Okuyucularımız bilir, ama yine de hatırlatalım. Mahalle Muhtarlığına aday olmak biraz farklı; oy pusulası bastırıp mahalle de oy kullanılacak sandıkların başına bırakmak yeterli. Mahalle Muhtarları hiçbir yere başvuru yapmadan serbest bir şekilde aday olabiliyorlar, adaylığını açıklıyorlar ve seçimlere katılabiliyorlar.
Ancak 4 sandığın kurulduğu ve beş hatta ihtiyar heyeti ile beraber altı dereceli bir seçimin yapıldığı yerel seçimlerde muhtarlık aday kağıtlarında bir kaos yaşanıyor.
Özellikle de 8-10 muhtarın aday olduğu mahallelerde zaten küçücük bir bölüm olan oy kullanma bölümünde muhtarların ve azaların oy pusulaları karıştıkça karışıveriyor. Bazı mahallelerde muhtarların yola çıktığı azalar değil de karışıklıktan dolayı başka azaların çok oy alarak seçildiği görülmektedir.
Yıllardır takip ettiğimiz yerel seçimlerde gördüğümüz bu aksaklıkları yine görmemden dolayı böyle bir yazıyı kaleme alma gereği duydum.
Önerim ise şudur; muhtarlar ve azaları da aynı Belediye Meclis adayları gibi aynı seçim takvimine göre tabi olsunlar. Bir mahallede ne kadar aday varsa tek bir listede sıralansınlar. Vatandaş oluşan listeye göre oy kullansın, bildirilen ihtiyar heyeti de buna göre oluşsun. Teknik olarak hiç de zorluğu olmayan bu konuya bu yönde bir çözüm gelirse çok faydası olacağını düşünüyorum.
Seçim akşamı 15.000 oy kullanılan bir mahallede 10 adet adayın olduğunu düşünürseniz zarfa girmeyen 150.000 oy pusulası çöpe gitmiştir.
Muhtarların misli misli oy pusulası bastırdığını düşünürseniz yüzbinlerce kağıt sadece bir gün kullanılmak üzere basılıyor ve kullanılmadan çöpe gidiyor. 15 bin seçmenin olduğu mahalleye yedekleri ile 20 bin adet oy pusulası sandıkların başına dağıtırsa ve bu dağıtım sandık kurullarının yetkisinde olsa siz yapılacak tasarrufu seyredin.
Bu konuya ilgi gösterecek ve öneride bulunacak herkese şimdiden teşekkürler...