Osmanlı döneminde yapıldığı bilinen bu camilerden bir kısmı yol yapım ve meydan genişletmesi çalışmalarında yıktırılmıştır. Bu yıktırılan camilerden, daha sonra yaptırılan 13 adet ile birlikte, bugün yüze yakın tarihi cami ibadete açıktır. İbrahim Hakkı Konyalı, Üsküdar Tarihi adlı eserde, Üsküdar'da 141 cami ve mescit zikretmekle birlikte Mehmet Nermi Haskan'a göre, Üsküdar'da tarihin kaydettiği cami ve mescit sayısı 107'dir.
Mihrimah (ay yüzlü) Sultan Camii, Yeni Valide Camii, Valide-i Atik Camii, Çinili Camii, Altunizade Camii, Rumi Mehmet Paşa Camii, Ayazma Camii, Selimiye Camii bunların en meşhurlarıdır.
Ordu ve Kervanlar için Anadolu'ya giriş ve çıkış için bir tür kapı durumunda olan Üsküdar'da 50 adet namazgâh vardır. Adile Sultan Namazgâhı, Ayrılık Çeşmesi Namazgâhı, Baba Nakkaş Namazgâhı, Doğancılar Namazgâhı, Selimiye Namazgâhı, Büyük Çamlıca-Küçük Çamlıca Namazgâhları ile Alemdağ Caddesi Namazgâhı en çok bilinenleridir. Bir adı da Bostancı Namazgâhı olan Alemdağı Caddesi Namazgâhı halk arasında gerek cami, gerekse semt ismi olarak kullanılmaktadır. Söz konusu bu cami ve mescitlerin yanı sıra Rum ve Ermenilere ait 8 adet kilise ile Yahudilere ait iki adet sinagog vardır.