2014 yılında Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Ramazan Bayramı ne zaman? Ramazan ayı içindeki kutsal geceler hangileri? Kadir Gecesi ne zaman? İşte Ramazan hakkında bilmeniz gerekenler;
Bu yıl üç aylar 30 Nisan 2014 Çarşamba günü başlıyor. Onbir ayın sultanı Ramazan ise 28 Haziran 2014 Cumartesi günü başlıyor.
Bu yıl (2014) Ramazan Bayramı ise haftanın ilk gününe yani pazartesiye denk geliyor. Ramazan Bayramı 28 Temmuz 2014 Pazartesi günü başlayacak 30 Temmuz 2014 Çarşamba günü bitecek. Ramazan Bayramı hafta içine denk geldiği için beklendi bayram tatilinin 9 güne çıkması yönünde.
KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Bin aydan daha hayırlı denilen Kadir Gecesi bu yıl 23 Temmuz 2014 Çarşamba gününe denk geliyor.
Bu gece Allah'ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan'ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir gecesinin Ramazan'ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.
2014 yılı kutsal geceler ve günler hakkında bilmeniz gereken tarihler;
Üç ayların başlama tarihi : 30 Nisan 2014 Çarşamba günü
Regaib Kandili : 1 Mayıs 2014 Perşembe günü
Miraç Kandili : 25 Mayıs 2014 Pazar günü
Berat Kandili : 12 Haziran 2014 Perşembe günü
Ramazan ayı : 28 Haziran 2014 Cumartesi günü
Kadir Gecesi : 23 Temmuz 2014 Çarşamba günü
Ramazan Bayramı Arefe : 27 Temmuz 2014 Pazar günü
Ramazan Bayramı : 28 Temmuz 2014 Pazartesi günü (1. Gün)
Kurban Bayramı : 4 Ekim 2014 Cumartesi (1. Gün)
İLK AY : RECEP (YÜCELTİLMİŞ AY)
Üç ayların ilki olan Recep, ''yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş ay'' ve ''hazırlanmak'' manalarına gelmektedir.
REGAİB KANDİLİ : Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi Regaib kandilidir. Regaib, ''pek çok ihsan'' manasına gelen ''Ragibe'' kelimesinin çoğuludur. Bu gecede Cenab-ı Hakk engin rahmetiyle tecelli edip sonsuz mağfiretiyle muamelede bulunduğu için geceye bu isim verilmiştir.
MİRAÇ KANDİLİ : Receb ayının 27. gecesi ise Miraç Kandili'dir. Miraç, kelime manası itibariyle ''merdiven'', ''yükselecek yer'', ''en yüksek makam'' manalarına gelmektedir. Bu gecede Peygamberimiz bir mucize olarak Mekke'deki Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya ve oradan da göklerin İlahi derinliklerine doğru yükselip ruhen ve bedenen Cenab-ı Hakk'ın huzuruna çıkmıştır.
ŞABAN: HAYIR AYI
Üç ayların ikincisi olan Şaban, kelime manası itibariyle ''dağılan'', ''saçılan'' manalarına gelmektedir. Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz, Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade etmektedir.
BERAT KANDİLİ : Şaban ayı içerisinde Berat kandili vardır. Berat kelimesi, ''borçtan, isnat edilen suçtan, ruha azap veren sıkıntılardan kurtulmak'' manalarına gelmektedir. Bu gecede Kur'an-ı Kerim bir bütün halinde dünya semasına indirilmeye başlanmıştır. Bu sebeple bu gece hürmetine pek çok günah bağışlandığı için geceye Berat gecesi denilmiştir.
RAMAZAN: BEREKET AYI
Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur'an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır.
KADİR GECESİ BU AYDA : Kur'an'ın indirilmeye başlandığı bu ay içinde Kur'an-ı Kerim'deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan ''Kadir Gecesi'' vardır. Bu gece Allah'ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan'ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir gecesinin Ramazan'ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.
ÜÇ AYLAR ORUCU
İslâm'da zamanla kayıtlı oruç, sadece Ramazan'da vardır. Onun dışında ''üç aylar'' orucu diye bir oruç asıl kaynakla-rımızda bulunmamaktadır. Müslüman, Recep ve Şaban aylarında çok oruç tut-malıdır ama onları tamamen oruçlu geçirmek diye bir husus kitaplarda bulunmamaktadır. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe'nin ifadesine göre Ramazan'dan başka hiçbir ayı bütünüyle oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan'dan sonra en çok oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176).
REGAİB KANDİLİ NAMAZI
Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevabı pek çoktur. Bu gecede kılınacak namaz 12 rek'attir.
Bu namazın kılınışı şöyledir:
Her rek'atta fatihadan sonra üç kadir suresi ile 12 adette ihlas suresi okunur. Her iki rek'atta bir selam verilerek 12 rek'at tamamlanır. On ikinci rek'at kılınıp selam verildikten sonra yerinden kalkmadan yetmiş kere 'Allahumme salli ala Muhammedinin nebiyyil ummiyyi ve ala alihi' denilir. Sonra secdeye varılır. Secdede yetmiş kere 'subbuhun kuddusun Rabb-ul melaiketi verruhi' denir.
Sonra secdeden kalkılarak ettahiyyatta oturulur. Ve yetmiş kere 'Rabbiğfir ve erham ve tecavez ta'lemü' dedikten sonra tekrar secde edilir. Secdede yetmiş kere 'subbuhun kuddusun Rabb-ul melaiketi verruhi' dedikten sonra, isteklerimizi alemlerin Rabbine arz edilir. (İhya ulumuddin, Bedir yayınları, 1974, c:1, s:555)
Regâib namazını cemaatle kılmak bid'attir. Zaten terâvihten başka hiçbir nâfile namaz cemaatle kılınmaz.