Grip Aldı Başını Gidiyor, Bu Gribin Adı Yok

Uzmanlar, gribin geçmişten günümüze olan evrimini ve gripten korunma yöntemlerini anlattı.

Grip Aldı Başını Gidiyor, Bu Gribin Adı Yok
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

1918 yılında 20 milyona yakın kişinin hayatına mal olan grip, yıllar içinde kuş gribi, domuz gribi, at gribi gibi değişik isimler aldı.

Son olarak H3N2 virüsü olarak gündeme gelen grip acaba yeni bir salgına sebep olacak mı, neden hastalık hayvan değil de virüs ismiyle anılıyor, bu gripten doğal yollarla korunmak mümkün mü?

Grip virüs kaynaklı bir hastalıktır ve influenza adı verilen bu virüs kendi içinde A, B, C olarak üç sınıfa ayrılır. Hayvan ve insanda ayrı ayrı bulunan virüsler birleşip kendi içlerinde değişikliğe uğradığında ortaya çıkan enfeksiyon hayvanın ismine göre adlandırılır. Kuş gribi, at gribi, domuz gribi... Normalde A grubu influenza insan ve hayvan kaynaklı olup, B ve C virüsü sadece insanlarda nadir görülen tiplerdir. Bu yılki grip virüsü H3N2 ismiyle anılıyor. Şu an için salgın olasılığından söz etmek mümkün değil. Ancak basite alıp önemsememek de olmaz.

Grip ne zaman öldürücü olur?

Grip bulaşıcı bir hastalıktır. Öldürücü olabilmesi için ataklarının ve insanlar arasındaki salgınının artması gerekir. Normalde bu tip rahatsızlıklar basit hastalık gibi görüldüğü için basit ilaçlarla baskılanır. Özellikle şeker, kronik akciğer- böbrek yetmezliği olan kişilerde, yaşlılarda, küçük çocuklarda, hamilelerde ölümcül durumlara dönüşebilir.

Grip nasıl yayılır?

Grip virüsü genellikle damlacık dediğimiz aksırık, öksürme ve konuşma gibi durumlar sonrasında etrafa yayılır ve havada asılı kalır. Özellikle 30 cm ile 2 metrelik bir alanda bulaşıcıdır. Hasta kişinin kullandığı havlu, çatal, kaşık gibi cisimlerin ortak kullanımı da yayılımı artırır. Özellikle vücut direnci düşük, beslenmesi bozuk, kronik rahatsızlıkları olan kişilerde bulaşma ve enfeksiyonun yayılımı hızlı olabilir. Hastalık virüs vücuda girdikten 1 - 4 gün sonra belirti verir. Bulaşıcılık belirti vermeden bir gün önce başlar, 5 - 7 gün sürer. Çocuklarda 7 günden fazla sürebilir.

Grip hangi dönemlerde tehlikeli olur?

Grip ekim-nisan aylarında hastalığa neden olur. Ocak- şubat aylarında salgın olasılığı yükselen gripten 1918'de 20 milyona yakın kişi hayatını kaybetti. Ölümcül olan bir hastalığa basit denilemez. Grip vakalarının çoğu ciddi değildir ve tedaviye yanıt verir. Fakat yaşlılarda, uzun süre devam hastalıklara sahip olanlarda bağışıklık sistemi zayıf olduğu için grip ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle çocuklarda sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürreye neden olur.

Grip ve soğuk algınlığı arasındaki fark

Soğuk algınlığı virüslerinin 200'e yakın çeşidi vardır. Grip virüsü influenzada belirtiler daha ağır seyreder. Öksürük, eklem ağrıları, halsizlik, yüksek ateş gibi tablolarla kendini gösterir. Antibiyotiğe karşı direnç oluştuğunda tedavi süreci zorlaşacağı için doktor önermediği sürece antibiyotik kesinlikle kullanılmamalıdır.

Ne zaman doğal destek gerekir?

Son dönemlerde Almanya ve Fransa'da bilimsel olarak yapılan bitkisel araştırmalar bitkisel tedavilerin gücünü ortaya koymaktadır. Aslında tüm ilaçlar bitki kökenlidir. Soğuk algınlığı ve grip üzerinde yapılan bitkisel, yani fitoterapi araştırmaları Afrika Sardunyası kökü ekstresinin bağışıklık sistemini içinde bulunan antiviral, antibakteriyel ve ekspektöral etkilerden dolayı güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Enfeksiyonun başlangıç döneminde kullanılmaya başlandığında özellikle baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük gibi şikayetleri baskılayıp süreci kısalttığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Dededen nineden kalma ıhlamur, adaçayı gibi bitkisel tedavilerle de sıvı alımının artırılması gerekir. Dokular kurudukça ağız ve buruna mikroplar daha kolay yapışabilir.


İstanbul Ajansı


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Sağlık

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir