Mübarek Ramazan ayına mahsus kılınan Teravih namazlarından bazı ritüellerle ayrılmış. Enderun teravih namazı unutulmuş Ramazan geleneklerinden kurtularak artık Üsküdar'da kılınmaya başlandı.
SARAY CAMİLERİ VE DERGAHLAR EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Osmanlı İmparatorluğu'nun pay-i tahtı olan İstanbul'da Cumhuriyet dönemine kadar düzenli olarak büyük Saray camilerinde kılınan Enderun teravih namazları günümüze değin adeta unutulmaya yüz tutmuştu. Pek çok Ramazan geleneğinin yeniden hayat bulmasına kaynaklık ve öncülük etmiş Üsküdar Belediyesi, örnek alınacak yeni bir çalışmayı mübarek Ramazan ayında hayata geçirdi. Enderun usulü teravih namazı, Osmanlı iç teşkilatında, sarayda, Hırka-i Saadet'te, saray camileri, büyük cami ve dergahlarda kılınıyordu. Zamanla Anadolu'daki camilere de yayılan usulün kaynağını uzmanlar, Buhurizade Mustafa, Itri Efendi'ye (1712) dayandırıyor.
HAFIZLAR HEYETİYLE BİRLİKTE KILINIYOR
Enderun usulü, iki şekilde uygulanıyor. Birincisi imam müezzin topluluğunu makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. İlk gecede müezzinler geçkileri sağlar. Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler rastgele seçilmiyor. Manalarına bakılarak tertip ediliyor. Örneğin rahmet ayetleri, tesbih ayetleri ya da Hz. Muhammed (sav)'den bahseden ayetler tercih ediliyor. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde Allah'tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahiler söyleniyor. Son on günde ise Ramazan'ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler meşk ediliyor.