Çınaraltı Sohbetleri Yeni Valide Camii bahçesinde teravih namazları sonrası izleyenlere keyifli anlar yaşatıyor. İlk hafta Tarihçi Yazar Dursun Gürlek ''Eski İstanbul Ramazanları'' konulu anlatımlarda bulunurken sonraki akşam da Hattat Hasan Çelebi ''İslam Sanatları'' hakkında sohbet gerçekleştirdi. İkinci hafta programda ise Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Coşkun Yılmaz ''Osmanlıda Ramazan'' ayını vatandaşlara anlattılar.
ÇINARALTI SOHBETLERİNİN ESKİ ADI KÜLLÜK'TÜ
Tarihçi Yazar Dursun Gürlek, eski İstanbul ramazanları hakkındaki sohbetinde izleyenleri tarihte kısa bir yolculuğa çıkartırken Eski Çınaraltı sohbetlerinin adının ''Küllük'' olduğunu hatırlatıp müdavimleri arasında; Prof. Dr. Ali Nihat Tarlan, Prof. Dr. Mükremin Halil Yinanç, Ali Emin Çallı, Ahmet Hamdi Tanpınar, İbnülemin Mahmut Kemal İnal, Neyzen Tevfik ve Necip Fazıl Kısakürek gibi pek çok meşhur şair ve yazarların olduğunu belirtti. Dursun Gürlek, Türkiye'nin yakın tarihinde Küllük'ün büyük bir yeri olduğuna vurgu yaparak, ''O bildiğimiz çınarın altında şiir, tarih ve edebiyat sohbetleri yapılırdı. Bunun adına 'yaz ikindileri' de derlermiş malum, yaz ikindileri uzun olur. Buradaki sohbetlerden pek çok kişi istifade edermiş'' diye konuştu.
HATTAT HASAN ÇELEBİ'DEN İSLAM SANATLARI SOHBETİ
Dünyaca ünlü Hattat Hasan Çelebi de ''İslam Sanatları'' temalı sohbetinde ''Hat Sanatı'' üzerinde durdu. Çelebi, ''Hat Sanatı''nın binlerce yıllık bir birikimle, emekle, üzerinden geçtiği kültürle yoğrulmuş bir sanat olduğuna vurgu yaparak, ''Hat okumadan önce büyüleyen, kelimelerin anlamlarını unutturan, seyredilmek için bir araya gelmiş bir türlü tılsımı bulunmayan kavramlardır. Hattatlar ise sabra, sevgiye, özveriye isim veren usta sanatkarlardır'' diye konuştu.
OSMANLI'DA RAMAZAN AYI'NI ANLATTILAR
Tarihçi Prof. Dr. Erhan Ayfoncu ve Coşkun Yılmaz'ın ''Osmanlı'da Ramazan'' aylarını anlattıkları Çınaraltı Sohbetleri'nde Üsküdarlıların katılımı yoğun oldu. Teravih namazı sonrası Yeni Valide Camii bahçesinde toplanan vatandaşlar, duayyen isimlerin meclisinde Osmanlı döneminde Ramazanların ne şekilde yaşandığını dinlediler.
RAMAZAN'IN OSMANLI'DA AYRI BİR YERİ VARDI
Ramazan ayının manevî iklimi ile birlikte Osmanlı'da ayrı bir yeri olduğuna vurgu yapan Afyoncu, ''Mübarek ay Ramazan'ın gelişi öyle heyecanla karşılanırdı ki hem halk hem padişah bu ayın feyzinden mahrum kalmazdı. Ramazan'ın gelişi, uzun zamandır özlenen bir dostun gelişini beklemek gibiydi Osmanlı'da. Meydanlardaki çeşmelerden şerbetler akar, misafir uğurlanırken diş kirası verilirdi. Padişahlar, hem halkı hem de kendilerini bu ayın manevi iklimini doya doya yaşardı. Ramazan ayında huzur dersleri düzenleyen cihan padişahları, her gün ayrı bir âlimi sarayda ağırlardı. Hem dini hem fen ilimleri bu meclisin sohbetlerinde yer alırdı. Halk ise 7 akşam 3 sofra geleneğiyle ister zengin olsun ister fakir, evinde mutlaka misafir ağırlamaya özen gösterirdi. Yani herkes her hafta 'Mutlaka eve misafir almalıyım' düşüncesindeydi'' diye konuştu.
Ramazan boyunca Yeni Valide Camii bahçesinde devam edecek olan Çınaraltı Sohbetleri'nde Prof. Dr. İskender Pala, ''Şiir ve Peygamberi Sevmek'', Recep Garip ''Ramazan ve Şiir'' Sadık Yalsız uçanlar ''Anadolu Erenleri'', Emin Işık ''Ramazan ve Kur'an-ı Kerim'' , Ekrem Demirli de ''Yunus Emre'' temalı sohbetleriyle Üsküdarlılarla bir araya gelecek.