Çünkü yeni kuşak genç internet ajansları artık sizden daha fazlasını istiyor. Kariyer sitelerinde görülen ilanlar ne kadar gerçekçi bir de tasarımcı gözünden inceleyelim.
Kurumlar yaratıcı bir tasarımcı mı, yoksa İsviçre Çakısı mı arıyorlar ?
Son dönemlerde kariyer sitelerinde yer alan ilanlar artık ilginç ve eğlenceliden öte, komik unsurlarda içermeye başladı. Bir önceki yazımızda söz ettiğimiz Web Prodüksiyonunda görev dağılımı ve iş akışı temellerine uygun bir kariyer ilanı görmek artık bilişim sektörünün ara yüz tasarımcıları için süpriz sayılıyor. Bu komik ilanları ele alırsak, neredeyse hepsinin tek bir kalemden çıkmış gibi durması ilk ortak özellikleri.
Yoksa bilişim firmaları sektörün gerçek ve deneyimli uzmanlarını ararken aslında ne istediklerini bilmiyor ve o dönemin trendine göre birbirlerinden kopyaladıkları ilanları mı yayınlıyorlar, yoksa insan kaynakları yöneticileri tembel ve yönetimden gelen personel talebini kendi yorumlarına göre başka ilanlara bakarak mı düzenliyorlar bunu bilmek imkansız. Bilinen en önemli gerçek yayında olan 10 ilandan 9′unun bibirinin neredeyse kopyası olması.
Peki web tasarımcı arayan bu kurumlar verdikleri ilanlarda hangi nitelikte elemanları kadrolarına katmak istiyorlar bir göz atalım.
- Çok iyi derecede Dreamweaver, Photoshop, Fireworks, Flash, AfterEffects, Freehand bilgisi.
- Tercihen 3D programlardan 3DMax v.b. programları kullanıyor olmak.
- ASP, PHP veya .NET bilen.
- HTML, dHTML, CSS, XML, ActionScript , JavaScript bilgisine ve deneyimine sahip.
- İleri derecede HTML bilen ve asp kodlayabilen.
- SQL, MySql, Access konularında deneyime sahip ve uygulama yapabilen.
- Internet portal altyapısı ve yazılımı konusunda deneyimli, Oracle bilen.
- Reklam, poster, katalog, buroşür gibi basılı materyal tasarımı konusunda tecrübeli.
- Advergame tasarımı yapabilen, yaratıcı.
- Esnek çalışma saatleri konusunda problem yaşamayacak.
- Homesite, Notepad ve benzeri uygulamalar ile kod yazabilen .
Bir web prodüksiyon departmanındaki ana bölümler ve uzmanlık alanlarına göre personel dağılımı nasıl olmalı sorusuna yanıt ise çok zor değil.
En basit haliye, bir web arayüz tasarımcısı , bir html (css, xhtml, javascript) kodlayıcısı, bir flash uzmanı (Animasyon ve actionscript) , bir web yazılımcısı (asp ve/veya php), bir proje yöneticisi.
Bu uzmanlar ile kurulmuş bir web prodüksiyon ekibinin temel web projeleri üretiminde doğacak ihtiyaçları karşılaması hiçde zor olmayacaktır şüphesiz.
Gereken ekstra durumlarda ise (3D Animasyon v.b) ekibin genişletilmesi en mantıklı seçim olacaktır.
Herşeyden biraz anlayan, aslında hiçbirşeyden anlamaz! (Kanada Atasözü)
Farklı uzmanlık alanları gerektiren seçenekleri bir kişi üzerine yığarak ortaya çıkarılan web projelerinde yaşanan hayal kırıklıkları, maddi olarak geri dönüşü olmayan kayıplara da sebebiyet verecektir.
Arayüz tasarımında uzmanlaşmış bir bilişim çalışanının detaylı bir flash animasyon, yada bir karakter illüstrasyonu, veya katalog ve broşür benzeri baskı işlerini ne derece verimli şekilde çıkarabileceği, ya da database uygulamaları, web dillerini yaptığı tasarıma uygulamasının nasıl bir zaman kaybına sebep olacağı ise en büyük soru işareti.
Esnek çalışma saatlerinin Türkçe açılımı ise mesai ücreti ödenmeden, personel yetersizliği yada iş planı yapılmamış projeler nedeni ile zaten her işi anında ve doğru olarak kıvıramayan adı tasarımcı elemanların bir çok çalışma gününde sabahlaması demek.
Oysa iyi bir tasarımcının en büyük ilacı olan ?ilham?ın , esnek çalışma saatleri içerisinde gelmeme olasılığı ise çok yüksek.
Bu tip ilanlarına rastladığınız firmaların hemen hepsi nitelik yerine skor, uzman personel yerine, ucuz ve ne iş olsa yaparım?cıları istihdam ettiği sürece Türkiye?de internet sektörünün bulunduğu yerde saymaya devam edeceği bir gerçek.
Web prodüksiyonunu hakkını vererek yapan uzman kişilerle donatılmış firmaların başarısı ise ortada. Yüksek gelir, kusursuz web projeleri ve üzerine kazanılan ödüller onlar için sıradan birer olgu.
Bilişim sektörünün titreyip kendine gelmesini beklerken bir sözde müşterilere!
Siz siz olun web projenize imza atacak kurum yada kişileri ince eleyip sık dokuyun. Sonrasında 400 TL karşılığı yaptırdığınız sitenizi 4000 USD?ye toplatmak zorunda kalmayın.
Kaynak : Hasan Yalçın