ÜSKÜDAR'IN İMARI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Merhabalar,
Kentsel dönüşümle ilgili bu bölüme yorumlarıyla, soru ve öneriyle katkıda bulunan herkese tekrar teşekkür ediyorum. Benzer sorulara ayrı cevaplar vermemek düşüncesinden hareketle soruları 15 günde yani ayda 2 kez cevaplayacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum. Benim birde ricam var; şehirlerin sorunları olduğu gibi hepimizin insan olarak sorunları var ve her birimizin en başta zaman sorunu var. Biz burada öncelikle zaman ayırıp sorunlarımızı konuşuyoruz. Sorunlarımızı tartışıyoruz. Sorunları basın aracılığıyla ve elimizden geldiği kadar da bireysel olarak ilgili makamlara duyurmaya çalışıyoruz. Devletiyle milletiyle hepimiz iyi niyetliyiz. Geçmişte pek çok imar yanlışları yapılmış ve sorunlar çığ gibi büyümüş ama artık tüm sorunlara çözüm arayan, çözüm üretmeye çalışan bir devletimiz var, devlet kuruluşlarımız var. Bunu hep birlikte görmemiz katkı sunmamız gerekir. Hiç merak etmeyelim sorunlarımız çözülecek. Yüce Mevla bu ülkeye ve insanlarımıza başka acılar yaşatmasın. Değerli kardeşlerimden okuyucularımızdan benim hassaten ricam yorumlarımızda birbirimize karşı daha seviyeli daha saygılı olalım, kırıcı olmayalım. Klavyenin tuşuna basarken daha dikkatli olalım.
Biz Kentsel Dönüşüm kuruluşu olarak öncelikle yasanın mantığını anlatmaya çalışıyoruz. Bu yasa yeni bir yasadır. Bu yasanın önceliği deprem riskli binaların riskinin sıfırlanmasını hedeflemektedir. Deprem riskinin sıfırlanması hedeflenirken kentler de yenilenecek. Kentlerin yenilenmesi esnasında imar sorunları karşımıza çıkıyor. Bu sorunları her birimiz bulunduğumuz mahallerde farklı sorunlar şeklinde yaşıyoruz ve yorumlarınızla sorularınızla aktarıyorsunuz. Bu sorunların çözümünün iki merkezi var biri belediyeler diğeri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'dır. Bu devlet kuruluşları sorunlarımıza duyarsız değillerdir, sorunlara çözümler için çalışıyorlar. Örneğin biz daha geçen ay Boğaziçi imar yasasının sıkıntılarını konuşurken bakanlıktan güzel haberler geldi. Boğaz içini gören ve öngörüm alanlarıyla ilgili imar yönetmelik değişiklinin taslak çalışması basına yansıdı. Yani hem yeni yapılaşmaya bir düzen geliyor ve hem de eski riskli binalar yenilenebilecek. Şu anda taslak halinde. Basından okuyup beğenmediğiniz tarafları var ise hemen önerilerinizi bakanlığa ulaştırınız. Ben vatandaşım beni dinlemezler diye düşünmeyin. Bence yapıcı olarak hemen yazmayı deneyin. Ben denedim bizzat sayın genel müdür geriye dönüş yaptı. Yavuztürk Mahallesinden haklı olarak ne olacak bu Yavuztürk'ün hali manasına gelen sorular var ve inşallah çözüm sürecine girmek üzere, az daha sabır. Görüştüğümüz Sayın Üsküdar Belediyesi Başkanlığı ve İmardan sorumlu yetkilileri de İmar konularına vakıflar ve Üsküdar için yeni imar çalışmaları yapıyorlar, imar planlarını revize ediyorlar. Yine de sıkıntılarımızı problemlerimizi önerilerimizi belediyelerimize aktarmalıyız. Bundan geri kalmamalıyız. Belki bu gün hemen çözülmeyecektir. Ama bu bir gün mutlaka faydası olacaktır. Yazılı olarak veya bizzat görüşerek mutlaka belediyemizle görüşelim. Öte yandan yine Çevre şehircilik bakanlığımıza da aynı şekilde yazılı sözlü ulaşmalıyız sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi paylaşmalıyız. İnanın boşa gitmeyecektir. Sizden çok istifade edeceklerdir. Sizinle bizimle ilgili planlamalar yaparken aktardığımız bilgilerimizin bir kısmından faydalanacaklardır. Çevre Şehircilik Bakanlığının Alo 181 hattına cep telefonlarınızdan ulaşabilir, sorunlarınızı bizzat ilgililere aktarabilirsiniz ya da yazınızla gönderin. Bizde olabildiğince genel imar sorunlarının takipçisiyiz, olmaya da devam edeceğiz. Ancak imar sorunlarının çözüm odağı belediyelerdir. Bu sorunların azalması ve kentsel dönüşümün sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için belediyelerin imar planlarını kentsel dönüşüme göre gözden geçirmelerinde fayda olacaktır kanaatindeyim.
Öte yandan kentsel dönüşümün diğer ayağında eski, yaşlı, deprem riskli binaların dönüşümüyle ilgili olarak bakanlığımız tarafından bir bir peşine önemli teşvikler destekler yayınlanıyor. Riskli yapıların beton, demir ve zemin mukavemetlerinin belirlenmesine pratiklik kazandıracak işlem sayısını ve maliyetini azaltacak deprem yönetmeliği 7.nci maddesi değiştiriliyor. 6306 sayılı yasa ile kentsel dönüşümde önemli adımlar atılmaya devam ediyor; dönüşümün hızlanması için mevzuat düzenlemelerinin yanı sıra dönüşüme karar veren bina kat maliklerine ve inşaat firmalarına çok önemli teşvikler sunuldu. Dönüşümde isteyenlere 2 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeli, faizinin yarısı devlet tarafından karşılanan kredi imkanları var. Kdv muafiyeti, noter harc, ruhsat ve tapu harc muafiyetleri var, kira yardımı yapılıyor. Teşviklerden faydalanmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Gerek bina sahipleri gerekse inşaat firmaları 6306 sayılı yasanın imkanlarından teşviklerinden faydalanmaya başladılar. Uygulama da sıkıntılar var ama çözümlerde peşinden geliyor bakanlık çalışıyor her geçen gün daha iyiye gidiyor.
Bu konular da da sorunlarınızı paylaşınız. Yarınlarda deprem risksiz, daha güzel binalarda, daha güzel müreffeh şehirlerde yaşamak dileğiyle.