TÜRKSAT 4A'nın uzay yolculuğu başladı. Türkiye'nin 5. uydusu Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı.
Türkiye'nin yeni uydusu TÜRKSAT 4A, Türkiye saatiyle 23.09'da Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla fırlatıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Müşteşar Habib Soluk, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Türksat AŞ Genel Müdürü Özkan Dalbay ve çok sayıda bürokratın uydunun fırlatılışını Baykonur Uzay Üssü'nde düzenlenen törende izledi.
Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa ürettiği TÜRKSAT 4A uydusu, fırlatılışından 5 dakika 47 saniye sonra kapsülden ayrılarak atmosferden çıktı.
TÜRSKAT 4A uydusunu taşıyan proton roketinin ilk 3 kademesi başarıyla görevini tamamladı.
İlk sinyal 9 saat sonra
Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydu, ''50 derece doğu'' boylamına yerleştirildikten sonra bu boylamda yaklaşık 3 ay kalacak. İstasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra ''42 derece doğu'' boylamındaki yörüngesine yerleşerek, ticari faaliyetlerine başlayacak. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.
Mevcut Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olan TÜRKSAT 4A uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.