On bir ayın sultanı bolluk, bereket ve mağfiret ayı ramazan Üsküdar'da doyasıya yaşanıyor.
İftar çadırının öncüsü Üsküdar belediyesi, her sene üzerine eklediği yeniliklerle Üsküdar'ı Ramazan ayının öncü ilçesi haline getirdi.
Bilindiği üzere İftar çadırı Türkiye'de ilk olarak 1994 yılında Üsküdar Belediyesi tarafından Demokrasi meydanında kuruldu, sonraki yıllarda ise başta İstanbul'un diğer ilçeleri olmak üzere Türkiye geneline yayıldı. Hatta yurtdışında Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde iftar çadırlarının kurulduğunu medyadan öğrendik.
Marmaray inşaatı nedeniyle 2006'da meydan kapatılınca, boğaza nazır ilk iftar Çadırı iskelede dubalar üzerine kuruldu. Siz benim çadır dediğime bakmayın, gelenek olmuş ''çadır'' demek. Yoksa mekanın restaurant'tan bir farkı yok her yönüyle...
Son 3 seneden beri İftardan sahura düzenlenen etkinliklerle dolu dolu bir ramazan yaşanır oldu artık Üsküdar'da...
Geçtiğimiz sene Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nin Üsküdar Belediyesi'ne devredilmesi ise kültür ve sanat miladı oldu Üsküdar için.
Düzenlenen etkinliklerin sayısı her sene artarak devam ediyor.
Bu sene ise ''Üsküdar'da Fasl-ı Ramazan'' adı altında düzenlenen programlara her akşam binlerce Üsküdarlı katılıyor.
Çocuktan yaşlısına herkes kendine ait birşeyler buluyor bu programlarda... Konserler, söyleşiler, çocuk eğlenceleri vs. Ama kültür merkezine değer katan en önemli özellik ise kitap fuarı... İstanbul'daki iki kitap fuarından birisi... Anadolu yakasının ilk ve tek kitap fuarı olma özelliğine sahip bu fuar.
Ayrıca yaz Ramazanlarıyla birlikte iftar coşkusu sokaklara taştı Üsküdar'da... Bu sene Ramazan ayı boyunca 22 mahallede sokak iftarları veriyor Üsküdar Belediyesi... Birbirlerini tanımayan yüzlerce komşu aynı sofrada buluşuyor, bu değerli ayın manevi atmosferini paylaşıyor.
Bunca güzelliğin arasında eksiklilerde olmuyor değil. Benim gözlemlediğim eksikliklerden en önemlisi programların gece geç saatlere sarkması.. Bu durum özellikle hafta arası programlarına olan ilgiyi azaltıyor.
Ayrıca aynı sanatçıların veya benzer tarzdaki sanatçıların programlarda yer almasıda ilgiyi azaltan diğer bir etken.
Birde gerek Üsküdar ve Çengelköy'deki iftar çadırlarında gerekse yemek dağıtımı yapılan mahallelerde görev yapan arkadaşlar, lütfen gelen insanları hor görmeyin, ayrımcılık yapmayın. Siz orada kendi yemeğinizi değil, hayırseverler vasıtasıyla Üsküdar Belediyesinin yemeklerini dağıtıyosunuz. Oruçluyken insan sinirli olabiliyor, fakat bu size kimseyi azarlama hakkı vermez.
Şimdiden tüm Üsküdarlıların ve tüm islam aleminin Ramazan Bayramının hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Ziya SÜZEN