Türk denizcilik tarihinin en önemli halkalarından biri olan Piri Reis'in hayatını ve eserlerini konu alan ''Piri Reis ve Haritaları'' sergisi 25 Ekim 2013 tarihinde açıldı.
Unesco'nun 2013 yılı kutlama ve anma programına aldığı, Piri Reis'in Dünya Haritası'nın 500'üncü yıldönümü kutlama programı çerçevesinde gerçekleştirildiği ilk etkinlik olan Piri Reis ve Haritaları Sergisi'ni Üsküdar Çocuk Akademileri'nden öğrenciler de ziyaret ettiler.
Öğrenciler; Piri Reis'in 500 yıl önce çizdiği ilk dünya haritası üzerinde bir yelkenli gibi ilerleyip kıtaların ve denizin o günkü konumlarında tarihe yolculuk yaptılar ve Piri Reis'in divitinin ucundan ceylan derisi üzerine düşen haritanın -interaktif projeksiyon uygulamasıyla- içinde gezme fırsatı buldular. Zemindeki harita üzerinde hem denizde hem de karada hayvanlar yer alıyor, ayrıca denizde gemiler seyir halinde gözüküyor.
Piri Reis'in hayatını anlatan film gösterimlerinin de yapıldığı beş bölümden oluşan serginin haritalar bölümünde, Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye isimli kitabından seçilen haritalar, tavandan sarkan çelik halatlara bağlanarak sergileniyor ve arka yüzlerinde o yerin modern haritası yer alıyor.
Öğrencilerimizin heyecanla, zevkle, eğlenerek ve öğrenerek vakit geçirdikleri ''Piri Reis ve Haritaları Sergisi'' tam bir ay boyunca meraklılarını, Beşiktaş'ta yer alan İstanbul Deniz Müzesi'nde, ağırlayacak.
FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN
PİRİ REİS KİMDİR?
Piri Reis eşsiz bir kartograf ve deniz bilimleri üstadı olmasının yanı sıra, Osmanlı deniz tarihinde büyük iz bırakmış bir denizcidir. Piri Reis, Türk denizciliğine bir çok değerli deniz bilimcisi ve amiraller armağan eden ve o dönemlerde, ''Denizciler Yatağı'' olarak adlandırılan Gelibolu'da doğmuştur. Amcası ünlü Türk Amirali Kemal Reis sayesinde daha küçük sayılabilecek bir yaşta Sefer Katibi olarak Osmanlı Donanmasına katılan Piri Reisin doğum tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, 1465-1470 yılları arasında doğduğu tahmin edilmektedir. Piri Reis, uzun yıllar Akdeniz'de dolaşmış; tüm limanları ve kıyıları dikkatle gözlemlemiş ve tüm faaliyetlerini kayıt altına almıştır.
Piri Reis, 1499-1502 yılları arasında çeşitli savaşlarda Gemi Komutanı olarak Venediklilerle savaşmıştır. Amcası Kemal Reis 1511 yılında şehit düşünce Gelibolu'ya geri dönen Piri Reis burada notik çalışmalarına başlamıştır. Ünlü Birinci Dünya Haritasını 1513 yılında çizmiş ve 1517 yılında Mısır Seferi esnasında Yavuz Sultan Selim'e sunmuştur. İlk eserinden 8 yıl sonra döneminin en saygın ''Kılavuz Kitabı'' olarak kabul edilen Kitab-ı Bahriyeyi yazmış; 1525 yılında bu kitaba son şeklini vermiş ve 1526 yılında Kanuni Sultan Süleyman'a sunmuştur.
Piri Reis, Kitab-ı Bahriye adı ile bilinen ''Bahriye'' eserinde o zamanlar Ege ve Akdeniz kıyılarında bulunan şehir ve ülkeleri tarif ederek, resim ve haritalarını yapmış; aynı zamanda denizcilik ve gemicilik için de önemli bilgiler vermiştir.