Bakanlıktan 'Pos Cihazı' üzerinden tefeciliğe önlem

Daha düşük faizle kaynak sağlayan POS cihazıyla tefeciliğe karşı dört kurum harekete geçti.

Bakanlıktan 'Pos Cihazı' üzerinden tefeciliğe önlem
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

İçişleri ve Maliye bakanlıkları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Hazine Müsteşarlığı, POS cihazıyla para satışını kolaylaştıran nedenleri ortadan kaldırmak amacıyla yeni önlemler alacak.

Bankalara göre daha düşük faizle kaynak sağlayan POS cihazıyla tefeciliğe karşı dört kurum özel bir çalışma başlattı. Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'na göre; İçişleri ve Maliye bakanlıkları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Hazine Müsteşarlığı, POS cihazıyla para satışını kolaylaştıran nedenleri ortadan kaldırmak ve mevzuattaki açıkları kapatmak amacıyla yeni önlemler alacak.

7 BİN 718 İŞLEM
İçişleri Bakanı Muammer Güler, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin önergelerine verdiği yanıtta, 2002-2013 arasında Türk Ceza Kanunu kapsamında tefecilik dosyası düzenlenen 9 bin 14 olaydan 7 bin 718'inin POS cihazıyla yapılan işlemler olduğunu açıkladı.

SON YILLARDA ARTTI
POS cihazıyla da yapılsa bu işlemin suç olduğunu belirten Muammer Güler, dört kurumun yürüttüğü çalışmada ''Suçun önlenmesi ve suçun işlenmesini kolaylaştıran nedenlerin ortadan kaldırılmasının'' hedeflendiğini vurguladı. Bu konuda çalışmaların hızlandığını anlatan Güler, ''Vatandaşların gelirlerinin üzerinde harcama yapması nedeniyle POS cihazıyla tefeciliğin son yıllarda artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Bu konuda tüm birimler elinden geline yapacak'' dedi.

BEŞ YILA KADAR CEZASI VAR
Savcılıklar, POS operasyonlarını, Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen ''Tefecilik'' maddesine göre yürütüyor. Kanunda ''Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası (100 bin lira ila 500 bin lira arasında) ile cezalandırılır'' hükmü bulunuyor.

POS TEFECİLİK NEDEN ARTIYOR
Pos cihazıyla tefeciliğin son yıllarda artış gösterdiğini vurgulayan Güler, bunu beş nedene bağladı. Güler, bunları şöyle sıraladı:

- Vatandaşların gelirlerinin üzerinde harcama yapması.
- Tüketim alışkanlıklarının değişmesi.
- Tefecilerin bankalardan daha ucuza kredi sağlaması.
- POS cihazı alımının kolay olması.
- POS tefeciliğinin kamuoyunda suç olarak algılanmaması.


Hürriyet


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Ekonomi

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir