Hacı Fâik Bey, henüz tespit edilemeyen bir tarihte Üsküdar'da doğmuştur. Babasının adı da İbrahim Ethem'dir. Küçük yaşta Enderun'a girmiştir.
1885 yılında "Leyli Kız Sanayi Mektebi müdürü" olduğu bilinen Fâik Bey'in bu vazifeye tayini ve ayrılışı ile ilgili olarak da elde net bir bilgi yoktur. Üsküdar'ın Murat Reis ve Bulgurlu mahallerinde oturduğu sabit olan büyük bestekârın hayatı ile ilgili son bulunan arşiv belgeleri ise şu bilgileri ihtiva etmektedir: Hacı Fâik Bey Enderun'dan yetiştiği gibi babası İbrahim Ethem Bey de saraylıdır. Sarayda ibrikdar, şamdancı ve kütüphane memuru, hafız-ı kütüb, o ve "kitab-i şehriyari" olarak çalışan Hacı Fâik Bey'in Haseki Nîsâ Hastanesi Müdürlüğü yaptığı iddiası ise yanlıştır. Zamanında iyi bir hanende ve bestekâr olarak meşhur olan Fâik Bey, neyzen ve girifzen olarak da temayüz etmiştir. Birçok eserinin güftesini yazacak kadar şairliği de vardır.
Mûsikîde Dellalzâde İsmail Efendi'nin talebesi olan Hacı Fâik Bey, Şehzadeliği sırasında Sultan Vahideddin başta olmak üzere Lemi Atlı, Hacı Kirami Efendi, Hafız Nazif Efendi, Şeyh Edhem Efendi, Hafız Mustafa İhsan Bey ve Said Özak gibi zevatın da mûsikî hocasıdır.