Lisansı yetişmeden oynattıkları Metin Çamur'un eski takımına ait olduğu ortaya çıkınca, İstanbul 2. Amatör takımı Barbarosspor bu sezon ve gelecek yıl ligden ihraç edildi. Futbolu özleyen ekip, ağır olduğuna inandıkları cezanın kalkmasını ümitle bekliyor.
Okula gidiyor, üniversite okuyor veya iş yerinde çalışıyorsunuz. Ya da işiniz bile yok. Profesyonel bir meslek olarak sporu seçmemiş olmanız da çok doğal. Tüm bu tercihler sizin spora vakit ayırmanıza mani olmamalı. İşte amatör kulüpler bu iş için biçilmiş kaftan sayılır. Ancak bazı kulüplerin şansı pek de yaver gitmeyebiliyor. İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Barbaros mahallesinin takımı Barbarosspor da onlardan biri.
Mavi-beyazlılar, bu ay başında ligden ihraç edildi. Peki neden? İşte bunun sebebini öğrenmek için kulübün minnacık lokaline konuk oluyoruz. Burada eski futbolcular, semt sakinleriyle bir araya gelip sohbet ediyor. Çay paraları da kulübe gelir kapısı oluyor.
Takımın hocaları Veysel Özbay, Tamer Erdem ve oyunculardan Cevahir Karaoğlan ile sohbete koyuluyoruz.
20 gruplu İstanbul Amatör 2. Küme 17. grupta sekiz takım mücadele ediyor. Ligde şampiyon olan 1. Amatör’e çıkıyor. Sezonun ilk maçında Barbarosspor-Anafen Koleji ile karşılaşıyor. Maçı Barbarosspor Kulübü, 3-1 kazanıyor. Bu karşılaşmada lisansı henüz çıkmayan 22 yaşındaki Metin Çamur isimli futbolcuyu oynatan Barbarosspor, aslında işlerin bu kadar olumsuz seyredeceğini tahmin etmemiş.
Maçtan üç gün sonra futbolcunun lisansını çıkartan kulüp, daha sonra oyuncunun eski kulübü olduğunu söyleyen Kozyatağı’nın Anafen Koleji’ni uyarması ve onların da dilekçe vererek federasyona başvurması sonucu cezaya çarptırılıyor.
Futbolcunun takımı varmış
Peki neden Kozyatağı Spor Kulübü uyarıda bulunuyor. Çünkü askerden önce Metin Çamur, bu kulübün oyuncusu. Ancak askere gidip de aradan iki yıl geçince oyuncunun vizesi düşüyor. Yani oyuncu boşta kalıyor. Böyle olduğunu düşünen ve oyuncuyu kadrosuna katan Barbarosspor, maç günü heyecanıyla oyuncuyu lisans işlemi olmadan oynatıyor. Ancak Kozyatağı kulübü, oyuncu askerdeyken onun işlemlerini yaparak futbolcuyu kağıt üstünde takımda tutmuş. Barbarosspor, maç sonrası eski takımı Kozyatağı’na başvurup oyuncuyu transfer etmek istiyor. Kozyatağı kulübüne 500 TL oyuncu transfer bedelini ödeyip, 450 TL transfer işlem ücretini yatırarak sporcuyu kadrosuna katıyor. Ancak maçtan üç gün sonra Kozyatağı, Anafen Koleji’ni uyarıyor. Anafen de federasyona şikayette bulunuyor. Takımın hocalarından Veysel Özbay iki yıl hak mahrumiyeti alırken, Tamer Erdem bir maç, futbolcu Metin Çamur bir yıl, Barbarosspor da bu sezon ve gelecek yıl müsabakalardan uzak kalıyor.
Takımın çalıştırıcısı Tamer Erdem tam bu noktada söze girerek şöyle konuşuyor: “Biz hatamızı kabul ediyoruz. O maç sezonun ilk maçıydı. Oyuncular heyecanlıydı. Maçtan sonra zaten gittik, kulübüyle anlaştık, parasını ödedik. Yönetmeliğe göre zaten 23 yaşına kadar olan sporcular için federasyona 1500 TL yatırsak oyuncu bizim olacak. Oyuncu 22 yaşında olduğundan, bizde de o kadar para olmadığı için anlaşma yoluna gittik. Ancak işler hiç beklenmedik şekilde gelişti.”
O anda lafa giriyor takımın oyuncusu Cevahir: “Burada art niyet yok ki. Biz o maçı Metin olmasa da kazanırdık. Yani biz Metin’i oynatıp avantaj sağlamadık. Ne yapmışız ki? Cristiano Ronaldo’yu oynatmadık, Metin Çamur’u oynattık! Bu spor yapmak isteyenlere verilmiş ağır bir ceza” diye konuşuyor.
Neler oluyor neler
Takımın hocalarından Veysel Özbay biyoloji, Tamer Erdem beden eğitimi öğretmeni. Ceplerinden para vererek bu işi kotarmaya çalışıyorlar. Veysel Hoca diyor ki, “Oyuncular da şaşkın. Bu ceza fazla geldi. Ancak tüm amatör liglerdeki maçları takip edenler bilir. Hatalar çok oluyor. Bilerek veya bilmeyerek. Ayrıca birçok tatsız olay yaşanıyor. Kavgalar oluyor. Her olay böyle ceza buluyor mu?
Zaten amatör takımlar zor durumda. Para yok, saha yok. Düşünün, kış mevsiminde 1. amatör ligler tamamlanıyor. Şubat-mayıs arası 2. amatörler oynuyor. Niye, çünkü yeterli saha yok. Zaten idman saha kirası gündüz 60, gece 120 TL. Maç başına 240 TL. ödeniyor. Belediyenin tüm kulüplere dağıttığı ekipmanlar var ama yetmiyor işte.
Biz hocalar da çok fedakarlık yapıyoruz. Okul dışında, haftada dört idman ve bir maç derken biz bile özel hayatımızdan çalıyoruz. Ne için? Spor için! A takımda 30 futbolcu var. Bunlar, ancak transfer olmaları halinde kulüp gelir elde ediyor. Bizim takımda gelecek vaat eden oyuncular var. Örneğin Serhat Yağcı, Volkan Arslan, Mevlüt Gümüş diğer takımlardan teklif alıyor. Ancak onlar ve arkadaşları, top oynamadıkça formdan düşüyorlar.
Gelecek yıl sahada olalım
Peki ne istiyor bu spor sevdalıları? Zaten kimsenin artık semt sporlarına rağbet etmediği bir ortamda sadece spor yapmak istiyor. Cezanın en azından gelecek yıl için kaldırılmasını diliyor. “Futbol İl Temsilciliği futbolu teşvik etmeli” diyorlar. Haksız da sayılmazlar. Öyle ya gençler, ağır kararlar sonucunda maç yapamadıklarında kahveye gidip zaman tüketerek acaba daha mı mutlu olacak?
Ceza duyurusu: Ligden dışarı
Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilciliği’nin 6 marttaki duyurusu şöyle: “07.02.2009 tarihli Anafen Koleji - Barbaros ile ilgili İl Disiplin Kurulunun 05.03.2009 sayılı kararıyla a) Barbaros takımı sporcusu ve yöneticisine İl Disiplin Talimatının 37.Maddesine göre disiplin cezası verildiği, b) FMT’nin 28/b maddesine göre sahtecilik eylemi sebebiyle ilgilileri cezalandırılan takımın lig dışı bırakılmasına, c) Bundan sonraki maçlarda 3-0 hükmen yenik sayılmasına, d) 2009-2010 sezonunda da lig dışı bırakılmasına karar verildi.”
Hükmen mağlubiyet yeterliydi
Barbarosspor’un sıkıntısını dile getiren hocalar cezaya saygı gösteriyor. Fakat bu ihmal karşılığında aldıkları cezanın çok ağır olduğu kanısındalar. Spor tutkunu hocalar, “Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Müsabaka Talimatı‘na göre hükmen yenik sayılma cezası verseler buna itirazımız olmazdı” diye düşünüyor. İlgili 27. maddenin b bendi şöyle diyor; ‘Hükmen yenik sayılmayı gerektiren durumlar: Kulübe tescilli olmayan veya o sezon için lisans vizesi yapılmamış futbolcu oynatılması.’
Tersane işçileri
Haliç Tersanesi’ndeki işçiler, Barbaros Hayreddin Paşa’dan esinlenerek 1962’de Barbarosspor Kulübü’nü kuruyor. Üsküdar’ın bir mahallesinde tek katlı evler tahsis edilen işçiler sayesinde mahalle Barbaros adını alıyor. O dönemlerde henüz Burhan Felek Spor Kompleksi ortada yok. O alanda belki de 10 futbol sahasını kaplayacak doğal çim, futbol topunu koşturacak sporcuların emrine amade. Barbarosspor Kulübü, bir ara Altın Çıpa adını da alsa, 80’lere kadar profesyonel futbola hizmet ediyor. Bir ara kapanan kulüp 1987’de tekrar açılıyor. O tarihlerde futbol sahasına sahip kulüp, o alana inşa edilen görme engelliler okulu sebebiyle sahasını kaybediyor. Türlü amatör sporcuyu profesyonelliğe doğru yetiştiren kulübün son yıllarda bünyesinden çıkardığı ünlü isim, Eskişehirspor oyuncusu Emre Toraman.
Kaynak: Taraf