Gruptakiler adına basın açıklaması yapan, dernek yöneticisi Arif Birgen, korunun 354 bin metrekare yüzölçümü ile İstanbul'un Anadolu yakasının Karacaahmet'ten sonraki ikinci büyük yeşil alanı olduğunu ifade ederek, burada Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü gibi tarihi eserler ile anıt ağaçlar da dahil olmak üzere çok sayıda ve türde bitki, böcek ve kuş türleri barındırdığını hatırlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın kullanımına tahsis edilen korunun, deresinin kurutulması, çevresindeki yapılaşmanın artması yüzünden burada konaklayan leyleklerin gelmediğini belirten Birgen, korunun oksijen deposu olması dolayısıyla çevre sakinleri tarafından yürüyüş ve gezinti amacıyla kullanıldığını söyledi.
Birgen, korunun 1999 yılında 1. derece tarihi ve doğal sit alanı ilan edildiğini de hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Buna rağmen geçen zaman içerisinde sit kararı ihlal edilmiş ve edilmek istenmektedir. İzci evi denilen yasa dışı oluşum bunun örneklerinden biridir. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2006 yılında bir protokolle korunun kullanımını yasa dışı bir şekilde Üsküdar Belediyesi'ne vermiştir. Bundan sonra temizlik adı altında zaman zaman ağaç kesilmeye kalkışılmakta, bu da doğal olarak çevre sakinlerinin tepkisine yol açmaktadır.
Sit kararı ihlallerinin son örneği, Atletizm Federasyonu'nca düzenlenen kros yarışmasının Validebağ Korusu'nda yapılmak istenmesidir. Üsküdar Belediyesi, bu amaçla koruda, 5 metre genişliğinde yollar açmaktadır. Bunun için koruya kamyon ve dozerler sokulmuş, korunun doğal dokusu tahrip edilecek eylemlere girişilmiştir.”
Yapılanlara ilişkin koruma kurulunun onayının alındığının savunulduğunu belirten Birgen, kurula ibraz edilen plan ile fiilen yapılanlar arasında büyük farklar bulunduğunu kaydetti. Birgen, “Biz Validebağ Gönüllüleri olarak, parkur yapma işinin, koru üzerinden rant sağlama iştahına bir türlü engel olamayan belediyenin daha sonra yapmayı planladığı korkunç işlerin bir öncüsü, bir habercisi olduğunu biliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, Atletizm Federasyonu ve Üsküdar Belediyesi yetkililerini, hukuka uymaya ve 1. derece sit alanı olan koruda kros yarışması ve bu amaçla parkur yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.
TMMOB Mimarlar Odası üyesi Sami Yılmaz ise koruda 5-6 metre genişliğinde yollar yapıldığını, gölet oluşturulmaya çalışıldığını ifade ederek, “Dere ıslahı yaptıklarını iddia ediyorlar. Buradaki dere toprak altında olduğu için böyle bir ıslaha gerek yok ki. Onların amacı buradaki yeşil alanı susuz bırakarak yok etmek” diye konuştu.
Gruptakiler, basın mensuplarına Validebağ Korusu gezdirerek belediyenin yaptığı çalışmaları gösterdi.
Kaynak: Hürriyet