35 yıldır yaşadığım Üsküdar'ın günden güne İstanbul içinde durak olmaktan öte gitmediğini görmekten üzgünüm. Üsküdar'ımız boğaza sahil şeridi en uzun ilçe olmasına rağmen, bu özelliği değerlendirilemeyen bir ilçedir. Tarihi ve coğrafi dokusu bu kadar değerli bir ilçenin siyasi amaçlar uğruna hor kullanılmasına hem bir Üsküdarlı, hem de bir siyasetçi olarak itirazım var. Bu nedenle Üsküdar Belediye Başkanlığı'na aday adayı oldum.
Cumhuriyet Halk Partisi Üsküdar Belediye Meclis Üyesi, Ahmet Kılıç, 2014 yerel seçimlerinde Üsküdar Belediye Başkan aday adayı olduğunu açıkladıktan sonra çalışmalarına hızla devam ediyor. Üsküdar'da bir çok kesimin desteğini arkasına alarak aday adaylığını açıklayan Ahmet Kılıç, ''Üsküdarlıların özlediği o eski Üsküdar'ı hep birlikte geriye getireceğiz'' dedi. 14 Eylül'de Cumhuriyet Halk Partisi Üsküdar İlçe Örgütü tarafından yapılan aday adayı tanıtım programında ilçe örgütü ile bir araya geldi.
Büyük düşüneceğiz, büyük işler başaracağız
Ahmet Kılıç burada yaptığı konuşmada ''Karşınıza Belediye Başkan aday adayı olarak çıkıyorum. İnanın ki büyük işler başaracağız. Sayın Başbakan'ın ilçesinde seçimi alarak, bütün Türkiye'de kendimizden bahsettireceğiz. Büyük düşüneceğiz, büyük işler başaracağız. Mevcut aday adayı arkadaşlarımdan kim aday olursa ona her türlü desteği vereceğimi (ifade ediyorum.) Adaylaşacak arkadaşımın etrafında Üsküdar'ın aydınlık yarınlarına kavuşması için el ele vererek, bütün sorunları birlikte aşacağız. 35 yıldır yaşadığım Üsküdar'ın, senelerdir İstanbul'un içinde bir durak olmaktan öte gitmediğini görmekten derin bir üzüntü duyuyorum. Üsküdar'ımız Boğaz'a en uzun sahil şeridi olmasına rağmen bu özelliğini değerlendirmeyen bir ilçe konumundadır. Bu ilçenin siyasi amaçlar uğruna hor kullanılmasına itirazım var... Üsküdar Belediyesi yönetimi şeffaflık konusunda güven vermemektedir. Belediye Başkanı olursam, Belediye bütçesini son kuruşuna kadar Üsküdarlının hizmetinde kullanacağız. Mevcut yeşil alanlara dokunmayıp üzerlerine yeşil alanlar katacağız...'' dedi.
Aday adaylığını açıkladığı günden bugüne kadar geçen süreyi değerlendiren Ahmet Kılıç, Üsküdar Postası Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ziya Süzen'e önemli açıklamalarda bulundu.
Röportajımızdada özellikle yapmış olduğu önemli açıklamalar ve iddialar üzerine kendisine sorular yöneltmeye çalıştık. Üsküdar halk caddesi üzerinde bulunan seçim bürosunda bizi çok sıcak ağarlayan Ahmet beye öncelikle hayırlı olsun dedik. Ardından ise Üsküdarlıların merak ettiği soruları kendisine yönelttik.
Üsküdar'ın kanaat önderleri'nin görüşünü aldım
- Üsküdar belediye başkanlığı için aday adayı olmaya nasıl karar verdiniz? Bu kararı almanızda en önemli faktörler nelerdir?
35 senedir Üsküdar'da yaşıyorum, Üsküdarlıyım... 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde CHP'den Üsküdar Belediye Meclis Üyeliğine seçildim (Daha sonra büyükşehir belediyesi meclis üyesi Mehmet Akyıldırım'ın vefatıyla büyükşehir belediye meclis üyesi de oldum). Üsküdar'da da, İstanbul'da da bu zihniyet çok kötü bir yönetim sergiliyor. İnsan yaşamına endeksli olmayan bu yönetim modeli herkesi olduğu gibi beni de düşünmeye ve çözüm üretmeye sevk etti. Bu noktada Üsküdar'ın ileri gelenleri, kanaat önderleri ve partimizin yöneticileriyle düşüncelerimi paylaşarak onlarında görüşlerini alarak aday adayı olmaya karar verdim.
İkinci sorunuza ise Üsküdar'ımız Boğaz'a sahil şeridi en uzun ilçe olmasına rağmen bunu ne yazık ki değerlendiremiyor. Tarihi ve coğrafi dokusu bu kadar değerli bir ilçenin siyasi amaçlar uğruna hor kullanılmasına hem bir Üsküdarlı hem de bir siyasetçi olarak itirazım var. Aday adaylığı sürecinden sonra ise partimizin bizi uygun görmesiyle birlikte inşallah Üsküdar'a ''Projelerimizle, kadromuzla ve sosyal demokrat ilkelerimizle'' hizmet etmek istiyorum.
Üsküdar esnafı siftah yapamadan dükkan kapatıyor
Ahmet Kılıç, ''Özellikle Uncular ve çevresindeki esnafların çok sıkıntı içinde olduğunu biliyorum, çoğu zaman siftah yapamadan dükkanlarını kapatıyorlar. Diğer bir konu ise Üsküdar'ın Uncular vb. çeşitli semtlerinde gelecekleri için dükkan ve ev satın alıp buraları kiraya veren insanların artık bu dükkan ve evleri kiralayamadığını bu nedenle büyük hayallerle alınan mülklerin kendilerini sıkıntıya soktuğunu biliyorum bunun en önemli nedenide Marmaray inşaatıdır. Marmaray derken yanlış anlaşılmasın, bu çalışmalar yapılırken özellikle yerel esnafları koruyacak önlemler alınabilecekken bu önlemleri almakta mevcut belediye yeterli çalışmaları yapmadı.
Üsküdar'ın tarihi alanları her zaman tüm İstanbul ve Türkiye'nin dikkatinden kaçmamıştır. Fakat ne yazık ki şuan bu tarihi yapıların silüetlerinin korunması anlamında Üsküdar'da hiç bir çalışma yapılmamasıyla birlikte bu yapıların yanlarına çok kötü görüntü oluşturan yapılar inşaa edilerek görüntü kirliliği oluşturulmaktadır. Üsküdar'a değer verecek, tarihi dokusuna değer verecek yöneticilere ihtiyacımız var. Üsküdar'ın o tarihi dokusundan ve o ruhundan etkilenmeyen insanlar Üsküdar'ı yönetirse işte böyle yönetirler. Biz göreve geldiğimizde Üsküdar, 24 Saat yaşayan canlı bir kent olacak. Bundan hiç şüpheniz olmasın.
Otopark sorunu bir numaralı sorundur
- Üsküdar'la ilgili diğer projeleriniz hakkında bize bilgiler verebilir misiniz? Değişik projeleriniz var mı?
Öncelikle ilk olarak yapacağımız çalışma Üsküdar'da eksikliklerin tespitinin yapılmasıdır. Ardından ise bu eksikliklerin giderilmesi için ki zaten bu tespitler yapıldığında çözümüde kendiliğinden gelecektir. Bu eksikliklerin giderilmesiyle birlikte yeni projelerimizi hayata geçireceğiz.Üsküdar'ın merkez mahallelerinin en büyük sorunu otopark sorunudur. Otopark sorunu bir numaralı sorundur. Biz bunu çözmedikten sonra istediğimiz kadar çalışalım, ne yaparsak yapalım Üsküdarlıyı memnun edemeyiz. Yani Üsküdarlı evinin önüne geldiği zaman arabasını park edemiyorsa bu sorun bizim sorunumuzdur. Evine 5 dakikalık yaya gideceği yolu yarım saatte arabasıyla gidiyorsa, bu sorun bizim sorunumuzdur. Bunu çözmezsek Üsküdarlıyı memnun mutlu edemeyiz.
İkinci Sorun İse ''Deprem Sorunu'' dur
Ondan sonra geliyor ''deprem sorunu''... Deprem sorunu Türkiye'nin genel politikasıdır. Bunu sadece ilçe belediyesi çözmeye kalksa zaten altından kalkamaz, rezil eder. Ama mikro bazda uygulamalı bazı projeler geliştireceğiz. Bunları hükümete örnek teşkil edecek şekilde vereceğiz. Bölge bölge ada ada bu projeleri yapacağız. Bunlar örnekleri biz bu şekilde yapmak istiyoruz diyeceğiz. Örnekleriyle beraber gayet şık bir şekilde genel merkezi idareye bildirip onlardan da bizim önümüzü açacak kanunlar, yönetmelikler ve düzenlemeler isteyeceğiz ve talep edeceğiz. İnşallah 2015'deki seçimleri de alırız uyumlu bir şekilde Türkiye'yi yönetmeye devam ederiz.
Otopark için seni 1 metre mi kurtarıyor?
Özellikle otopark sorunu merkez mahallelerimizde çok sorun yaratıyor. Tabi hep merkez için konuşuyoruz. Mahallelerde ise bu kadar büyük bir sorun bulunmuyor. Orada da yapılaşma yapılırken bunları göz önüne almak lazım. Binalar yapılırken zorlayıcı veya teşvik edici adımlar atmak lazım. Ben inşaatçı olduğum için 20 cm'den dolayı bir çok binada otopark yapamadım. İşte belediyecilik burada devreye giriyor. Belediye idarecileri 20 cm değil, ben belediye başkanı olduğum zaman 1 metre mi kurtarıyor? Bir metre yer vereceğim. Yeter ki vatandaş otopark yapabilsin. Yani vatandaşla görüşeceğim ve ''Otopark için seni 1 metre mi kurtarıyor?'' kardeşim tamam diyerek bunu çözeceğim. Binaların altını bu vaziyette atıl bir şekilde kalmasına müsaade etmeyeceğim. Onun için idarecilik çok önemli, yaklaşım çok önemli, bakış açısı çok önemli... Baktığınız zaman Üsküdar'ın sıkıntısını Üsküdarlı'nın sıkıntısını iyi göreceksiniz, iyi tespit edeceksiniz, ona göre kararlar alıp insanlara yaklaşımınız o sorunu çözebilmeniz ondan sonra geliyor.
Zaten siyasetçinin asıl işi sorun çözmektir
Birde siyasetçinin asıl işi sorun çözmektir, sorun üretmek değildir. Zaten var olan sorunları bir siyasetçi çözebiliyorsa işte siyasetçi odur, başarılı beleciyeci ''o'' dur.
Belediye son günlerde özellikle parkları betonlaştırıyor. Hiç anlamda veremiyorum? Niçin betonlaşıyor. Biz yeşile hasretiz, bütün parkla betonlaşıyor. ''Bu parklar neden betonlaşıyor?'' diye sorduğumda da cevabını alamıyorum. Çok basit cevaplar alıyorum. Küçücük parklar dahi olun büyük parklar olsun beton dökülüyor ve onun üzerine bank konuluyor. Biz zaten toprağa basmak istiyoruz. İnsanlar yeşil görmek istiyor. Çimin üzerinde ayaklarıyla yürümek istiyor, orada oturmak yatmak ve çocuğuyla oyun oynamak istiyor. Ama mağlesef buda elimizden alınıyor. Bunu da anlamış değilim. Hangi amaçla hangi düşünceyle yapılıyor? onu da bilemiyorum.
Bir de tarihi eserleri ihya hususunda bütün camiler olsun tekkeler olsun Üsküdar Belediyesi sahipleniyor. Şurayı yapıyoruz, burayı yapıyoruz diyerek afişler asıyoruz. Buda ne kadar ahlakidir? onuda size bırakıyorum.
Gidin bakın orada neler oluyor?
- Aday adaylığınızı deklare ettiğinizde söylemiş olduğunuz ''iddialarım var'' cümlesini biraz daha açarak bizimle paylaşır mısınız?
Tabi biz Üsküdar'ın eksiklerini gördüğümüz için neler yapıldığını bildiğimiz için diyoruz ki ''İddialarım var''. Şimdi bu bağlamda Üsküdar'da yapılan Balaban Tekkesi, yaptık ne oluyor? Sizde bir Üsküdarlısınız? Ben ramazan ayında arkadaşlarımla beraber içerisine girdim ve dolaştım. O güzel mekan bütün Üsküdarlıların hizmetine açılması gerekirken, bir müze gibi.. İçerisinde Üsküdarla ilgili sanatsal, kültürel ve tarihi kitaplar sergilenebilir. Geçmiş tarihimizin ecdadımızın bazı figürleri, enstrümanları orada sergilenebilecekken gidin bakın orada neler oluyor?
Demek ki o resme iyi bakılmalı...
Şimdi geldik Saçlı Baba Tekkesi'ne kime verildi? Nasıl verildi, ne oluyor, ne bitiyor? Kimsenin ruhu duymuyor, bilmiyor? Şimdi İskender Baba Türbesi yapıldı. Ne olacak, ne bitecek, oda belli değil? Kandilli El Sanatları Merkezi yaptık. Üsküdar Belediyesi'nin kasasından eski parayla tamamına 12 trilyona yakın para harcandı. Madem ki böyle bir yatırımın o bölgede ihtiyacı yoktu, vardı ki yapıldı? Neden bir üniversiteye bilabedel olarak 20 yıllığına verildi? Niye çarçur edildi? Şimdi o üniversite vakıf üniversitesi, Türkiye'nin şuanda en büyük zengini Vakıflar Genel Müdürlüğü... Onların malı mülkü yokmuydu? Yapamadılar mı? Bizim orada ki küçükcük yerimize el attılar? Nedir? Amaç ne? Bunları iyi irdelemek lazım. Oranın temeli atılırken, o üniversitenin rektörü temel atma törenindeydi. Aynı pozisyon aynı resim açılışında da vardı. Demek ki o resme iyi bakılmalı... Neyin ne olduğu taa başından belirlenmiş demektir. Gerisini de onlara bırakıyorum. Ben başka birşey söylemiyorum. İşte Üsküdar böyle yönetiliyor. Biz Üsküdar'ı böyle yönetmeyeceğiz... Üsküdar'ın nerede ne ihtiyacı varsa nokta atışı yapıp, hangi mahallede, hangi yörede, hangi bölgede ne ihtiyaçalar varsa biz onları karşılayacağız. Önce onları tespit edeceğiz, daha sonra hayata geçirmeye çalışacağız.
Adaylık sürecimde de çok güzel projeler hazırladık inşallah zamanı geldiğinde onları da o zaman sizlerle paylaşacağım.
Üsküdar'ı o özlemini çektiğimiz Üsküdar'a, o yaşanılabilir Üsküdar'a, çevirmeye döndürmeye hep birlikte Üsküdarlılarla gayret edeceğiz. Üsküdar'da arkadaşlarımızla birlikte halk olarak birlikte gittiğimiz birlikte çay-kahve içtiğimiz halka açık yerlerimiz vardı. Şuan yok! Varolanlarında kimlere hizmet ettiği belli... Biz özlenilen Üsküdar'ı geri getireceğiz. Buradaki tüm gençlerimiz artık Ortaköy'e akıyor. Burada vakit geçirmiyorlar. Gençlerimizi burada tutacağımız alanlarımız malesef bulunmuyor. Biz geldiğimizde Üsküdar toplumun her kesiminden insanın bir arada yaşayabileceği bir ilçe bir yaşam merkezi haline gelecek, bunuda hep birlikte yapacağız.
Ahmet Kılıç Kimdir?
1965 Trabzon Maçka doğumluyum. 11 çocuklu çiftçi bir ailenin 7. çocuğuyum. İlköğrenimimi Hızırlı köyünde tamamladım. Ortaöğrenimime Trabzon İmam Hatip Lisesi'nde devam ederken lise 2. sınıfta ekonomik nedenlerden dolayı okuldan ayrılmak zorunda kaldım. 1978 yılında ailemle birlikte Üsküdar'a yerleştim. Liseyi Üsküdar Akşam Lisesi'nde bitirdim. Ardından 1988 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdim. Eğitimimle birlikte Üsküdar'da esnaflık yapmaya başladım. 1985 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti'ye üye olarak siyasete atıldım. 2001 yılında Cumhuriyet Halk Partisi Esnaf Komisyonu Başkanı, 2007-2009 tarihleri arasında CHP Üsküdar İlçe Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. Halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediye Meclisi'nde üye olarak partimi temsil etmekteyim. 1990 yılında Üsküdarlılar Derneği'nin kuruluşunda bulunarak kurucu üye oldum. Sırasıyla derneğin yönetim kurulu üyeliği, muhasip üyeliği ve sekreter üyeliğini yaptım. Üsküdar'ımızın amatör kulüplerinden tarihi Çınar Spor'un yönetim kurulu üyesiyim. 1994 yılından itibaren aile şirketimiz olan Kılıç İnşaat'ta yönetim kurulu başkanlığı yapmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım.