Üsküdar Belediyesi, robot ve teknoloji araştırmaları konusuna meraklı gençleri ve uzman akademisyenleri Üsküdar Robot ve Teknoloji Araştırmaları Merkezi (ÜROTAM) tarafından gerçekleştirilen ''2. Robot Teknoloji Zirvesi''nde bir araya getirdi.
1-2 Haziran 2013 tarihlerinde Bağlarbaşı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinlikler, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdür İlyas Tekin ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.
Robot teknolojileri alanında yurt dışında ve ülkemizde üstün başarı gösteren akademisyenlerden İTÜ Kontrol Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Hakan Temeltaş, ABD North Caroline Üniversitesinden Doç. Dr. Alper Bozkurt, ABD Madison Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Bilge Mutlu, NASA Arves Research Center'dan Dr. Yıldıray Yıldız, Aselsan Proje Yöneticisi Alper Erdener gibi isimler sıra dışı sunumlarıyla katılımcıları adeta büyüledi.
Casus böcek esprisi salonu kahkahaya boğdu
Etkinliğe ABD North Carolina Üniversitesinden katılan Dr. Alper Bozkurt sıra dışı robotlar konulu sunumunda, hamam böcekleri üzerindeki çalışmalarını anlatırken haklarında çıkan casus böcekler üretiliyor haberlerine de değinerek salonu kahkahaya boğdu. Hamam böceğinin sinir sistemine yerleştirdiği mikroçip ile böcekleri kontrol etmeyi başaran Alper Bozkurt'un sunumu ise büyük bir ilgiyle izlendi.
FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN
Senaryolar gerçeğe dönerken: Sosyalleşen Robotlara Adım Adım
Her oturumda birbirinden ilginç ve cazip konuların işlendiği zirvede, çocuklara öğretilen terbiyeden yoksun robotlar başlığı altında robotların sosyalleşmesi konusu zirvenin nefes almadan takip edilen sunumları arasında yerini aldı. ABD Wisconsin Madison Üniversitesinden Doç. Dr. Bilge Mutlu sunumunda, önceden incelenen insan davranışlarının veriler haline getirilerek robotlara aktarılması sonucu elde edilecek olan sosyal robotları anlattı.
Robotlarla muhabbet mümkün olabilir mi?
ODTÜ Kovan Araştırma Laboratuvarı'ndan Doç. Dr. Erol Şahin, robotlarla muhabbet başlıklı sunumunda robotlarla iletişim kurmak mümkün mü sorusuna yanıt aradı. Robotların iletişim kurabilmesi için bazı şeyleri anlayabilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Şahin, robotların olayları veya sembolleri anlayabilirse tepki verebileceklerini, robotlara bebeklerdeki gibi dokunma tutma gibi davranış biçimlerini kavramları anlayacak mekanizmalar aracılığıyla öğretilebileceğini anlattı.
ASELSAN Proje Yöneticisi Alper Erdener de sunumunda insansız sistemler üzerindeki çalışmalara değinirken Ar-Ge faaliyetlerine ve bu alanlarda çalışacak olan gençlere yatırım yapılmasının önemine dikkat çekti. Zirvede ayrıca İTÜ Kontrol Mühendisliği Bölümünden Prof. Hakan Temeltaş otonom yer robotlarında navigasyon konulu başlığında mobil robot çeşitlerini farklı platformlarla birleştirerek, savunma endüstrisinden ulaşıma kadar geniş bir çalışma alanında değerlendirilebileceğini anlattı. Gelecekte mobil robotlar için düşünülen konseptlere değinen Temeltaş, izleyicilere TÜBİTAK destekli projesinin ana yapısını oluşturan eş zamanlı konumlama ve haritalama konusunda bilgi verdi. İçinde bulunduğumuz dönemin yeni bir teknolojik çağın yani robotik çağın başlangıcı olduğunu söyleyen Makine Yüksek Mühendisi Mustafa Şirin de robotların hayatımızdaki yerini Robot Etkisi adlı sunumunda izleyicilere aktardı.
Zirve süresince ziyarete açık olan robot fuarı katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Bomba imha robotundan yangın söndürme robotuna, insansız hava araçlarından, simülasyon cihazlarına kadar birçok robotun sergilendiği fuarı çok sayıda katılımcı ziyaret etti. Zirvenin önemli bir etkinliği de sponsor firmalar tarafından gerçekleştirilen Workshoplarda verilen robot programlama eğitimleri oldu.