İstanbul'un ulaşım problemine çözüm bulmak zor, belki de imkansız. Sanırım bu konuda bir yargıya varabilmek ''çözüm''den ne anlaşıldığına bağlı. Bizim gözümüzde çözüm, mevcut halin korunmasından başka bir şey değil. Dünyanın en kalabalık ve her geçen gün daha da kalabalıklaşan şehirlerinden birinde her geçen gün trafiğe çok sayıda vasıta çıkıyorsa, siz ancak mevcut hali koruyabilirsiniz, ulaşım probleminin tamamen ortadan kaldırılması hayaldir.
Batı ülkelerinde benzer büyüklükteki şehirlerde ulaşım problemi toplu taşıma yöntemleriyle minimize edilmiştir. Bizde ise metro, tramvay ve son olarak metrobüs sistemleri yeni yeni hayatımızda yerini alıyor. Hâttâ iyi hatırlarım, Levent metrosu bitip hizmete girdikten sonra uzunca bir süre ilgi görmemiş, insanlar yerin altına girip yolculuk etmeye alışamamış, bu konuda alışkanlığın değişmesi için bir kış bol miktarda kar yağması gerekmişti.
Birkaç yıl önce hayatımıza giren metrobüs, İstanbul'un solunum sistemine yapılmış güçlü bir takviye gibi oldu ve şehrin kimyasını değiştirdi. Neredeyse İstanbul'un seyahat haritası metrobüse göre yeniden şekillendi. Yeterli mi? Elbette hayır, ancak hissedilir bir rahatlama olduğu kesin.
Şimdi Anadolu yakasında biri bitmeye yakın, diğeri de inşaatı başlamak üzere olan iki metro hattı var. Bitmeye yakın olanı Kadıköy-Kartal hattı. Haberlere bakılırsa hattın bir ucundan diğerine 29 dakikada gidilebilecek. E-5 Karayolu'nun sabah ve akşam trafiğindeki halini bilenler için 29 dakika büyük nimet.
İnşaatı başlamak üzere olan da Üsküdar ile Çekmeköy-Sancaktepe arasında yapılacak. Bittiğinde kaç dakikada nereden nereye gidilecek bilmiyorum ama tabii ki bu da toplu taşıma adına son derece olumlu bir adım.
Ancak benim gözüme bir tuhaflık çarpıyor, bilmem sizin de dikkatinizi çekiyor mu? Kadıköy'den tünel kazmaya başlayıp Kartal'a kadar gidiyorsunuz. Oradan metro hattı gidecek. Fakat neden Kartal'a kadar? Kartal'dan sonra Pendik ve Tuzla diye iki kalabalık ve önemli merkez var. Onlar ne olacak? Hat oralara kadar uzatılacaksa baştan neden örneğin Kadıköy-Tuzla diye başlanmadı? Sonra Üsküdar-Çekmeköy (Sancaktepe) hattı neden Sultanbeyli'ye uzanmıyor? Üsküdar'dan Sultanbeyli'ye giden bir belediye otobüs hattı var ve en çok yolcu taşıyan hatlardan biri. Gece yarısı bile tıka basa dolu yolda gittiğini görebilirsiniz 11 ÜS numaralı otobüsleri. Demek ki iki merkez arasında ciddi bir trafik söz konusu, dolayısıyla da metroya şiddetli bir şekilde ihtiyaç var.
Üsküdar'ın eskilerinden bir ağabeyle sohbet ederken, çocukluğunda Bağlarbaşı'nda oturduklarını ve Üsküdar'a yıllar sonra indiklerini, o zamanların hayatında bir semtten diğerine gitmeye pek de ihtiyaç duyulmadığını söylemişti. Şimdi hiç öyle değil. Örneğin ben 30 yıldır Üsküdar'da oturan ve başka bir yerde oturmayı düşünmeyen biri olarak mesleğim icabı İstanbul'un hemen hemen bütün semtlerine gitmek zorundayım. Bu elbette bana mahsus bir durum değil, değişen hayat şartları icabı birçok insan benzer durumda ve İstanbul'un her semtinden diğerleriyle ulaşımın kolaylaştırılması gerekiyor.
Altunizade Metrobüs Durağı
Sözümüzü Altunizade metrobüs durağının hali pür melaliyle noktalayalım. Sanırım Avcılar'dan Söğütlüçeşme'ye uzanan hattın ulaşımı en zahmetli durağı orası. İki tane üst geçit inip çıktığınız yetmiyormuş gibi otobüs ya da minibüs durağına ulaşmak için yüzlerce metre yürümek zorunda kalıyorsunuz. O kadar ki bazen gözüm yılıyor, süreyi uzatmak pahasına alternatif yolları kullanıyorum. Sanırım bu bütün Üsküdar'lıların derdidir. Hangi kurumun sorumluluk alanına giriyorsa, bir an önce çözümünü talep ediyoruz.