Uzmanlar, güneşin yoğun şekilde kendini gösterdiği yaz aylarında nefes alamama, ateş basması, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlerden kurtulmak için doğru beslenmenin önemli olduğunu vurguladılar.
Bunaltıcı sıcaklarda en sık karşılaşılan sorun güneş çarpmasıdır. Belirtileri baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, aşırı yorgunluk ve halsizliktir. Bu durumda hemen serin bir yerde dinlenmeye geçilmeli ve bol sıvı alınmalıdır. Normal şartlarda metabolizma denilen, vücuttaki kimyasal olaylar sonucu gelişen enerji ile vücut ısısı oluşur. Metabolizma ise vücudun beden hareketleriyle orantılı olarak artar. Vücut solunum ve terleme gibi faaliyetlerle bu ısıyı 36 derece dolaylarında tutmaya çalışır.
Nasıl beslenmeli?
Yaz aylarında sıvı kaybı çok olduğu için günde 2-2.5 litre su içilmeli. Spor yapanlar, ağır işlerde çalışanlar daha fazla su içmeli. Ayran mineral dengesini sağladığı için yazın daha çok içilmeli. Et yemekleri ve sütlü ürünler mutlaka taze olmalı. Ağır yemekler yerine bol sebze ve meyve tercih etmekte yarar var. Öğle yemeklerinde yağlı, tuzlu ve kuru yiyeceklerden kaçınılmalı. Hafif yiyecekler yenmeli, yanlarında bol sıvı alınmalı. Alkol ve kafein sıvı kaybı yaptığı için sıcak saatlerde içilmemeli.
Su takviyesi şart
Yazın çok görülen zehirlenme durumunda dikkat edilecek en önemli husus su ve tuz takviyesidir. Mide-bağırsak sistemini yormayacak gıdalar yenmeli, yağlı ve posalı besinlerden uzak durulmalıdır. Fazla işlem görmeyen çorbalar, ayran, kola, şeftali, vişne, elma suyu gibi bağırsak hareketlerini yavaşlatıcı sıvılar içilmeli; patates haşlama, püre tüketilmelidir. Yağsız peynir, yağsız yoğurt ve yağsız ayran da alınabilir.
Vücudu temizler
Yoğurt kandaki asit baz dengesini sağlıklı hale getirir. Zararlı bakterilerin üremesini durdurup bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına etki eder, mide rahatsızlıklarını önler. Kaymağı alınmış ve mutlaka ekşimemiş yoğurt tercih edilmelidir. İshallerin tedavisine yardımcı olur. Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına, hatta yaşamalarına engel olur. Kansere karşı korur.
Sıcakta kim risk altında?
Sıcak havada artan terlemeyle vücut ısısı normale düşürülmeye çalışılır. Hava sıcaklığı yanında rutubetin artması, terin buharlaşmasını engellediğinden ısı kaybını daha da azaltır. Bu da ısı artışına bağlı hastalıkların gelişmesine neden olur. Yaşlılar, bebekler, şişmanlar, kalp-damar hastaları, yanık, egzama, sedef, cilt hastalıkları, ter bezi bozuklukları olanlar, hareketsiz kalanlar, alkolikler, sporcular, nöbetçi askerler, madenciler ve itfaiyeciler risk altındadır.