Dershaneler kapanırsa...
Benim umurumda değil ister kapatsınlar ister kapatmasınlar. Ama durumu değerlendirmeden de geçmeyeceğim pek çoğumuzun çocukları var çocukların gelecekle ilgili hedefleri var ailelerin de çocuklarının hedefleri ile planları var.
Önce kendimden bahsedeyim Haydarpaşa Lisesi gibi Türkiye nin en köklü liselerinden birinden mezun olma şansına sahiptim şimdilerde o tip liseler Anadolu Lisesi oldular ve mezunlarının yaklaşık yüzde 40 iyi Üniversitelere gidebiliyor. Benim mezun olduğum yıllar mezunlarının tamamı Üniversitelere gidebiliyordu. İlk sene bende İ.Ü Veterinerlik Fak. Kazanmış ama lise sonda iki dersten kalınca gidememiştim.İkinci yıl ise U.Ü. Ziraat Gıda yı kazanmış ona gitmiştim ,ama aynı puanla İstanbul da da gidebileceğim bir sürü bölüm vardı hepsi de devlet üniversitesi olmak kaydıyla. Zira o yıllar özel ve vakıf üniversite tuzağı daha başlamamıştı. Lafın arasında iki yıl da Üsküdar da Güven dershanesine gitmiştim. Oyıllar da üstün başarılı öğrenciler özel okullardan çıkardı bizim okullarda Anadolu?da kilere göre daha başarılı olurlardı. Bu da eğitimin okullarda ki altyapısına bağlıydı.
Yıllar geçti evlendik ve çocuklarım oldu. Oğlum ve kızım 8 yıllık eğitimlerini labaratuarsız salonsuz sınıfların kalabalık olduğu zayıf ve başarı oranı düşük bir okulda tamamladılar. İkisi de 7. ve 8.sınıflarda deshanelere gittiler. Sonuç büyük olan oğlum Çengelköy lisesini bitirdi kızım ise Ticaret lisesini bitirdi. Her ikisi de İstanbul da iyi bir devlet Üniversitesine gidebilsin diye lise 3 ve lise 4 de Üniversite kurslarına gittiler hem de en iyilerinden birine Finale.
Okulda aldıkları eğitimin üniversite sınavında başarı yakalamaları imkansız olduğundan mecburen dershaneye gönderdik. Yoksa kimse çocuğuna durduk yerde 7 bin lira harcamaz tek hedef iyi bir yükseköğretim ve İstanbul olması.
Sınavlara girdiler ve baktık ki İstanbul da bu puanlara göre okul yok. İstanbul 14 milyon nüfusu ile topu topu 5 devlet üniversitesine sahip. İkinci eğitimi getirdikleri halde İstanbul da yaşayan yüz binlerce yüksek öğrenim çağında ki genç bu beş üniversitede yer bulamıyor. Devlet yıllardır nüfus bu kadar arttığı halde İstanbul a üniversite yatırımı yapmıyor. Nereye yapıyor Anadolu daki irili ufaklı şehirler yapıyor. Yatırımı alan il seviniyor yurt yetersiz evleri kiralıyorlar eğitim turizminden faydalanıyorlar ama şehrin üniversite yaşamı ile sosyallikle hiç alakası yok. Açılan bölümler de belli fen edebiyat fakültesi eğitim fakültesi bunların artık o kadar çok mezun var ki çoğu öğretmenlikte atama bekliyor adet 200.000 dershane öğretmenleri de sanırım 50.000 kadar. Tıp fakültesi yada mühendislik fakültesi açamıyor indir bindir aynı basit fakülteleri farklı illere açıyorlar tıp açsa yatırım büyük hocalar gelmiyor. Yatırımlar kontenjanları yükseltmek için yapılıyor boyna aynı mezunlar veriliyor o yüzden işsiz üniversiteliler artıyor. Kontenjanlar arttı doğru ama içerikleri zenginleştiremiyor.
Bu bilgilerin ışığında sizce dershaneler kapanır mı kapansa ne olur. Bilmeyenlere hatırlatalım 5-7 kişilik dershane 9.000 TL 18-20 ler 4.500 TL aslında çocuğa bir tane 8.000 lik yatırım yapıp İstanbul da iyi bir devlet üniversitesine veya burslu olarak vakıf üniversitesine vermek daha akıllıca değimli ? Durumu çok daha iyi olanlar yıllık 50.000 liralık çok özel hocalarla hazırlık yapıyorlar. Datça da öyle bir öğretmenle tanışmıştım yoksa hiç duymamıştım bu tip öğretmenler olduğunu.
Ben ne yaptım dersiniz, biri yüzde 25 burslu diğeri yüzde 50 burslu olmak üzere ikisi de İstanbul da vakıf üniversitesinde. İstanbul dışında işe yaramaz bir bölüm okuyacağına İstanbul da etkili bölüm tercihini kullandı çocuklarım.
Zaten düştüğümüz tuzak bu, sınavlar istediğiniz kadar değişsin yeni kurulan üniversiteler yetersiz oldukça çocuklarımız iyi bölümleri kazansın diye elimizden geleni yapacağız. Dershaneleri özel liselere ve ortaokullara çevirseler o okulların yıllık 20.000-25.000 liralık ödemesini kimler yapabilir ki. Yapanlar zaten özel liselere gönderiyor. İhtiyaç olsa yenileri açılır ve dolar zaten.
Yani sevgili okurlarım dershaneler kanunla kapatılabilir adları değişir, eğitime katkı odası olur gruplara özel ders olur. Olur oğlu olur.
Dershane ve etüt merkezlerinden reklam alamaz olduk çünkü umutsuzluk ve belirsizlik had safhada.