Bereketi Paylaştık
Üsküdar her dönemde insanların ilgisini üzerine çeken ve bir çok insan tarafından da bilinen özelliği ile Kâbe toprağı olarak bilinmektedir.
Üsküdar'ın her dönemde ayrıcalıklı bir konumda bulunması sosyal hayatta da kendini göstermiş, şehrin Müslüman sakinleri Üsküdar'ı bir Kâbe toprağı saymışlar, Museviler tarafından da Kuzguncuk bölgesi Kudüs toprağı diye sıfatlandırılmıştır. Şehrin, Kâbe toprağı sayılmasının sonucu hac yolculuğunun ilk durağı her dönemde Üsküdar olmuştur. Adına Sürre Alayları denen ihtişamlı törenler, her hac döneminde tekrarlanarak bir gelenek halini almıştır. Üsküdar, sosyal tarihimizde kimi ilklerin de şehridir.
Bu bilgilerden sonra asıl konumuza geri dönmek istiyorum. Biliyorsunuz Mübarek bir ayı geride bırakmak ve Ramazan Bayramına kavuşmak üzereyiz. Üsküdar'da yıllardır bir gelenek haline gelen ramazan iftar çadırı geleneği havaların sıcaklaşmasıyla birlikte son yıllarda açık hava iftarları olarak düzenleniyor. Üsküdar Belediyesi tarafından her yıl olduğu gibi bu senede Üsküdar'ın 33 mahallesinde sokak iftarları düzenlendi ve 7'sinden 70'ine tüm mahalle sakinleri bu iftarlarda aynı sofrayı aynı ekmeği paylaşma imkanı buldular.
Üsküdarlı bir vatandaş olarak yapılan bu çalışmaları çok başarılı buluyorum. Kendi adıma bir misafirim geldiğinde mahallemin ana caddesinde yürürken ben bu cadde üzerinde iftar açtım, yemek yedim ve çay içtim dediğimde çok şaşırıyorlar ve özeniyorlar...
Üsküdar'da 1996 yılında başlayan iftar geleneği herkesi özendirecek derecede başarılı olmakla birlikte her Ramazan Ayı'nda Üsküdar'a yurdumuzun değişik illerinden insanların gelmesini sağlıyor. Kurulan bu sofralarda birlik, beraberlik, kardeşlik ve dostlukla birlikte bereket paylaşılıyor... Rabbim tekrar kavuşturu inşallah... Hayırlı bayramlar...