Üsküdar Belediyesi tarafından her yıl yapılan çalışmaların yanı sıra bu yıl satış noktalarındaki kontrollerde kurban olmaya uygun olmayan hayvanlar için ''karantina çadırı'' oluşturuldu. 9 Eylül 2015 Çarşamba sabahı erkenden Türkiye'nin dört bir yanından satış ve kesim noktalarına getirilen hayvanlar sağlık ekipleri tarafından kontrolden geçirildi. Sağlık ve İslami şartlar açısından uygunlukları denetlendi.
KARANTİNA ÇADIRI
Kurban satış ve kesim alanlarına toplam 846 çadır kurulacak. Bu çadırlardan 726 deri kurban satışı, 100 adedi kurban kesim ve 20 çadır ise hizmet çadırı olacak.
9 Eylül'de satış noktalarına alınmaya başlanacak kurbanlık hayvanlar için genel ağlık durumlarının kontrolü, kulak küpesi kontrolü, vatandaşın talebi üzerine et muayenesi kontrolü yapılacak. Ayrıca 2 yaşını doldurmamış büyük baş kurbanlıklar için satış izni verilmeyecek. Yaş ve sağlık durumları uygun olmayan kurbanlıklar 'karantina çadırlarında' muhafaza edilecek.
KURBAN SATIŞ VE KESİM NOKTALARINDAKİ YENİLİKLER
Kurban satış yerlerinin tamamında çay, kafeterya, WC gibi sosyal imkânları sağlayacak altyapılar oluşturuldu. Bu noktalarda temiz içme suyu sağlayan hatlar çekildi.
Vatandaşların kurban almaya geldiklerinde veteriner hekimle görüşmeleri ve alacakları hayvanların sağlığı konusunda destek alabilmeleri amacıyla veteriner hekim kulübesi konuldu. Veteriner kulübesinin arkasına vatandaşların telefonlarını şarj etmeleri için priz konuldu.
Veteriner hekimlerimiz satış yerine gelen bütün hayvanların tek tek sağlık kontrolleri yapılarak, kurbanlık olma yönünden sağlıklı olup olmadıkları, yaşlarının kurban olmaya müsait olup olmadığı tespit edilecek. Sağlıklı ve kurban olmaya elverişli olan hayvanların sayıları tespit edildikten sonra; numaralandırılan çadırların üzerlerine asılarak ilan edilecek.
İlçe sınırlarında belirlenen kurban satış yerlerinde satış yapacak olan vatandaşlara, sağlık açısından uygun olmayan, kurban olma yaşı tutmayan ve gebe olan hayvanların getirilmemeleri hususunda görüşülerek taahhütname imzalatıldı.
İmzalatılan taahhütte rağmen uygun olmayan kurban getirilirse tarafımızdan kurulan karantina çadırında karantina altına alınacaktır. Karantina çadırına alınan kurbanlar bayramın 3. Günü akşam teslim edilecektir.
Koku oluşmaması için kurban satış yerlerindeki atıkları her gün düzenli alınarak bertaraf edilecek. Ayrıca düzenli olarak ilaçlama ve yıkama yapılarak koku oluşumunun önüne geçilecek.
Kurban kesiminde boğaza kan sızmasını engellenecek. Kurban atıklarının sızdırmaz çöp poşetlerine konularak konteynera atılması hususunda anonslar yapılacak. Atmayan vatandaş ve kesim yerleri hakkında ise yasal işlem uygulanacak.
görevlendirilen özel ekipler kurbanlıkların kaçma ihtimaline karşı 3 gün boyunca hazır bekletilecek.
SATIŞ VE KESİM İÇİN SAĞLIKLI ORTAM
Beylerbeyi Abdullah Caddesi, Küçüksu Dereboyu Caddesi, Küplüce/Kirazlıtepe Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Yavuztürk Mahallesi NATO Yolu Bosna Bulvarı, Çengelköy Mahallesi Prof.Dr. Beynun Akyavaş Caddesi, Bahçelievler Mahallesi Engin Caddesi, Libadiye Çakaldağ Mezarlığı Karşısı, Altunizade Erzurumlular Sitesi Arkası ve Ünalan Dere Sokağı olmak üzere 9 noktadaki merkezler kurban satış ve kesim işlemleri en sağlıklı ortamlarda yapılacak.
Büyük merkezler dışında ayrıca oto yıkama merkezlerinde de uygun şartlar sağlanması durumunda kesim işlemleri yapılabilecek.
VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRİCİ BROŞÜRLER
Bu çalışmaların yanı sıra kesim ve satış yerlerinde dikkat edilecek hususlar ile kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat edileceğini belirten bilgilendirici broşürler vatandaşlara dağıtılıp bu yerlerdeki birçok noktaya da asıldı.
ŞİKAYET VE TALEPLER İÇİN
Üsküdar Belediyesi İlçe Kurban Komisyonu tarafından önceden belirlenen yerler dışında kesim ve satış yapanlar şikayet ve taleplerini 0216 531 32 00 veya 444 0 875 numaralı telefonlara iletebilecek.