Şemsi Ahmed Paşa, XVI. Yüzyılda yaşamış, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde önemli devlet hizmetlerinde bulunmuş bir kimsedir. Kaynaklardaki bilgiler, onun Kanuni ve Sultan II. Selim'e yakın olup bu sultanların müsahipleri arasında yer aldığı, III. Murad zamanında ise bir ara baş defterdarlık makamına getirildiği ve devlet işlerinde etkili bir kimse olduğu yönündedir.
Şemsi Ahmet Paşa'nın Üsküdar, Bolu ve Gerede'de bulunan cami, medrese, imaret, hangâh ve türbe için hazırlatmış olduğu vakfiye, İstanbul'da Süleymaniye Kütüphanesi'nde bulunmaktadır. Nesih stilde hazırlanmış olan vakfiye, "Şemsi Paşa Hazretlerinin Ebniye-i Hayratının Vakfiyesi Sûretidir" şeklinde bir girişle başlamaktadır. Ağırlıklı olarak Kur'andan âyetlerin yanına çeşitli konulardaki Hz. Peygamber'e ait hadisler ile Farsça ibareler ve şiirlerin yer aldığı vakfiye, toplam 25 sayfa olup 690 satırdır.
Vakfiyede, herhangi bir tarih kaydı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, vakfiyedeki ibarelerden, gerek Bolu ve Gerede'de bulunan cami, medrese ve imareti ile ilgili kayıtlardan, gerekse Üsküdar'daki cami, türbesi ve konağı ile ilgili bilgilerden vakfiyenin, Şemsi Paşa'nın hayatta iken hazırlandığı anlaşılmaktadır.