İnşaat alanını ziyaret eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk'ten çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Başkan Türkmen ziyareti sırasında Türkiye'de bulunan France 2 kanalına da röportaj verdi.
DÜNYA MEDYASINDAN BÜYÜK İLGİ
29 Mart 2013 yılında ilk kazmanın vurulduğu Türkiye tarihinin en büyük camii yapım projesi olarak bilinen Çamlıca Camii Projesi'ne dünya medyası da büyük ilgi gösteriyor.
Bugüne kadar, ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç, İspanya gibi pek çok ülkeden medya organları haber yapmak için Türkiye'ye geldi. Bunlara son olarak Fransasız televizyonu ''France 2'' eklendi. Çekim için İstanbul'a gelen haber ekibi Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'le özel bir röportaj yaptı. France 2 Kanalı muhabirinin; ''Çamlıca Camii deyince, ne yapmak istiyoruz? Türkiye için nasıl bir öneme haiz? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın projeye katkısı nedir? Projeyi Takip ediyor mu? Onun için önemi nedir?'' gibi sorularına yanıtlar verdi.
YENİDEN DİRİLİŞ PROJEMİZİN BİR PARÇASI
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Çamlıca Camii'nin öncelikle, bir ülke, bir hükümet projesi olduğunu belirterek, ''Ve elbette bir medeniyet projemizin, yeniden Diriliş projemizin bir parçasıdır. Ancak bu vizyonun yerel bir ayağı olarak bizim açımızdan da büyük önem arz ediyor. Beynelmilel bir amaca hizmet eden böyle bir projenin bizim yönettiğimiz şehrimizde yükselmesi bizim için bir onur ve gurur kaynağıdır. Bir tarih ve kültür şehri, bir ilim irfan merkezi olan şehrimize çok şey katacaktır. Kâbe Toprağı olarak addettiğimiz bu şehrin manevi iklimine, kültürel misyonuna önemli katkıları olacaktır diye düşünüyor ve umut ediyoruz. Bu açıdan da mutluyuz, umutluyuz, heyecanlıyız'' diye konuştu.
BİZ OSMANLI'NIN VARİSİYİZ
Projenin Çamlıca tepesinin siluetine uygun şekilde inşa edilecek devasa bir külliye olduğunu belirten Başkan Türkmen, ''Biliyorsunuz külliye geleneği, Selçuklu ve Osmanlı'nın dünyaya armağan ettiği mükemmel bir mimari yaklaşımdır. Bu yaklaşım, camiyi merkez alan komşu yapı üniteleri ile birlikte bir 'yaşam alanı', medeniyetimizin devamlılığının sağlanması; bir nevi yeniden üretimini ifade eder. Düşünsenize, biz millet olarak, kültür ve medeniyetimizin varisleri olarak hep söylüyoruz. Bin yıllık medeniyetimiz, 700 yıllık Osmanlı kültür ve medeniyeti diyoruz. Bunun üstüne tek bir taş bile koymazsak eğer, bunun nasıl varisi olduğumuzu söyleyebiliriz? Ya da varlığımızdan nasıl söz edebiliriz?
Diğer taraftan, yaklaşık bin yıl önce bu coğrafyada kök salan kültürümüz, medeniyet değerlerimiz, bu topraklardaki bir yeniden dirilişe, başka bir var oluşa işaret ediyor. Bizim tarihi varlığımıza işaret ediyor. Bin yıl sonra bugün bu topraklarda bir şeyler üreteceğiz, değerlerimizi yeniden tesis edeceğiz ki, yeni bir diriliş yaşayabilelim. Çünkü iddiamız var. Bu noktada biz önce Müslümanız. Bu çerçevede bizim rengimiz, kültür ve medeniyet temelimiz inancımızdır. İnancımızın da merkezinde (Namaz dinin direğidir) ibadet var, cami var. Bu açıdan kültür ve yaşantımızın gündelik hayata, sosyal hayatımıza taşınması önemlidir'' dedi.
PROJENİN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ
Türkiye'nin bütün İslam dünyasının önderi olan bir ülke olduğuna vurgu yapan Başkan Hilmi Türkmen, ''Türkiye, bizim bütün medeniyet coğrafyamızın takip ettiği, yeni bir adım atmasını umut ettiği ve atılan her adımı desteklediği de bir gerçek. Türkiye yenilikler yapacak, başarılı adımlar atacak ki, bu beklentilere karşılık gelsin. Ayrıca millet olarak, halk olarak da değişmeden, dönüşmeden gelişme ve büyümeye; kendimizi yeniden üretmeye, yeni şeyler söylemeye ve var olmaya açığız. Bu manada Marmaray projesi, 3. Havaalanı, 3. Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü), Kanal İstanbul Projesi, Savunma Sanayimizdeki yenilikler vs bu anlamda önemli gelişmelerdir. Çamlıca Camii'ni de bu çerçevede değerlendirirsek, elbette Türkiye açısından önemlidir'' diye konuştu.
ERDOĞAN'IN PROJEYE KATKISI
Başkan Hilmi Türkmen, Çamlıca Camii projesinin fikir babasının Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söyleyip, ''Her şeyden önce, bir dünya lideri olarak, Devlet Başkanımız olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderimiz olarak ortaya koyduğu vizyon ve manevi destek var. Hem milletimizin hem de medeniyet coğrafyamızın umudu, mazlumların sesi olan bir liderden bahsediyoruz.
Diyebilirim ki, bu çok önemli eserin maddi, fiziki olarak yükselişi, O'nun ortaya koyduğu yeniden diriliş vizyonu ve hedefleri sayesinde olmuştur ve olmaktadır'' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın projeyi adım adım takip ettiğine de dikkat çeken Başkan Hilmi Türkmen, ''Adım adım takip ediyor, büyük heyecan duyuyor. Neden, önemi ne? Çünkü, kendisi, şu an kullanmakta olduğu Yeni Başkanlık Sarayı (Ak Saray) da bir külliye olarak planlıyor, Camisiyle, kütüphanesiyle, sosyal yaşam alanlarıyla birlikte, kültür ve medeniyet tarihimize, muhteşem mazimizin izinde bir Külliye olarak kurgulandı. Bizzat kendisinin arzusu ve yönlendirmesiyle'' diye konuştu.
Başkan Hilmi Türkmen röportaj sonrası Dernek Başkanı Ergün Külünk''ten inşaatın geldiği aşama hakkında detaylı bilgiler aldı.
Projede gelinen son aşama ise şöyle;
MİNAREYE KUBBESİ YERLEŞTİRİLİYOR
550 işçinin gece gündüz vardiya sistemiyle durmaksızın çalıştığı Çamlıca Camii'nde kaba inşaat tamamlanmak üzere. Altı minareli olacak caminin 3 şerefeli 4 minaresi ''Anadolu'ya adım attığımız'' 1071 tarihine atfen 1071 metre; avluda yer alacak iki şerefeli iki minaresi ise 90 metre olacak. Tamamlanan 1071 metrelik minarelerden birisine de önümüzdeki günlerde kubbesinin yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek.
KADINLARA POZİTİF AYIRIMCILIK!
Çamlıca Camii projesinde kadınlara yönelik olarak pozitif ayırımcılık yapılacak. İbadet etmek için külliyeye gelecek kadınlar erkeklerle hiç temas etmeden abdest alabilecek ve namaz kılacakları noktalara asansörlerle çıkabilecekler.
ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI
Projede kadınlara yönelik özel uygulamaların yanı sıra çocuklar için de sıra dışı uygulamalar yer alacak. Bunlar arasında; Çocuk bakım odası, çocuk oyun odası ve çocuklar için abdest alma yerleri yer alıyor.
DIŞ KAPLAMAYA ÜNYE TAŞI
Camii inşaatında şu anda dış kaplama taşlarının döşenme işlemine başlandı. Onlarca çeşit taş incelemesi sonucu camiinin Ünye taşıyla kaplanmasına karar verildi.
Rengini koruması, suya dayanıklılık gibi kriterler göz önüne alınarak seçilen taşların ilk örnekleri iç avlu dış ve iç duvarlarının bir bölümüne döşendi.
Öte yandan iç avlu içinde bulunan 28 adet sütun başlığının takılma işlemlerine de başlandı.
550 KİŞİ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR
Camii kompleksinin içinde 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir sanat galerisi olacak. 700 kişinin aynı anda abdest alabileceği camide 1000 kişilik konferans salonu da yer alacak.
37 bin 500 kişinin kapalı alanlarda aynı anda namaz kılabildiği dış avlularında dahil edildiğinde 50-60 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği projenin tamamlanması için 550 işçi haftanın yedi günü geceli gündüzlü olarak çalışmaları sürdürüyor. Diğer yandan Çamlıca Camii'ne ulaşımı kolaylaştırmak için 3 km uzunluğunda tünel de yapılacak.
9 BİN 500 TON DEMİR KULLANILDI
Cami inşaatında bugün kadar 9 bin 500 ton demir kullanıldığı öğrenildi. 72 bin metreküp beton dökülürken, 140 bin metrekare kalıp yapıldı. İnşaat alanından ise 700 bin metreküp hafriyat kaldırıldı.
1 TEMMUZ 2016 KADİR GECESİ İBADETE AÇILACAK
29 Mart 2013 yılında hafriyat çalışmasına başlanan Çamlıca Camii 1 Temmuz 2016 günü ibadete açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı açılış tarihinin Ramazan ayının Kadir Gecesi'ne denk gelmesi ise tarihe ayrı anlam katıyor.
ANADOLU YAKASI'NIN EN GÖRKEMLİ MABEDİ OLACAK
Külliyenin cami kısmı çok görkemli olacak. 10 bin metrekare kapalı camii, 7 bin metrekare camii avlusu ve 13 bin metrekare ise park alanları, süs havuzları ve oturma alanları olarak hayata geçirilecek. Camiinin etrafında ise 27.500 metrekare yürüyüş parkuru yer alacak. Kapalı alanda 37.500 olmak üzere açık alanla birlikte aynı anda 55 bin insanın ibadet edebileceği camii, ülkemizin en görkemli mabedi olacak.
TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ VE DİĞERLERİ
Tam bir külliye olarak planlanan Çamlıca Camii, içerisinde 11 bin metrekarelik bir Türk İslam Eserleri Müzesi'ni de barındıracak. Klasik Türk İslam Sanatları eserlerinin en güzel örneklerinin yer alacağı müze, alanının en iyi müzesi olmaya aday.
Külliye içerisinde ayrıca, hat, tezhip, ebru gibi Türk İslam sanatlarının öğretileceği atölyeler de yer alacak.
Diğer yandan külliye içerisinde çok amaçlı konferans salonları, seyir terasları, kütüphane, sanat galerisi ve otopark da mevcut olacak.