Ramazan ayında düzenlenen etkinliklere en çok bütçe ayıran belediyeler ise söyle sıralandı; Esenler, Üsküdar, Beşiktaş, Başakşehir ve Bayrampaşa Belediyesi oldu.
Haber Aktüel internet sitesinde yer alan habere göre; ramazan ayı etkinlikleri, kültürel faaliyetler ve sosyal yardımların yanı sıra, reklam ve tanıtım harcamalarından oluşan toplam bütçenin 300 milyon TL'ye yaklaştığı tahmin ediliyor. Argetus Araştırma tarafından 2015 yılından itibaren her yıl gerçekleştirilmesi planlanan 'İstanbul Ramazan Hizmetleri' araştırması, 2016 yılında da kapsamı genişletilerek tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin ramazan ayındaki faaliyetleri ilk olarak belediyelerin web siteleri, reklam-duyuru çalışmaları, faaliyet raporları, sosyal medya sayfaları ve Elektronik Kamu Alım Platformu'nda yayımlanan ihaleler incelenerek genel durum araştırması yapıldı. Ardından, hizmet yoğunluğu ve çeşitliliği dikkate alınarak seçilen 25 ilçede 4 bin 32 kişi ile yüz yüze görüşülerek memnuniyet ölçme araştırması gerçekleştirildi ve ramazan hizmetleri değerlendirildi.
Araştırma sonuçları şu şekilde;
- İBB ve 38 ilçe belediyesi tarafından 650 bin dolayında kumanya yardımı gerçekleştirildi.
- 6 ilçe belediyesi tarafından, iftara geç kalacak vatandaşlara 220 bin adet dolayında iftariyelik dağıtıldı.
- İBB ve ilçe belediyeleri tarafından toplamda 35 milyon TL nakdi yardım gerçekleştirildi.
- Belediyelerce 600 farklı noktada 2 milyon 700 bin kişiye sokak iftarı verildi.
- 14 ilçede ise 23 farklı noktada kurulan iftar çadırlarından yaklaşık 100 bin kişi yararlandı.
- 16 ilçede, hemşehri dernekleri ile STK'lara 100 bin iftar verildi. 11 ilçede Tekne Orucu kapsamında çocuklara yönelik 100 bin yemek verildi.
- 'Kardeşlik Sofrası', 'Bereket Konvoyu' gibi etkinlikler ile Balkanlarda yaşayanlara 100 binin üzerinde iftar yemekleri ikram edildi.
- İstanbul'daki 11 ilçede sürekli olarak sahur yemekleri sunuluyor. 13 ilçede ise sürekli olmayan sahur etkinlikleri düzenlenmiş ve toplamda 100 binin üzerinde sahur yemeği verildi.
Tüm bu hizmetler ve kültürel faaliyetler ve sosyal yardımlarla birlikte toplam bütçenin 300 milyon TL'ye yaklaştığı tahmin ediliyor.
RAPORDA YER ALAN VERİLERE GÖRE;
En fazla kültürel etkinlik düzenleyen belediyeler, Fatih, Beyoğlu, Küçükçekmece, Sultanbeyli ve Sarıyer Belediyesi.
Ramazan etkinlik alanı en çeşitli belediyeler, Çekmeköy, Eyüp, Tuzla, Maltepe ve Sultangazi Belediyesi.
Ramazan ayında en fazla sosyal yardım sunan belediyeler, Pendik, Bağcılar, Ümraniye, Kağıthane ve Ataşehir Belediyesi.
Ramazan ayında en fazla yemek (iftar ve sahur) hizmeti sunan belediyeler, Esenler, Üsküdar, Beşiktaş, Başakşehir ve Bayrampaşa Belediyesi oldu.