Kentsel dönüşüm bir fırsata dönüşebilir Türkiye'nin bu gücünün olduğuna inanıyorum. Bu konuyla ilgili sıra sıra toplantılar düzenlenmeye başladı. Kasım ayı içerisinde Mimar Mühendisler grubunun Üsküdar Belediyesinin desteği ile düzenlediği ''Şehirlerimizin geleceği Tehditler ve Fırsatlar'' konulu bir sempozyumu izleme fırsatı buldum. Akademik çevrenin bu konularda neler düşündüğünü öğrenme fırsatım oldu.
Yıllardır sizlerde izliyorsunuz 99 depremi sonrası pek çok yasalar çıktı. Zeytinburnu ilk olarak kentsel dönüşümün başlayacağı yerdi ama gördük ki geçen 12 yıla rağmen bir arpa boyu yol alamamışız. Kadıköy Fikirtepe üzerinde yıllardır çalışılıyor umarım orada yaşayan vatandaşları da tatmin eden bir çalışma ortaya çıkar. Şehrimizi depreme dayanıklı hale getirirken güzelleştirme olanağı da bulabileceğiz. İstanbul çarpık yapılaşma konusunda çok hırpalandı. Ama 1999 dan beri depremle yüzleşince herkes sağlan yapılaşma peşine düştü yada düştü mü gerçekten?
Sempozyum açılış konuşmasında Üsküdar Belediye başkanı Mustafa Kara lüx konut projelerinin boş kalmaya başladığını çünkü bunların yatırım amacıyla alındığını. Esasen bir konuttan fazlasının vergisi yükseltilebilir diyerek de bir önermede bulundu. Deprem kader kaçamayız ancak yıkılan binalar bizlerin tercihidir diyen konuşmacı işin özetini yapmış oldu.
İstanbul da Bağcılar, Güngören, Esenler, Bayrampaşa ve Ümraniye gibi ilçeler bir metrekare boşluk bırakmadan binlerce konutun yapıldığı yerler. Üsküdar'da Kirazlıtepe, Güzeltepe ve Yavuztürk aynen böyle imalatların yapıldığı yerler. Yakında Fikirtepe'de çarpık yapılaşmanın yıkılıp yerine 30-60 katlı binaların yapıldığını görürseniz şaşırmayın. Bu konu esasen şehir rantının paylaşılmasıdır. Yıllardır o sağlıksız binalarda yaşayan o insanlar şimdilerde yüksek rant sahibi olacaklar. O insanlar razı gelmeden istediğiniz kanunu çıkarın boşuna. Hem dönüşümü gerçekleştiren mütahit hem de arsa sahibi tatmin olacak ki formül tutsun. Bu formül doğru kurulursa Fikirtepe de Zeytinburnun'da tutar Bağcılar Esenlerde uygulanırda Üsküdar da Boğaziçi imar kanunun geçerli olduğu mahallelerde nasıl uygulanacak. Özellikle Boğaziçi öngörünüm, etkilenme ve geri görünüm de imarı artırmadan Boğaziçi İmar Kanununu değiştirmeden kentsel dönüşüm nasıl sağlanacak?
Arsa sahibine şehir rantından pay vermedikçe çözümler tıkanmaya mahkum olacak. Bir de başlamış proje görmeli insanlar ne dersiniz.
Yalçın SOYSEVİNÇ