Ülke genelinde 216 ilköğretim okulunda 5 bin 101 2. sınıf öğrencisi üzerinde yapılan araştırmaya göre, televizyon seyretmek çocukların önemli etkinliklerinden biri. Araştırmaya göre, 5 çocuktan 2'si her gün 2 saatten fazla televizyon izliyor. Hafta içinde çocukların yüzde 22,4'ü ve hafta sonunda yüzde 19,7'si en az bir saat bilgisayarda oyun oynuyor.
Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, Dünya Sağlık Örgütü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi ile birlikte yürütülen "Çocukluk Çağı Obezite Araştırması (COSI-TR) Ön Sonuçları" raporu tamamlandı. Araştırma kapsamında, ülke çapında 216 ilköğretim okulunda 2. sınıf öğrencilerinin (7-8 yaş grubu) 2 bin 541 kız ve 2 bin 560 erkek olmak üzere toplam 5 bin 101 öğrenci ile bire bir görüşüldü. Öğrencilerin ailelerine ve örnekleme çıkan okullara anket uygulandı.
Araştırma kapsamında incelenen 216 okulun yüzde 78,5'inde kantin ve yüzde 20,6'sında yemekhane imkanı olduğu belirtildi. Araştırma sırasında iki okulda yiyecek-içecek otomatı bulunduğu saptandı. Okulların yüzde 9,7'sinde taze meyve ve yüzde 8,3'ünde taze sebze tüm öğrencilere ücretsiz sağlanırken, yüzde 61,4'ünde tüm öğrencilere ücretsiz süt dağıtımı yapılıyor. Okulların yüzde 78,5'inde beslenme eğitimi yapılıyor. Kentsel kesimdeki okulların da yüzde 81,4'ünde tüm öğrencilere beslenme eğitimi verilirken, bu kırsal kesimde yüzde 69,8 seviyesinde. Okulların yüzde 22,7'sinde yiyecek ve içecek reklamlarına herhangi bir engelleme yapılmadığı belirtildi.
Okulların yüzde 66,2'sinde sağlıklı yaşam aktiviteleri yapılmakta olup, yüzde 63,4'ünde tüm öğrencilere yönelik sportif aktivite düzenleniyor. Okulların hemen hepsinde (yüzde 97,2) tüm öğrencilerin beden eğitimi dersi yürütülmekte ve okulların yüzde 96,3?ünün oyun alanı bulunuyor. Kentsel yerleşim birimlerinde yer alan okullarda tüm öğrencilere yönelik sağlıklı yaşam aktiviteleri ve spor etkinliği düzenleme yüzdeleri kırsal kesime göre çok daha fazla olduğu belirlendi. Ailelerin yüzde 95,9'unun çocuklarının anne sütü aldığını belirtirken, yüzde 4,1'i anne sütü almadığı belirtildi. Ailelerin yüzde 84,6'sı çocuklarının her gün ve yüzde 13,5'i haftada 2-6 defa kahvaltı yaptığını belirtirken, çocukların yüzde 1,9'unun ise hiç kahvaltı yapmadığı söylendi.
Çocuklar taze meyve tüketmiyor
Taze meyve ve sebzelerin her gün yenilmesi önerilirken, görüşülen ailelerin yüzde 42,8'i çocuklarının her gün taze meyve ve yüzde 18,3'ü taze sebze tükettiğini belirtti. Ailelerin ifadelerine göre, taze sıkılmış meyve suyunu hiç tüketmeyen çocukların oranı yüzde 35,6 iken hazır meyve suyunu hiç içmeyen çocuk yüzdesi yüzde 21,7. Şeker içeren gazlı içecekleri hiç tüketmeyen çocuk oranı yüzde 37 ve diyet gazlı içecekleri hiç tüketmeyen çocuk oranı ise yüzde 85,4.
Aileler, çocukların sık olarak peynir, ayran ve yoğurt tükettiklerini ifade etti. Çocuklar arasında her gün peynir tüketme oranı yüzde 51,0, ayran içme yüzde 28,7 ve yoğurt tüketme yüzde 36,9 olarak belirlendi. Et ürünlerinin tüketimi süt ürünlerine göre daha az olduğu saptandı. Görüşülen ailelerin yüzde 9,8'i çocuklarının her gün kırmızı et, tavuk ya da hindi eti tükettiğini kaydetti. Kırmızı ya da beyaz eti hiç tüketmeyen çocuk oranı yüzde 5,1 olurken, balık etini hiç tüketmeyen çocuk oranı ise yüzde 19,7. Çocuklar arasında yumurta tüketimi diğer hayvansal kaynaklı ürünlere göre çok daha fazla. Çocuklar arasında her gün yumurta tüketme sıklığı yüzde 42,4. Bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagilleri haftada 1-3 defa tüketme sıklığı yüzde 56,3 olarak bildirildi. Çocukların yüzde 6,2'sinin kuru baklagilleri hiç tüketmediği belirtildi. Araştırmada, görüşülen ailelerin yüzde 43,1'i çocuklarının tahıl ve ekmeği her gün tükettiğini belirtti.
Her iki çocuktan biri bilgisayar oyunu oynuyor
Hafta sonu günlerde çocukların yüzde 0,7'sinin hiç oyun oynamadığı belirlendi. Çocukların yüzde 4'ının her gün bir saatten daha az, yüzde 7,7'sinin her gün 1 saat, yüzde 24,8'inin her gün 2 saat ve yüzde 62,8'inin her gün 3 saat ve daha fazla oyun oynadığı söylendi. Çocukların okula yürüyerek gidip gelmesi de günlük fizik aktivite açısından önemli. Türkiye?de çocukların yüzde 71,4'ü okula gelirken ve yüzde 72,5'i okuldan dönerken yürümekte. Yaklaşık her dört çocuktan biri okula giderken ve gelirken yürümemekte.
Ailelerin ifadelerine göre, hafta içinde en az bir saat süresince bilgisayarda oyun oynayan çocuk oranı yüzde 20,9 iken, hafta sonunda yüzde 37,0. Hafta içinde çocukların yüzde 2,5'inin ve hafta sonunda yüzde 7,9'unun günde 3 saat ve daha fazla bilgisayarda oyun oynadığı belirtildi. Bu sonuçlar, yaklaşık her iki çocuktan birinin günlük aktiviteleri arasında bilgisayarla oyun oynamanın yer aldığını gösteriyor.
Ayrıca, çocuklar arasında her gün televizyon seyretme alışkanlığının yaygın olduğu saptandı. Hafta içinde çocukların yüzde 28,0'inin her gün bir saat ve yüzde 33,3'ünün her gün 2 saat televizyon seyrettiği belirtildi. Hafta sonunda ise çocukların yüzde 35,4'ünün her gün 2 saat ve yüzde 37,2'sinin ise her gün 3 saat ve daha fazla televizyon seyrettiği kaydedildi. Bu araştırmada, televizyon seyretmenin çocukların günlük aktiviteleri arasında önemli bir yeri olduğunu gösteriyor.