Üsküdar topografyasında ilk dikkati çeken unsurların başında tepeler gelir. Nitekim Evliya Çelebi de Seyahatname'de Üsküdar'ın yedi tepesinden bahseder ve Toygar Tepe, Piyale Paşa Tepesi (Sultan Tepe), Yassı Tepe ve Çamlıca Tepesi'nin adını verir.
Bunlardan Toygar (Hamza) Tepesi aynı isimle anılan mahallede yer alır. Toygar lakabıyla meşhur Hamza Çelebi, Selami Ali Efendi Caddesi ile Toygar Hamza Sokağı'nın birleştiği köşede bir mescit yaptırmıştır. Mescidin bahçesinde medfundur. Mir'ati İstanbul adlı eserde bahsedildiği üzere, mezar taşına ölüm tarihi 1453 yazılıdır. M. Süreyya'nın Sicil-i Osmanî adlı eserinde ise; ''Toygar Tepesi onun ismiyle anılır. Sultan II. Beyazıt (1481-1508) ricalinde olup Üsküdar'da bir mescit bina etmiş ve vefatında mescidi yanına defnedilmiştir'' denmektedir.
Fatih/Beyazıt devrinde yaşamış ünlü bir kemankeş (ok atıcı) olduğu bilinen Toygar Hamza, yaptırdığı mescide, mahalleye ve tepeye adını vermiştir. Evliya Çelebi, Bizans Kralının bu tepe üzerinde bir karakol yaptırdığını belirtir. Toygar ise Toygargiller ya da Tarlakuşları ailesinden bir kuş türüdür. Anadolu'da yaygın olarak görülür. Ülkemizde bu ismi taşıyan birçok yerleşim birimi (Manisa, Aydın, Ordu, Malatya, Samsun, Gümüşhane, Balıkesir vd.) vardır. Ayrıca soyadı, lakap, sülale adı şeklinde de oldukça yaygın olarak kullanılır.