Yılmaz Bayat Üsküdar'da oldukça iddialı bir çıkış yakaladı. Yılmaz Bayat'ın Üsküdar'da itibar edilen bir şahsiyet olmasıyla da seçimi kazanmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Belediyeler büyük oranda altyapı hizmetlerini tamamladığı için bundan sonraki dönemlerde kültür hizmetlerinin büyük oranda önem kazanacağı düşünülüyor. Kültürün öneminin arttığı ortamda yerel yönetimlerin hem başkanları hem ekiplerinin donanımı da belirleyici oluyor. İki dönem Üsküdar'da belediye başkanlığı yapmış bir isim olarak Yılmaz Bayat yeni dönemde de Üsküdarlılara hizmet vermeye aday. Yılmaz Bayat'la Üsküdar ve kültür üzerine konuştuk.
Üsküdar'da 1994-2004 yılları arasında 10 yıl belediye başkanlığı görevini yapmak nasip oldu. Bu süre içinde Üsküdar Belediyesi olarak kültürümüze birçok şeyler katma imkanımız oldu. Üsküdar'da yapılagelen Katibim şenliklerine kültürel boyut kazandırıldı ve bizim kültürümüze özgü değerlerle zenginleştirildi. Ayrıca Ramazan çadırı ile bir çığır açıldı ve bu çadırda iftar geleneklerimizin yaşatılması yanında Ramazan ayının kültürel boyutu ile de yaşanması sağlandı. Üsküdar için Vizyon tanımı yapılırken Eğitim Kültür ve Sanatta öncü bir ilçe olarak tanımlandı. Bu kapsamda Kültür merkezleri yaygınlaştırıldı. Bu kültür merkezlerinde bu zamana kadar pek de gündeme gelmeyen ve unutulmaya terkedilmiş olan geleneksel sanatlarımız (Hat, Tezhip, Minyatür, Ebru vb.) tekrar gündeme taşındı ve eğitimleri verildi. Türk sanat müziği, Türk halk müziği için korolar kuruldu. Tiyatro, folklör ve çeşitli enstrümanlar için kurslar açıldı bu kurslarda birçok gencimiz seçmiş olduğu dalda eğitim aldı ve kendini yetiştirme imkanı buldular.
Üsküdar sempozyumları başlatıldı. İlk 2 sempozyum bizim zamanımızda yapıldı ve bu sempozyumlar geleneksel hale getirildi. Burada sunulan tebliğler kitaplaştırılarak kültür hayatımıza katılmaktadır. Üsküdar için Türkçe ve İngilizce olarak 2 CD halinde belgesel hazırlatıldı. Üsküdar'la ilgili şarkılar Belediye tarafından kurulan Katibim Türk Müziği Topluluğu tarafından icra edilerek 2 CD halinde yayınlandı. Tarihçi Merhum Nermin Haskan tarafından yazılan Üsküdar tarihi Yüzyıllar Boyunca Üsküdar adı ile 3 cilt olarak yayınlandı ve ayrıca CD olarak da hazırlatıldı. Daha birçok eser yayınlandı.
Bunların yanında Üsküdar Müzesi kurma çalışmalarımız başlatılmıştı ve bununla ilgili olarak birçok belge ve doküman toplanmaya başlanmıştı. Fatih'in mahkemesi olarak bilinen tarihi eser satın alınarak bu iş için tahsis edilmişti. Bunlara benzer birçok şey yapılmıştı. Bunları niçin anlatıyorum? Şunun için: Bu faaliyetlere devam edilmesi gerekiyor. Kültür merkezlerimizdeki birçok faaliyet bu dönemde İSMEK'e devredilmiş durumda, yani Üsküdar Belediyesi yerine İsmekler devreye girmiş. Belediye de devam etmeli ayrıca İsmekler de devam etmelidir. Ne kadar çok insana ulaşılırsa kârdır.
Gençliğe büyük önem veriyoruz
* İstanbul 2010 Dünya kültür başkenti organizasyonları çerçevesinde Üsküdar için bir fırsat da yakalanabilir. Siz nasıl bakıyorsunuz 2010 kültür başkenti projelerine?
Bizim belediye başkanı olduğumuz dönemde kültür ve sanata gereken önemi vermiş ve Üsküdar'ı İstanbul'da bir kültür şehri haline getirmenin çabası içinde olmuştuk. Üsküdar buna hazırdır zaten. Biz Üsküdar için bir tanıtım fırsatı olarak da görüyoruz bu 2010 projelerini. En iyi tanıtımı da bu vesileyle yapabileceğimize inanıyoruz.
* Kültür ve sanata gençlerin ilgisini de çekmek lazım. Sizin gençlere yönelik hazırlıklarınız nelerdir?
Bu dönemde gençlerimize yönelik Gençlik Merkezleri planladık. Bu merkezlerde gençliğin kültürel olarak gelişmesine çalışacağız. Bir ülkenin en önemli gücü Tarihe, inancına ve kültürüne bağlı ve bunlarla övünen lider ruhlu gençleridir. Buna inanıyoruz ve bunun için de gençlik merkezlerimizde büyük hizmetler yapacağımıza inanıyoruz.
Aile Danışma Merkezleri oluşturacağız
* Üsküdar insanlarıyla , aile yapısıyla ve tarihi dokusuyla nezih bir kent, bu kentin güzel yanlarının muhafazası için sizce neler yapılmalıdır?
Önümüzdeki dönem kazandığımız takdirde Aile Danışma Merkezleri oluşturacağız. Yeni belediye yasası ile tarihi eserlerin tamiri için fon ayrıldı, eskiden bu yoktu, güzel bir imkan bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz dönemde 40'a yakın tarihi çeşmeyi onarmıştık. Bu dönemde de bu fon kullanılarak birçok eser yeniden topluma kazandırılabilir.
* Geçtiğimiz aylarda Fatih Belediyesi belediyeye ait bir alışveriş merkezine "Historia'' gibi ucube bir isim verdi. Bu durum Türkçe'ye saygı duyan çevrelerde rahatsızlık oluşturdu. Sizin başkanlığınız döneminde bu türden yabancı isimlere karşı ne gibi tedbirler alacaksınız?
Müsaade ederseniz bu sorunuza şöyle cevap vereyim. Biz dönemimizde yaptığımız kültür merkezlerine, Münevver Ayaşlı Kültür Merkezi, Sabahattin Zaim Kültür Merkezi, Ahmet Yüksel Özemre Kültür Merkezi, Cemil Meriç Kültür Merekzi, 75. Yıl Kültür Merkezi. İsmail Dümbüllü Kültür Merkezi, Niyazi Sayın Kültür Merkezi ve Akif İnan Kültür Merkezi (Temeli atılmıştı öylece duruyor) adlarını vermiştik.
Üsküdar Müzesi'ni etkin hale getireceğiz
* Kültür ve sanatı kalburüstü kesimlerin lüksü olmaktan çıkarıp, halkın her kesimine mal etmek lazım. Burada görev büyük oranda belediyelerimize düşüyor. Siz bunun için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Üsküdar Müzesi etkin bir şekilde yeniden yapılanması gerekiyor. "Yüzyıllar Boyunca Üsküdar''ın yayınlanacak 2. Bölümü var bunun yayınlanması gerekiyor. Üsküdar için düşündüğümüz bir konservatuar vardı, bunun hayata geçirilmesi gerekiyor. Yeni kültür merkezlerinin yapılması gerekiyor. Bunların hepsinin yerleri hazırdır. Üsküdar bir kültür ve sanat merkezi olacak inşaallah. En önemlisi çeşitli eğitim, kültür, spor, sanat, araştırma, tarih vb. konularda Üsküdar Ödülleri vermeyi planlıyoruz. Sanıyorum kültür merkezlerini yaygınlaştırmak bu iş için önemli bir yol olacaktır. Ayrıca ödüllü yarışmalar yapmayı planlıyoruz.
* Gençlik aktif bir kitle malumunuz üzre. Gençlerin tiyatro ve sinema ile buluşturulması için ucuz biletlere de ihtiyaç olabiliyor. Siz bir belediye başkanı olarak gençlere dönük kıyaklarınız olacak mı?
Gençlik merkezlerimiz ve kültür merkezlerimizde bu konuda yeteri kadar hizmet verilebileceğini düşünüyorum.
* Ev hanımları aileler çoluk çocuk hep birlikte gidebileceğimiz, aynı zamanda bütçemizi sarsmayacak mekanlara ihtiyacımız var tabii ki. Siz bu anlamda bir ihtiyaç hissediyor musunuz?
Küçük Çamlıca'da Kotku Camii'nin karşısında 12 dönümlük bir park alanımız vardı, burayı sosyal tesisi ile birlikte planlamıştık. Ancak proje Anıtlar Kurulu'ndan geç çıktı ve seçim dönemine girildi, yeni gelen yönetim ise sosyal tesis olmadan parkı yaptılar. Buradaki sosyal tesis yeniden gündemimizde olacak.
Yarışmalarla özgün eserleri ortaya çıkaracağız
* Üsküdar'da daha çok kütüphane, daha çok kültür merkezine ihtiyaç var. Mesela geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Ahmet Yüksel Özemre adına büyük bir kültür kompleksi yapmak nasıl bir fikir olur size göre?
Cemil Meriç Kültür Merkezi'ni kütüphane olarak kurmuştuk, gelen yönetim burayı özürlüler için rehabilitasyon merkezi haline dönüştürdü. Yeni bir kütüphane yeniden gündemimizde olacak İnşallah. Ahmet Yüksel Özemre Kültür Merkezimizi de zaten kurmuştuk.
* Belediyelerin bütçeleri bazı hizmetlere yetişmeyebiliyor. Burada sivil toplum kuruluşları da devreye girebilir. Siz sivil toplum kuruluşlarını devreye sokmayı düşnüyor musunuz?
Bu konuya sıcak bakan ve imkanı da olan sivil toplum kuruluşları olursa neden olmasın ki?
* Biz sizin kültür sanat alanında yayıncılık yaptığınızı da biliyoruz. Belediye olarak kaliteli eserleri bastıracağınıza da inanıyoruz. Yayıncılık adına eksik olan nedir, sizce neler yapılmalıdır?
Çeşitli sahalarda yarışmalar açarak özgün eserler ortaya çıkarmamız gerekiyor.
* Üsküdar için kültür sanat adına son söz olarak neler söylemek istersiniz?
Allah'ın yardımı ile Üsküdar; Eğitim Kültür, Sanat ve Sporda bir marka olacak. Hedefimiz budur. Gayret bizden tevfik Allah'tan diyoruz.