Altunizade Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferansta açılış konuşmasını yapan Küreselden Yerele Türkiye Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, terörün son zamanlarda ev hanımları dahil herkesi ilgilendirdiğini belirterek, terörün gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söyledi. Teröre karşı çözüm cümlesi bulunabileceğine dikkati çeken Külünk, dünyada da bu konuda ikna edilmesi gerekenlerin olduğunu ifade etti.
FRANSA'DAKİ CHARLİE HEBDO SALDIRISI
Külünk, Küreselden Yerele Türkiye Grubu'nun, terörün dünyayı meşgul ettiği bir zamanda düzenlediği bu uluslararası konferansta, insanlık ailesinin son derece önemli bir yarasına parmak basıldığını dile getirdi.
Son 40 yıldır gerek ülkede gerekse dünyada terörün rutin gündem haline geldiğine dikkati çeken Külünk, şöyle konuştu:
''Terör bir beladır. Türkiye olarak bizlerde bunun yabancısı değiliz. Charlie Hebdo saldırısından sonra da Paristeydim. Türk vatandaşlarıyla yaptığımız toplantıya bir Fransız belediye başkanı geldi. Belediye Başkanının yüz hatlarını görmenizi isterdim, panik, endişe hali içindeydi ve yüzü sapsarıydı. 'Buyrun' dedim. Sonra, 'Neden bu kadar endişelisiniz? Ne var size bu kadar endişeye sevk eden. Şunu ifade edeyim. Bizim tecrübelerimizinden istifade etmeye ihtiyacınız var. Biz size birikimlerimizi paylaşabiliriz. Biz bu süreçleri ağır yaşadık. Uzun süredir ilk kez yaşadığınız için travma geçiriyorsunuz ama biraz rahat olun. Bu da geçer endişe etmeyin' dedim. Bu konuşmadan sonra sakinleştirdiğimde de o başkanın o yüz halini görmenizi isterdim.''
Literatürde terörizmin kontrolsüz yaratılan aşırı şiddet ve katliamlar olarak tanımlandığına işaret eden Metin Külünk, yeryüzündeki terör faaliyetlerini devlet, grup ve bireysel terör olmak üzere 3 grupta ele alınması gerektiğini anlattı. Dünyada tarihte farklı ülkelerde yaşanan terör dalgalarını ve nedenlerine değinen Külünk, artık terörün uluslararası politikaların silahla icra edilmesi olduğunu vurguladı.
Külünk sözlerini şöyle tamamladı:
''Batı'nın İslam dünyasındaki terör dalgasından ya da İslam ve terör kelimelerini birarada kullanımından hem siyasi çıkar elde etmekte hem de koca bir toplumu topyekün mahkum ederek sindirmekte ve köşeye sıkıştırmak istemektedir. Teslim almak istemektedir. Fransa'nın Cezayir, Afrika'da Fransa ve İngiltere'nin devlet terörünü ve örneklerini görmeden Fransa saldırısını anlamaya çalışırsanız yanılırsınız. Tıpkı Fransa'da bir derginin ortaya çıkardığı ama adına fikir özgürlüğü denen, silahsız terörü görmezseniz, o terörün fitilini ateşlediği Charlie Hebdo saldırısını anlayamazsınız.''
Açılışın ardından oturumların başladığı konferansta, 1. oturumda ''Kaotik Bir Olgu Olarak Terör'', ''Türkiye ve Dünyada Terör'', ''İslamofobi ve Hayali Doğu Miti'', ''Terörizmle Mücadele Stratejileri'' başlıklı konular ele alındı.