuk milyar dolar olması bekleniyor.
Köprü inşaatıyla birlikte bu köprüden geçişi sağlayacak diğer yollar da yapılacak.
Avrupa Yakası'nda Eyüp-Odayeri, Anadolu Yakası'nda Sancaktepe-Paşaköy arasında yer alacak bu yolun uzunluğu yaklaşık 60 kilometre olacak.
Bütün bu projede 9'u köprülü 19 kavşak, yayalar için 45 alt geçit ve 63 üst geçit yer alacak.