Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ve oldukça önem taşıyan çalışmalardan bazıları Mihrimah Sultan Camii, Çilehane Camii, Selimiye Çiçekçi Camii, Aziz Mahmud Hüdayi Camii ve Beylerbeyi Hamidi Evvel Camii'dir. Bazıları ilçe sakinleri tarafından bilinmese de tarihi önemi olan bu eserlerde yapılmakta olan düzenlemeleri derleyerek sizlerle paylaşmak istedik.Konuyla ilgili olarak bilgi veren Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Vakıflar Bölge Müdürlüğü?nün yaptığı çalışmaların büyük önem arz ettiğini ifade ederek müdürlük yetkililerine teşekkür etti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü?nün çalışmaları dışında ilçe genelinde birçok projeye imza attıklarını dile getiren Mustafa Kara, "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik" çerçevesinde, İl Özel İdaresi fonları ve belediye bütçesinden yararlanılarak, tarihi önem taşıyan; Burhan Felek Bey Köşkü, Şeyh Dairesi ve müştemilatı, Nalçacı Dergahı, Eski Fransız Okulu, Fatma Adeviyye Dergahı, Çamlıcalı Mehmet Efendi Tekkesi, Amet Paşa Sıbyan Mektemi, Kaymakçı Tekkesi, Divitçiler Sıbyan Mektebi ve Çeşmesi ile Abdullah Ağa İbtidai Mektebi'nde rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarının başlatıldığını veya başlatılmakta olduğunun altını çizdi.
Mimar Sinan'ın Deha Örneği: Mihrimah Sultan Camii
Her ögesi Sinan'ın dehasının farkını yansıtan, mimari yenilik taşıyan, doğaya rağmen uyumu fısıldayan yani çığır açan unsurlarla dolu bir yapı olan Mihrimah Sultan Camii'nde restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
1894 depremi sonrası, 1959, 1961 ve 1965 yıllarında Mihrimah Sultan Cami'nde yapılan çalışmalar sonrası bu yıl yeniden restorasyon çalışmaları gerçekleştiriliyor. Restorasyon çalışmaları dahilinde yapılan bazı uygulamalar şunlar;
1-) Cami kubbeleri, tamburları ve minareler yenilendi.
2-) Son cemaat mahallinde bulunan ince sütun ve kemerlerdeki çürümüş, deforme olmuş, işlevini yitirmiş ağaçlar yenileri ile değiştirildi, değişmeyenler de fırça ile sürme yöntemiyle 3 kat emprenye edilerek koruma altına alındı.
3-) Müezzin mahfili mermer sütunlar, mihrap ve mermer şebekeli minber temizlenerek onarımları yapıldı. Minber giriş kitabesi temizlenerek orijinaline uygun zemin boyası ve altın varak uygulaması yapıldı.
4-) Cami içerisindeki çimento bazlı sıvalar katman katman raspa yapılarak tamamen temizlendi, yapının içeriden nefes alması sağlandı.
5-) Cami künde kari kapı ve kepenkler sökülüp metal aksamları çıkartılarak temizlenip ilaçlandı. Çürümüş ve deforme olmuş kısımlar yenileriyle değiştirildi.
6-) Mahfil katı çürümüş ve deforme olmuş taşıyıcıları orijinal malzemesine uygun ahşap ile değiştirildi.
7-) Müezzin mahfili ahşap tavan üzerindeki rumi desenli Edirnekari tezyinatın özgün motifi açığa çıkartılarak temizlendi, tamir edildi. Çürüyen ahşap bölgeler, kendi özgün ahşabına göre (ıhlamur ağacı) yeniden yapıldı.
8-) Son cemaat yerinin önündeki iki yüzlü ve yirmi musluklu som mermerden şadırvan temizlendi. Çürümüş ve dökülmüş olan mermer parçalar orijinal malzeme ile yenilendi.
9-) Cami bünyesinde yer alan İbrahim Ethem Paşa Türbesinde ve camii doğu ve güney cephe bahçede bulunan hazirelerdeki mezar taşlarının onarımları gerçekleştirildi.
10-) Camii içerisindeki tarihi değerleri olan pencereler, yerlerinden itina ile sökülüp temizlikleri yapıldı.
11-) Cami bahçesinin duvarları yenilendi.
12-) Camide bulunan ortası çinko kurşun alaşımı Cihar'ı Güzin levhaların ahşap kı-sımlarındaki deformasyona uğramış ve çürümüş olanları yerlerinden alınarak orijinaline uygun malzeme ile yenilendi.