İstanbul Boğazı'nın altından karayolu bağlantısını sağlayacak İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi (Avrasya Tüneli)'nin kazı çalışmaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, eski Bakan Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve birçok milletvekilinin katıldığı törenle başladı. Törende Başbakan Erdoğan dışında aralarında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in de yer aldığı bazı seçkin davetliler çalışmaları başlatan butona birlikte bastılar.
ÖZEL OLARAK TASARARLANAN KÖSTEBEK
Deniz tabanının altındaki çalışmalar; boyu 120 metre, ağırlığı ise 3 bin 400 ton olan ve proje için özel olarak tasarlanan TBM adı veriyen tünel açma makinesi (TBM- Köstebek) ile gerçekleştiriliyor. TBM, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri arasında 11 bar arın basıncı ile dünyada 2. sırada, 13,7 metre kazı çapı ile dünyada 6. sırada yer alıyor. İstanbul'daki trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişine katkı sağlamak amacıyla başlatılan bu proje Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilmişti.
KAZLIÇEŞME-GÖZTEPE 15 DAKİKAYA İNECEK
Her gün 10 metre delme işlemini yaparak, Marmaray'da olduğu gibi Kazlıçeşme - Göztepe arasında denizin altına gidiş-gelişli iki tüp yerleştirip, araçların dakikalar içinde iki kıta arasında geçişini sağlayacak sistem 14,6 km'lik bir yoldan oluşuyor. Bunun 5,4 km'si Boğaz'ın altında inşa edilen bu tünelden olacak. Dünyanın en modern, en gelişmiş karayolu geçiş tünellerinden biri olacak sistemin maliyeti 1 milyar 245 milyon dolar olacak.
100 DAKİKADAN 15 DAKİKAYA..
Kazlıçeşme-Göztepe arası şu anda 100 dakikada alınırken tünel tamamlandığında bu mesafe sadece 15 dakikada kat edilecek. Trafikte beklemeye son verdiği için egzoz salımını azaltıp, çevreye minimum zarar verecek sistem depreme karşı da en dayanıklı şekilde tasarlanıyor.