İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2013 Faaliyet Raporu'nu açıklamak üzere İBB Meclisi'nde kürsüye çıktı.
OTOPARK TAPUSU GELİYOR
İstanbul'da yaptıkları çalışmalardan söz eden Topbaş, otopark sorununun çözümü konusunda tüm Türkiye'ye örnek olacak bir çalışma başlatacaklarını söyledi. Sokaklardaki park yoğunluğuna önlem için, öncelikle birkaç sokaktan başlayarak 200 metrekareden aşağı olmayacak yapıları satın alıp katlı otoparka dönüştüreceklerini söyleyen Topbaş, şunları söyledi:
''Sadece o sokaktakilere hizmet edecek bir sisteme doğru gitmek istiyoruz. Arzum, bir model olacağına inanıyorum. Kat mülkiyet tapusu gibi araç otopark mülkiyet tapusu çıkararak, orada yaşayan insanlar bir maliyet karşılığında böylece otopark belgesi alacak. İstanbul'da bunu başlatmamız gerekir. Türkiye için de bir modeldir.''
BÖLGE PARKI
Topbaş, Meclis üyelerine yaptığı konuşmada, Maslak'ta Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün bulunduğu 1 milyon 320 bin metre karelik yeşil alanı halka açık Bölge Parkı yapacaklarını açıkladı. Topbaş, Koordinasyon Toplantısı'nda yaptıkları kararı açıklayıp, ''Burada ilk kez size söylüyorum; Önce Meclis üyelerimiz bilmeli. Bölge parkları ortaya çıkarma çalışmalarını sürdürmekteyiz. İstanbul Boğaziçi İmar Müdürlüğümüzün 1 milyon 320 bin metrekareye yakın alanının bir bölge parkı olarak düzenlenmesi çalışmasına başlıyoruz. İmara değil, halka açılacak. Halkın buluştuğu bir alan olacak. İçinde 3 boyutlu yapılar olmayacak. Bunun rantına bakarsanız, rakamlar paha biçilmez ölçekte. Yanında ormanlar olan bu arazinin kent bölge parkı olarak hizmete girmesini istiyoruz.'' diye konuştu.
Topbaş, Çırpıcı ve Veliefendi Hipodromu'nu da katılmasıyla 1 milyon metrekareye çıkacak bu parkın bir bölümü tamamlandığını belirtip, Meclis üyelerine mutlaka görmelerini tavsiye etti. Kent parklarının, halkın bir araya geldiği demokrasi alanları olduğunu ifade eden Topbaş, Maltepe sahilinde de temalı olan, spor ve kültür alanında çok önemli aktiviteleri içerecek kano ve yelken yarışları dahi yapılabilecek çok önemli bir aktivite alanı yaptıklarını anlattı. Yenikapı sahilindeki dolgu alanı da aynı şekilde örnek bir yeşil alan olacağını belirten Topbaş, bu dolgu alanını yapmalarının en önemli nedenlerinden birini, parkın altınındaki alanın bir bölümünde 2;5 milyon insanın atık suyu için yapılacak olan ileri biyolojik arıtma tesisi olduğunu söyledi.
İNSANLAR KAFESTE, HAYVANLAR SERBEST OLACAK
Topbaş, Kağıthane Cendere'de 1 milyon 660 bin metrekarelik devasa büyüklükte aktif bir yeşil alan ortaya çıkartacaklarını anlatan Topbaş, ''Burada eskiden Alibeyköy kömür ocağında çalışan trenin de güzergahı belirlendi. Bu hattı yeniden ihya ederek orijinal şekliyle çalışır hale getireceğiz ve nostaljik bir turizm hattı ortaya çıkartacağız. Hat orman içinden geçerken de bir hayvanat bahçesinden geçer gibi olsun istiyoruz. Ama bir şartla hayvanat bahçesine evet diyeceğiz; İnsanlar kafeste, hayvanlar serbest olacak. Hayvanları izleyecek olan insanların kabinli araçlarla gezdiği, hayvanların doğal ortamında dolaşabildiği doğal bir hayvanat bahçesi sistemini İstanbul'un bir model olarak ortaya koyması gerektiğini düşünüyorum'' dedi.