Temmuz ayının sonlarına doğru ekranlarda sürekli olimpiyat yarışları dönüp durmakta. Türkiye bu sene Londra'da düzenlenen 2012 Olimpiyatlarına büyük bir kafileyle katıldı. Açılışa Gençlik ve Spor Bakanı ile Başbakan Recep Tayip Erdoğan'da iştirak etti. Şaşalı bir açılış, heyecan dolu yarışlar, TRT spikerlerinin kulağımızı aşındıran ses tonları ile profesyonel sunumları... Fakat bir türlü göndere çekilemeyen ay yıldızlı bayrağımız!
Neyseki bitime bir hafta kala Rıza Kayaalp 120 kiloda bronz madalya kazanarak biraz olsun göğsümüzü kabarttı. Hani şu daha önce düzenlenen oyunlarda madalyalara amborgo koyduğumuz Güreş'te...
Milletçe bronz ile avunurken beklediğimiz altın madalya haberi tekvandodan geldi. Servet Tazegül şanlı bayrağımız en yükseğe çektirdi. Ardından 19 yaşındaki sporcumuz Nur Tatar ile tekvandoda bir madalya daha kazanıyoruz. Bu sefer ki gümüş... Ama olsun; genç sporcumuz için büyük başarı.
Bu kadar geniş katıldığımız oyunlardan 3 madalya ile ayrılacak değiliz herhalde. İki umudumuz daha var. Aslı Çakır Alptekin ve Gamze Bulut 1500 metre kadınlar finalinde koşacaklar. Aslı'nın Üsküdar Belediyespor sporcusu olması beni ve Üsküdarlıları ayrıca gururlandırıyor. Başta Üsküdar olmak üzere tüm Türkiye ekrana kilitleniyor, dualarımız Aslı ve Gamze için... O kadar içten istemişiz ki Yüce Yaradan bizleri boş çevirmiyor dergahından. Bir taşta iki kuş misali, bir altın ve bir gümüş madalya kazanıyoruz atletizmde.
Aslı bu madalyanın sinyalini Avrupa şampiyonasında vermişti aslında. Tesadüf olmadığını gösterdi ispatladı. Sadece Üsküdarın değil Türkiye'nin gururu oldu.
Bu arada Üsküdar Belediyespor'un amatör sporlardaki başarılarıda yatsınamaz. Hentbol Bayan milli takımının iskeletini oluşturan ekibimiz, Atletizimde ise Alemitu Bekele, Gülcan Mıngır, Meryem Erdoğan ve Aslı Çakır Alptekin gibi isimleri bünyesinde bulundurarak şanlı bayrağımızın yurtdışında dalgalanmasını sağlıyor.
Burada Üsküdar Postası Gazetesi ve www.uskudar34.com haber sitesi olarak kendimize parantez açmak istiyorum. Futbol, hentbol, atletizim, tekvando ayrımı yapmadan Üsküdar adının geçtiği her spor dalına Üsküdar34.com'da yer veriyoruz. Ayrıca yayın hayatına başladığı ilk sayıdan itibaren hiçbir yerel gazetede olmayan spor sayfası uygulamasını reyting kaygısı duymadan Üsküdar Postası Gazetemizde başlattık. Kendi imkanlarımız dahilinde amatör sporlara her sayıda azami bir sayfa yer ayırıyoruz.
Bu hatırlatmanın ardından dönelim tekrar olimpiyata. Tekvando, atletizm demişken, sahi ne oldu bizim önceki olimpiyatlarda dünyayı ters düz çeviren güreşçilerimize? Yada sanki halteri değilde Türkiye en yukarı kaldıran haltercilerimize?
26 spor dalında 39 branşta yapılan yarışmalar sonucunda toplam 906 madalyanın sahibini bulduğu 2012 Londra olimpiyat oyunlarına 16 dalda 114 sporcu ile katılan ülkemiz sadece 5 madalya alabildi. Onca madalyanın içinden teselli ödülü gibi bir şey olsa gerek!
Söylemesi acı fakat gerçeği de gözardı etmeyelim. Eleştirimin üslubu ve dozu biraz ağır gelebilir ama üzülerek söylüyorum; 2012 Londra Olimpiyatlarında ülke olarak nal bile toplayamadık.
Durum böyleyken üstüne birde 2020 Olimpiyatlarına adayız. İnsanlarımızın ilgisi ve katılımı ise ortada. Fiziki imkanlar oluşturulsa dahi Türk halkının olimpiyatlara ev sahipliği yapacak oranda spora destek ve ilgisi yeterli değil. Bunu gören Olimpiyat komitesi Türkiye'ye nasıl olumlu bakabilir ki?
Çözüm konusunda uzmanlar gibi yorum yapamam. Ama halktan biri olarak eleştirebilirim;
- Destek spora ve spor dalının gelişmesine yönelik olmalıdır. Şahıslara da elbet destek verilmeli fakat başarı durumuna göre olmalıdır. Abartıdan kaçınılmalıdır. Daha olimpiyatlara giderken sporcuların her birine 60 cumhuriyet altını harçlık vermenin anlamı olamaz.
- Amatör sporların büyük ölçüde belediyeler tarafından desteklendiği aşikar. Üsküdar Belediyesi bunun en güzel örneği. Ama nereye kadar. Devlet amatör branşı olan kulüplere yardım yapmalı, sponsor olmak isteyenede kolaylık sağlamalıdır.
- İmkanlar tüm şehirlere eşit oranda sunulduğu zaman yetenekleri keşfetmek daha kolay olacaktır. Keşfedilen adaylar ise devlet tarafından kulüpler bünyesinde desteklenmeli.
- Okullarda eğitim ve yönlendirme zafiyeti inkar edilemez. Beden eğitimi dersini yoklamayı yaptıktan sonra 'serbestsiniz' diyerek terkedip giden öğretmenlerin elinden kurtarmak şart.
Başarısızlığın ardından sanal ortamda yapılan yorumlarda ağlanacak halimize gülüyoruz. Mizahi eleştirede sınır tanımıyoruz yani. Olimpiyata bu branşı ekleseler ilk üç bizim olurdu.
İşte çok beğendiğim iki örnek;
''Bile bile ramazan ayına olimpiyat koyarlarsa tabii ki başarısız oluruz''
''Türk'ün Türk'ten başka dostu yok. Tam madalyaları toplamaya başladık, olimpiyatı bitirdiler''
... gibi hem komik hemde düşündürücü yazıları okuyunca insan kendini gülmekten alıkoyamıyor.
Londra'da 5 madalya kazandık ancak başarısız olduğumuzunda inkar edilemez. Bayramızı göndere çektiren Aslı, Servet, Gamze, Nur ve Ramazan'a başarılarından dolayı teşekür ediyoruz, bizleri gururlandırdılar. Başta spor bakanımız olmak üzere tüm yetkililerden bir sonraki olimpiyatlar için şimdiden gerekli hazırlıkları yapmalarını bekliyoruz.