Üsküdar Belediyesi Encümen Salonu'nda imzalanan protokolle hayata geçirilen yeni çöp toplama modelinde; Bitkisel atık yağların toplanmasında DEHA Biodizel Firması; Kağıt, karton, metal ve plastik atıkların toplanmasında BAYFA firması; Cam atıkların toplanmasında ÖZEN CAM firması; Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların toplanmasında ANEL DOĞA firması; Atık pil ve akümülatörlerin toplanmasında ise TAP Derneği ile çözüm ortağı olarak işbirliğine gidilecek.
Bu projeyle geri dönüşümü daha verimli daha etkin bir şekilde kullanmayı ve aylık 1320 ton geri dönüştürülebilen atık toplamayı hedefleyen Üsküdar Belediyesi, bir yandan çevreyi koruyacak diğer yandan da temizlik araçlarının aylık 30 ton yakıtını geri dönüştürülebilen atıklardan elde ederek ekonomiye büyük katkı sağlamış olacak.
Bu kapsamda kullanılacak geri dönüşüm ve çöp konteynerlerinin üretimini Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yapacak.
ATIKLARINIZ ÇÖP OLMASIN!
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ''Bizler Üsküdar Belediyesi olarak özellikle katı atıkların toplanması konusunda, atıkların ayrıştırılması hususunda arzu ettiğimiz noktaya gelmek için bugün burada beş ayrı proje ortağımızla birlikte geri dönüşümün ayrıştırılarak toplanması anlamında bir protokol imzaladık. Bu protokolle birlikte atık pili, yağı,kağıdı ayrı ayrı toplayacağız. Bu ayrıştırmadan elde edilecek geliri de çok ciddi anlamda temizlik hizmetlerinde kullandığımız yakıtı ücretsiz karşılamış olacağız. Hedefimiz yıllık 360 ton yakıtı bu dönüşüm sayesinde elde etmiş olacağız. Sloganımız da şudur, atıklarınız çöp olmasın enerjiye dönüşsün. Bizlere destekçi olan proje ortaklarımıza teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu.
ÇOK GÜZEL ŞEYLER OLUYOR!
Üsküdar Belediye Başkan Hilmi Türkmen, temizliğin imandan geldiği belirterek ''Bizler bu inancın varisleriyiz. Bu inancın yoğurduğu bir kültürün, bu inançla, nefes alan şehirler kuran muhteşem bir medeniyetin sahipleriyiz. Diğer taraftan, muhteşem medeniyetimizin üzerinde yükseldiği en büyük düsturlardan biri de birlik ve dayanışma 'Birlikten kuvvet doğar' düşüncesi'' diye konuştu.
Bugüne kadar Üsküdar'a hizmet ederken, bu inançla hizmet ettiklerini belirten, Başkan Türkmen, ''Bugün büyük medeniyetimiz varsa, pırıl pırıl şehirlerimiz varsa, güzel şehrimiz Üsküdar varsa, bu hizmet inancımızın ve elbirliğimizin eseridir'' dedi.
Türkmen, ''Profesyonel firmalar ve ekip ile birlikte masrafsız yöntemlerle atık toplayacağız. Proje, firmalarımıza, belediyemize ve güzel Üsküdar'ımıza ciddi katkı sağlayacak'' diye konuştu.
DAHA PLANLI DAHA DÜZENLİ DAHA VERİMLİ MODEL
Bir şehri şehir yapan, yaşanılabilir kılan en önemli hususlardan birisinin de temizlik olduğuna değinen Başkan Hilmi Türkmen bu konuda yeni bir adım attıklarını söyleyerek ''Her gün evimiz gibi temiz tutmaya çalıştığımız şehrimizi, daha planlı, daha düzenli, daha verimli bir çalışma modeline kavuşturuyor; Temizlik ve çöp toplama konusunda, yepyeni bir sisteme, yeni çöp toplama modeline geçiyoruz. İmzaladığımız bu protokolle birlikte her biri alanında lider 5 kuruluşla ve alanında istihdam sahibi bir okulumuzla birlikte yeni modelimizi hayata geçireceğiz inşallah'' dedi.
YILLIK 360 BİN LİTRE YAKIT KAZANIM
Bugün itibariyle hep birlikte, ''Atıklarınız Çöp Olmasın, Enerjiye Dönüşsün'' diyeceklerini belirten Başkan Türkmen, ''Böylelikle, Üsküdar'ı daha iyi yarınlara taşıyacak büyük bir projeyi daha hayata geçirmiş olacağız. Şunu da paylaşmak isterim ki; Projemiz büyük, hedeflerimiz daha da büyük. Mevcut durumda Üsküdar'da yıllık, Yaklaşık 800 ton ambalaj atığı; ortalama 250 ton bitkisel atık yağ; 2 ton Atık pil ve 1.5 ton elektronik atığı toplanıyor. Toplamda yıllık, ortalama 5.140 ton geri dönüşüm atığı topluyoruz. Hayata geçireceğimiz yeni toplama modeliyle, aylık hedefimiz 1320 ton, yıllık hedefimiz ise 15.840 ton atık toplamak. Toplayacağımız bu atıklar için firmalardan geri dönüşüm yoluyla, temizlik araçlarımızda kullanılmak üzere, aylık bazda 30 ton, yıllık bazda ise 360 bin litre yakıt elde etmiş olacağız'' diye konuştu.
Başkan Hilmi Türkmen, bu yeni çöp toplama modeliyle birlikte arzu ettikleri temiz Üsküdar'a kavuşacaklarını dile getirerek, diğer yandan da geri dönüştürülebilen atıklardan temizlik araçlarına yakıt temin ederek ekonomik kazanıp elde edeceklerini söyleyip imzalanan bu ''Geri Dönüşüm ve İşbirliği Protokolü'nün Üsküdarımız'a ve Üsküdarlılar'a hayırlı olmasını diliyorum'' diyerek sözlerini bitirdi.
''ÇÖPÜ DEĞER YAPACAĞIZ''
Protokol imza töreninde Albayrak Holding'e bağlı BAYFA firması adına Yönetim Kurulu Danışmanı Şeref Çoban yer aldı. Projenin hayırlı olmasını dileyen Çoban, ''Çöp diye atılan ürünleri değer haline getirmeyi planlıyoruz. Belediyeler ile ortak çalışarak elde edilen geri dönüştürülebilir atık miktarını ciddi manada artırmayı planlıyoruz'' diye konuştu.
Çoban, ''Ambalaj atıkları aylık 420 ton iken, hedefimiz aylık bin tona ulaşmak. Şu an yıllık miktar ise 5 bin 400 ton. Proje ile bu rakamları yükseltmek istiyoruz'' ifadelerine yer verdi. BAYFA firması geri dönüşüm kutuları, konteynerleri poşetleri ile kâğıt, karton, metal ve plastik atıkların toplanmasını sağlayacak.
Protokol konuşmaları sonrası Başkan Hilmi Türkmen, 5 firmanın temsilcileri ve Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yöneticileri geri dönüşüm protokolünü imzaladılar. Başkan Türkmen tören sonrası firma temsilcileriyle sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.