Üsküdar'da Boğaz'a, Haliç'e, Beyoğlu'na ve Marmara'ya hâkim güzel bir yamaca kurulan Rum Mehmed Paşa Camii 25 Nisan 1340 yılında İstanbul'daki cami ve mescidleri tasnif eden ve sınıflandıran resmi bir vakıflar defterinde, dördüncü sınıf camiler arasında, 107 numarada kayıtlıdır.
Camiin iki ulu kapısı vardır. Camiin son cemaat yeri devşirme altı sütun üzerine oturtulmuş, beş kubbe tarafından örtülür. Bu kubbeler yıkılmıştı. Buraya ahşap bir saçak yapılmıştı. 1945 yılından sonra tamir edilirken kubbeleri yenilenmiştir. Soldan iki sütun eklidir. Son sütun dört parçadan oluşmuştur. Böyle direklere bindir direk derler. İstanbul'daki (Binbir direk) adlı Bizans sarnıcı böyle üst üstüne bindirilmiş sütunlarla yapıldığı için adına "bindir direk" denilmişti. Sonra halkın ağzında "binbir direk" şeklini almıştır.
Topkapı Sarayı'nda bulunan bir vesikada sarnıcın adı doğru yazılmıştır. Esasen sarnıçta binbirdirek olmadığı için şimdiki adın yanlışlığı ortaya çıkar. Soldaki son sütun dört parça başka başka cinsten taş üst üste bindirilerek yapılmıştır. Bu direklerin başlıkları düz ve çok basittir. Küp yavrusuna benziyor. Ya üstlerinde güvercin kabartmaları ve akant yaprakları bulunan Bizansî sütun başlıkları basitçe kazınmak, veyahut alelacele adi taş oyulmak suretiyle yapılmıştır. Sütunlar ak ve pembe dalgalı mermerlerdir. Sütunların bazılarında vaktiyle parmaklık geçirilmek için açılmış delikler görülür. Cami taştan yapılmıştır. Taş minaresi sağındadır. Minarenin şerefe altı istalaktitlidir. Şerefe şebekesinde altışar şualı yıldızlar vardır.