300 bine yakın esnafı ilgilendiren yazarkasa POS uygulamasına ilk aşamada sadece 50 bin esnaf geçti. Geçişin ağırdan alınmasında ise en büyük etken erteleme beklentisi oldu. Çünkü 31 Temmuz olan başlangıç tarihi esnaftan gelen talep üzerine 1 Ekim'e uzatılmıştı. Esnaf örgütlerinin sürenin tekrar uzatılması talebi kabul görmedi.
MALİYE CEZA YAĞDIRIYOR
Geçişin düşük kalmasındaki bir diğer etken ise yazarkasa POS'ların birçok esnafa pahalı gelmesi oldu. Makinelerin ortalama fiyatı bin 500 lira civarında. Ayrıca tek bir cihaz almak da yeterli değil. Özellikle servis yapan esnafların her mobil araç için ayrı cihaz alması gerekiyor. İlk günden itibaren denetime çıkan Maliye Bakanlığı yetkileri ise İstanbul'da çok sayıda esnafa ceza kesti. Cezalar bin 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Yeni cihazların mali hafızaları yaklaşık 10 yıllık veriyi tutabilecek. Belirlenen kapasite dolsa bile aletler verileri 5 yıl saklayabilecek.
10 MİLYAR TL VERGİ GELİRİ
Türkiye'de yaklaşık 2.1 milyon POS cihazı bulunuyor. Uygulamayla 10 milyar lira vergi geliri hedefleniyor. Yol kenarında otopark hizmeti veren firmalar, restoranlar, ev ve iş yerlerine sipariş götüren işletmelerin sisteme geçmesi gerekiyordu. Bunun dışındaki işletmeler de mevcut yazar kasa cihazlarını 2015 sonuna kadar kullanabilecek.