Beylerbeyi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ve İstanbul Şizofreni Derneği tarafından Üsküdar Altunizade Kültür Merkezi'nde ''Şizofreni ile Yaşam'' konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan İstanbul Şizofreni Derneği Genel Sekreteri Doğan, şizofrenlerin sosyalleşmelerine yardım edilmesi gerektiğini söyledi.
Doğan, toplumda bu kişilere yönelik ön yargılar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Şizofreni, kronik bir hastalık. İlaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Bu yüzden hastalardan korkulmaması ve onlara acınılmaması gerekiyor. Normal bireylerden daha zararlı ya da tehlikeli değiller. Genelde toplumda böyle bir ön yargı var. Ailelerin bilinçlenmesi, kişinin kendi hastalığı hakkında bilinç sahibi olması hastalığın seyrini pozitif yönde etkiliyor.''
Dernek olarak yaptıkları çalışmalara da değinen Doğan, grup ve bire bir terapiler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Doğan, bunları gönüllülük esasına göre yaptıklarını anlatarak, ''Bu, hastaların normalde para verip sahip olamayacakları bir şey.
Dernekte, ahşap boyama, resim gibi atölye çalışmalarıyla onların sosyalleşmelerini sağlıyoruz. Hastalar da kendileri gibi olan bireylerle olduklarını gördüklerinde kendilerini daha rahat hissediyor. Çünkü, o ortamda kimse onları eleştirmiyor ya da önyargıyla yaklaşmıyor. Bundan dolayı çok mutlular. Bunun dışında aile bilgilendirme eğitimleri de veriyoruz. Bu eğitimlerle aileler daha bilinçli hale geliyor'' diye konuştu.
Beylerbeyi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde görevli Dr. İlker Küçükparlak da tedaviye gelmeyen veya tedaviyi reddeden bir hasta grubu olduğunu ifade ederek, ''Bu hastaların durumu daha kötü. Bu hastaların bulunduğu yerde bir merkez açmak çok makul değil. Hastalarımızı evlerinde görmemiz gerekebiliyor'' dedi.