İstanbul'un Avrupa yakasında buluna biri gündüzlü diğeri yatılı iki kız sanayi mektebi, 1880'li yıllarda kız meslekî eğitiminde kayda değer gelişmeler kaydetmelerine rağmen, Üsküdar'da böyle bir okulun bulunmayışı burada yaşayan kızların meslekî eğitimden mahrum kalmalarına yol açıyordu. Bundan dolayı Maarif Nezareti, 1890 yılında Üsküdar'da bir kız sanayi mektebi tesis etmek üzere harekete geçti. Fakat bunu yaparken, zaten açık veren devlet bütçesine yeni bir okul açmanın getireceği ek malî yükü asgariye indirmek için, Üsküdar'da uzun yıllardan beri faaliyet gösteren iki kız rüştiyesinden birini gündüzlü kız sanayi mektebine dönüştürmeye karar verdi. Böylece, gerekli malî kaynağı sağlamak üzere lağvedilen kız rüşdiyesine tahsis edilen ödenek yeni okula aktarıldı. Bu meblağ okulun bir yıllık giderlerini karşılamayacağı için, bu sırada âtıl halde bulunan Ticaret Mektebi'ne ayrılan ödenek de bu okula tahsis edildi. Nihayet Üsküdar Kız Sanayi Mektebi, Sultan II. Abdülhamid'in 8 Ekim 1878 tarihli iradesi ile açıldı.
Ahmet Vefik Paşa tarafından, Doğancılar Meydanı'nda büyük, ahşap Ramazan Oğulları Konağı'nda tesis edilen okul, 1881 tarihinde Abdüllâtif Suphi Paşa'nın (1818-1886) Evkaf Nâzırlığı sırasında, okulun şimdiki yerinde bulunan ahşap konağa taşındı.
Kız Sanayi Mektebi olarak açılan okulun adı 3 Mayıs 1943 tarihinde Mithatpaşa Kız Enstitüsü olarak değiştirildi. 1974-1975 Eğitim-Öğretim yılında, IX. Milli Eğitim Şurası Kararları gereği de Kız Meslek Lisesi olarak adlandırılmıştır.