Yalı, Ayazma Camii ve bugün mevcut olmayan Ayazma İskelesi'nin yanındaydı. Haremlik-Selâmlıklı bu ahşap ve büyük yapı, 1820 tarihlerinde Basmacızâdeler tarafından yaptırılmış ve daha sonra da Vesim Paşa (1824-1910) tarafından satın alınmıştır. Yalının yerinde, daha evvel de İç Çukuradı Ahmet Ağa'nın yalısı vardı. Bugün arsanın üzerine beton küçük bir ev yapılmıştır.
Basmacı ailesinin pîri Basmacılar kethüdası Mehmet Usta olup, 1761 tarihinde yaptırılan Basmacılar Çarşısı'nın da reisi idi. Ayazma Camii'nin vakfı olan çarşı, camiin hemen yanında ve Tulumbacılar Sokağı ile Mehmet Paşa Değirmeni Sokağı arasında bulunuyordu. Basmacılar ailesinin hazîresi Karacaahmet Mezarlığı'nda ve Tunusbağı Caddesi üzerindedir. Karşısında Şeyh Hamdullah Efendi'nin açık türbesi vardır.
Vesim Paşa yalısının yakınında İbnü'r-refik Ahmet Nuri Bey'in babası Feshane Nâzırı Refik Bey'in büyük yalısı vardı. Bu yapı sonradan yıkılmış ve yerine iki yalı yapılmıştır. Biri Cafer Tayyar Paşa'ya ait idi. Vesim Paşa Yalısı'nın civarında bunlardan başka Selimiye Kumandanı Mehmet Paşa'nın Edirne milletvekili Asım Bey'in, Dr. Mahmut Atâ Bey'in büyük babası Mahmut Paşa'nın ''Kırk Anahtarlıklar'' lâkabıyla anılan Antikacılar'ın büyük konakları vardı. Salacak Parkı'nın yerinde oğulları kazasker payesine ulaşmış Molla Bey'in yalısı, Şemsipaşa tarafına doğru 93 Harbi Meclis-i Mebusanı'ından Edirne mebusu Rasim Bey'in, Bahriye Feriklerinden Maşuk Paşa'nın, Vâmık Bey'in ve Hassa Müşiri Servili Selim Paşa'nın yalıları bulunuyordu. Ayazma İskelesi'nin önünde ise İstanbul'un ilk deniz hamamı vardı.