Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından peynirin çeşidine göre tüm standartları belirleyecek olan tebliğ taslağı yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.
106 kurumun görüşü alınarak hazırlanan taslak, Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan standartlara göre yürütülen iş ve işlemleri genişleterek mevzuat kapsamına alıyor.
Taslağa göre, Diyarbakır Örgü Peyniri, Edirne Beyaz Peyniri, Erzurum Civil Peyniri, Erzincan Tulum Peyniri ve Ezine Peyniri gibi coğrafi işaret alan peynirlerin, hijyen, mikrobiyoloji ve katkı gibi konularda Türk Gıda Kodeksi hükümlerine uygun olması gerekiyor. Peynirlerin aldıkları tescile göre istisnai olarak üretimi yapılabilecek.
Düzenlemeyle peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacak.
Peynirlerin etiketinde veya ambalajında tüketicinin yanıltılmasına neden olan ibarelere yer verilemeyecek.
Peynirlerde yaygın olarak kullanılan ve tüketicinin yanıltılmasına neden olan süt ve süt ürünleri aroma vericilerinin kullanımı da yasaklanıyor.
Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerde de etiket bilgilerinde üretim tarihinin ve ''çiğ sütten üretilmiştir'' ibaresinin en az 3 milimetre yüksekliğinde yazılması zorunlu olacak.
KÜFLÜ PEYNİR ÜRETİMİ DE KONTROL ALTINA ALINACAK
Peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı mevcut uygulamaya göre yüzde 35 ile yüzde 61 arasında değişen oranlarda azaltılacak.
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri için 2015 sonuna kadar, mevcut işletmelerin yayım tarihinden önce piyasaya arz ettiği ürünler için 2016 sonuna kadar geçiş süresi olacak.