Hamamlar, Türk-İslâm temizlik geleneğinin, sosyal ve kurumsal plandaki önemli örneklerindendir. Hamamlar, çeşitli hizmet alanlarına yönelik inşa edilmişlerdir. Üsküdar'da bu özellikte olan hamamları görebilmek mümkün olmuştur. Kuzguncuk Hamamı kuzgunlara, Eski Valide Hamamı yolculara, Orta Valide Hamamı gariplere, Kösem Valide Hamamı köselere, Arslan Ağa Hamamı avcılara, Kasapbaşı Hamamı kasaplara, Hacı Pafla Hamamı hacılara, Türbedar Hamamı mezarcılara ve Kadıköy Hamamı bağcılara aitti. Hamamların bu çeşitliliği, hayata gerçekçi bir şekilde bakabilen ve insan ihtiyaç kültürünün özelliklerini dikkate alarak, bir grubun diğerinden rahatsız olmamasını sağlamayı ihmal etmeyen derin ve ince bir düşüncenin varlığını ortaya koymaktadır.
Menzilhane ise konak mevkii anlamında kullanılan bir deyimdir. Üsküdar menzilhaneler açısından da zengin bir yerdir. Posta işini gören Tatarlar, konak yeri vazifesi gören menzilhanelere inerler, orada geceledikleri gibi atlarını da orada bulunan atlarla değiştirerek yollarına devam ederlerdi.
Menzilhane, bir nevi gizlilik ve özel ilgi ve ihtimam isteyen bir hizmetin, kendine has nitelikte bir konaklama ve hizmet anlayışına cevap vermesinin örneğini teşkil etmektedir.