Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ''Denizimiz Temiz'' kampanyası kapsamında İstanbul Boğazı çöplerden arındırılıyor. Kampanyanın İstanbul'da başlangıç noktası olan Üsküdar'da da çalışmalar oldukça yoğun bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Bu yılın temmuz ayında başlayan kıyı temizliği kapsamında yapılan çalışmalarda bugüne kadar denizden aralarında laptop, cep telefonları, içki şişeleri, araba lastikleri, yağ tenekeleri, aküler gibi birçok obje çıkarken deniz yüzeyindeki kirliliğin en büyük nedenlerinden biri de sigara izmaritlerinden kaynaklanıyor. Öyle ki Üsküdar'da yapılan deniz temizliğinde her gün ortalama 5 metreküp çöp toplanırken bu çöplerin yüzde 38'ini sigara izmaritleri oluşturuyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, ''1970'li yıllarda Boğaziçi'nde 60 çeşit balık yaşarken bu sayı denizin kirletilmesi nedeniyle zamanla 20'ye düştü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın özellikle son 10 yılda yaptığı çalışmalar neticesinde bu sayı günümüzde 32 çeşide yükseldi. Deniz bitki çeşidi sayımız da artış gösterdi. Boğaziçi'nin temizlik göstergelerinden biri de Yunus balıklarıdır. Malumunuz Yunus balıkları temiz denizlerde yaşar ve balığın bol olduğu yerlere gelerek beslenmeyi tercih eder. Memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki bugün itibariyle Boğaziçi kıyıları özellikle son dönemlerde Yunusların avlanma bölgesi haline geldi.
Unesco'nun 100 tarihi sit alanından biri olan Boğaziçi'ne 17 km sahil şeridi bulunan Üsküdar kıyılarında denizimizin temizliği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte son derece verimli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Görevimiz denizimizi olabildiğince temizlemek ancak burada asıl sorumluluk denizi kirletmemek konusunda vatandaşlarımıza düşüyor'' dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tahsis edilen 4'ü A tipi, 4'ü de B tipi olmak üzere 8 deniz temizleme teknesi ile Üsküdar kıyılarını temizlemekte olduklarının altını çizen Mustafa Kara, su yüzeyindeki temizlik dışında özellikle deniz dibi temizliğine büyük önem verdiklerini belirtti. Temizlik çalışmalarına 5 kişilik dip tarama dalgıç ekibinin de katıldığını belirten Kara, Boğaziçi'ndeki akıntıların Çengelköy tarafında yoğunlaştığını, gemilerden ve teknelerden kaynaklanan petrol, yağ gibi kimyasal atıkların yayılmasını önleyecek tedbirleri aldıklarını ifade etti.