Göz yapısı gereği içerisinde bir miktar gözyaşı tutarak nemli bir ortamda bulunmaktadır. Gözyaşları salgılanarak gözün nemlenmesini sağlar ve pürüzsüz bir göz yapısı ortaya çıkar. Böylece yabancı partiküllerin göze girmesi engellenir ve göz enfeksiyonları önlenmiş olur. Gözyaşları eğer yeteri miktarda salgılanmaz ise zamanla göz kuruluğu problemi meydana gelebilir. Bu durumda göz dışarıdan gelen etkilere karşı açık hale gelir ve enfeksiyon meydana gelebilir.
Gözyaşı kuruluğuna neden olan gözyaşı eksikliği birçok duruma bağlı olarak gelişebilir ve gözün nemlenmesinde yetersiz kalabilir. Örnek verecek olursak gözyaşının yeterli miktarda üretilememesi veya gözyaşının içeriğindeki maddelerin uygun maddeler olmaması bu nedenler arasında sayılabilir. Normal gözyaşının içerisinde belirli oranlarda su, mukus, antikorlar, yağlar ve özel proteinler bulunur. Bu maddelerin tamamı gözyaşı salgılayan bezler tarafından üretilir ve gözyaşına verilir. Bu maddelerin yetersiz kalması göz kuruluğuna neden olabilmektedir.
Gözlerde meydana gelen göz kuruluğu kısa vadede geçebildiği gibi kronik olursa uzun süreli bir hale de gelebilmektedir. Gözyaşı kuruluğunun ne kadar süreceği tamamen neden kaynaklandığına bağlı olarak değişmektedir.
Gözyaşı kuruluğu problemi yaşayan kişiler yaşam tarzında birtakım değişiklikler yaparak veya altta yatan nedeni tedavi etmek bu problemi kolaylıkla ortadan kaldırabilmektedir.
Göz Kuruluğunun Nedenleri Nelerdir ?
Göz kuruluğu gözyaşı bezlerinin yeterince gözyaşı üretemediği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu duruma birçok durum neden olabildiği gibi çeşitli hastalıklar da neden olabilmektedir. İşte göz kuruluğuna neden olan risk faktörleri;
İlerleyen yaşlarla beraber gözyaşı bezlerinin faaliyeti azalır ve özellikle 50'li yaşlardan itibaren gözyaşında büyük miktarda azalma görülür. Bu durum herhangi bir tıbbi tedavi ile tamamen ortadan kaldırılamasa da yapay gözyaşları kullanılarak kısmen ortadan kaldırılabilmektedir.
Bazı göz hastalıklarında lazer kullanılarak cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Bu cerrahi müdahaleler sonucunda gözdeki bazı sinirler travmaya bağlı olarak işlevlerini yitirebilmektedir. Bu durum uzmandoktor görüşlerine göre geçidir yani göz iyileşince bu problem de ortadan kalkar.
Bazı ilaç etken maddeleri gözyaşı bezlerinin çalışmasını inhibe ederek göz kuruluğuna neden olabilmektedir. Antihistaminikler, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar ve diüretik gibi tansiyon ilaçları gözyaşı bezlerindeki mukus üretimini azaltarak göz kuruluğuna neden olabilmektedir. Bu durum geçici olmakla beraber hekimin önerisi doğrultusunda ilaçlar değiştirilirse sorun ortadan kaldırılacaktır. Eğer ilaçların değiştirilmesi veya bırakılması mümkün değilse yapay gözyaşları kullanılmalıdır.
Bunların yanı sıra menopoz, susuzluk, alerjiler, göz enfeksiyonları, A vitamini eksikliği ve rüzgara fazla maruz kalma gibi nedenlerle de göz kuruluğu problemi ortaya çıkabilmektedir.
Göz Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir ?
Göz kuruluğu meydana gelen hastalarda görülen belirtiler kişiye oldukça rahatsızlık vermektedir. Göz kuruluğu yaşayan kişilerde en yaygın görülen belirtiler şu şekildedir;
- Güneş ışığına karşı hassasiyet
- Gözlerde yaşarma
- Gözlerde yanma ve kum batıyormuş gibi bir his
- Gözün duman ve rüzgar ile temas etmesinde aşırı yaşarma
- Lens kullanımı sırasında hassasiyet yaşanması
- Kitap vs. okurken gözlerin hemen yorulması
- Bulanık görme gibi belirtiler yaygın olarak görülmektedir.
Gözyaşı miktarının azalması sonucu göz kuruluğu oluştuğunda gözün tepki mekanizması sonucu aşırı miktarda gözyaşı üretimi olabilmektedir. Aşırı üretilen gözyaşı sonrasında gözde yaşarma gibi problemler de nadiren de olsa görülebilmektedir.
Göz Kuruluğunun Tedavisi Nasıldır ?
Göz kuruluğu problemi çoğu zaman kendiliğinden geçen veya şiddetli olmadığında yapay göz yaşları kullanılarak kısa sürede ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak bazı hastalarda bu problem daha şiddetli ve daha uzun süreli görülebilmektedir. Bu durumda altta yatan nedenlerin bulunması ve ortadan kaldırılmasına yönelik tedaviler planlanmalıdır.
Yaşın ilerlemesiyle beraber gözyaşı bezlerinin çalışma fonksiyonları azalır ve yeterince gözyaşı üretilemez. İlerleyen yaşın getirdiği bu göz kuruluğu problemlerinde tek tedavi yöntemi yapay gözyaşlarıdır.
Kimi ilaçların kullanımı nedeniyle göz kuruluğu problemi ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kullanılan ilaçlar göz hastalıkları doktorlarının önerileri doğrultusunda kesilebilir veya yerine başka ilaçlar kullanılabilir.
Bunun dışında kimi enfeksiyonlar ve travmalar nedeniyle göz kuruluğu meydana gelebilir. Bu durumda göz kuruluğuna neden olan etken ortadan kaldırıldığında şikayetler de sona erecektir.
Göz kuruluğu ciddi sağlık sorunlarına neden olmayan bir problemdir. Düzenli ve uygun tedavinin seçilmesiyle beraber kısa süre içerisinde kişide neden olduğu problemler ortadan kaldırılabilecek bir hastalıktır.