Üsküdar, Osmanlı'nın klasik döneminde tekkeler ve medreseleri ile hoca, şeyh, kura ve hattatları ile bir kültür merkezi olduğu kadar, modernleşme döneminde de bir çok mektebin yanı sıra bir çok edip, şair, ressam ve sanatçıya ev sahipliği yapmış, birçok kişiyi sinesinde barındırmıştır.
Osmanlı döneminde Üsküdar'da oluşan gelenek dönüşerek modernleşme döneminde de devam etmiş; ancak daha sonraları bu gelenek büyük oranda yok olmuştur.
Tarihe baktıığımızda edebiyatımızın Üsküdar'a, Üsküdar'ın da edebiyatımıza katkısı sayılamayacak kadar çoktur. Şair Nabi'den Burhan Felek'e kadar birçok güzel insan Üsküdar'lıdır. Hele elleri ve gözlerinin güzelliği dünyaya nam salmış, fesi, kolalı gömleği ve setre pantolonu ile Selami Ali Efendi Tekkesi şeyhinin oğlu bir Aziz Mahmut Bey var ki, Türkiye'nin kültür elçisi sıfatını kazandığını söylememiz yanlış olmaz.
Sabahattin Ali, Halide Edip Adıvar, Halit Ziya Uşaklıgil, Nihal Atsız, Cemil Meriç, Memet Fuat ve Necip Fazıl Kısakürek da burada zikretmeden geçemeyeceğimiz ediplerden sadece bir kaçıdır. Ressamlarımızdan Şeker Ahmet Paşa, Ali Rıza bey.