İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., özellikle Ramazan ve bayramlarda ziyaretçi akınına uğrayan İstanbul'un 100 meşhur türbesini bir kitapta topladı.
''İstanbul'un 100 Türbesi'' ismiyle yayımlanan kitaptaki türbeler, Sur içi(Fatih), Eyüp, Beyoğlu-Beşiktaş ve Üsküdar olmak üzere dört başlık altında toplandı. Kitapta ayrıca İstanbul'da iz bırakmış padişahlara, hanedan mensuplarına, velilere ve devlet adamlarına ait türbelerin tarihçeleri, plan düzenlemeleri, biçim ve süsleme özellikleri anlatılıyor.
500'ü aşkın türbeden seçilenler arasında, İstanbul kuşatması sırasında şehid olan Ebu Eyyüb el-Ensari Türbesi, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmed Türbesi, Osmanlı'nın en uzun süre tahtta yer alan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Türbesi, şehre çok sayıda vakıf eser bırakan Hürrem Sultan Türbesi, mimaride yeni bir çığır açan Mimar Sinan Türbesi, İznik çinileriyle bezenmiş I. Ahmed Türbesi, Vefa semtinin isim babası olan Ebul Vefa Hazretleri'nin Türbesi, bulunuyor.
EYÜP SULTAN'DAN KANUNİ'YE
İstanbul'da en çok ziyaretçi akınına uğrayan türbe, Eyüp Sultan Türbesi kitapta geniş yer buluyor. Tarih boyunca toplum ve devlet hayatında önemli yere sahip olan türbe bugün de ziyaretçileriyle dolup taşıyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın Mimar Sinan'a yaptırdığı ve 1557 yılında törenle açılan Süleymaniye Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Haliç'e bakan üçüncü tepesinde bulunuyor. Caminin arkasında da 46 yıllık saltanatından sonra 6 Eylül 1566 yılında vefat eden Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan'ın türbeleri yer alıyor. Kanuni'nin türbesinde yedi, Hürrem Sultan'ın türbesinde ise üç sanduka var.
CAĞALOĞLU'NDA 3 PADİŞAH
Cağaoğlu'nda en çok ziyaret edilen türbelerde ise oğlu Abdülmecid, tarafından mimar Ohannes Balyan'a yaptırılan II. Mahmud türbesi ve aynı türbe içinde yer alan Sultan Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamid türbesi de özellikle Sultanahmet'e gidenlerin uğrak noktalarından birisi oluyor. Hanedana mensup 17 sandukanın bulunduğu türbenin solundaki ek binada da bu üç sultanın eşleri yatıyor.
BOĞAZ'IN MANEVİ BEKÇİLERİ
Kitapta İstanbul Boğazı'nın dört manevi bekçisi olduğuna inanılan Üsküdar'daki Aziz Mahmud Hüdai, Beykoz'daki Hz. Yuşa, Sarıyer'deki Telli Baba ve Beşiktaş'ta ki Yahya Efendi'nin türbelerine de yer veriliyor.