Zeynep Seçkin

Oksidan-Antioksidan nedir?

[email protected]
Oksijen yaşam için gerekli elzem ögelerden biridir. Solunumla havdan aldığımız oksijen kan dolaşımıyla, ince bağırsaktan emilen besin ögeleriyle birlikte hücrelere taşınmasıyla yaşam için gereken enerjinin oluşmasını sağlar.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Oksijen yaşam için gerekli elzem ögelerden biridir. Solunumla havdan aldığımız oksijen kan dolaşımıyla, ince bağırsaktan emilen besin ögeleriyle birlikte hücrelere taşınmasıyla yaşam için gereken enerjinin oluşmasını sağlar.

Oksidan-Antioksidan nedir?Vücudumuz oksijen kullanırken serbest radikal veya oksidan dediğimiz bazı atık maddeler meydana gelir. Bu maddeler yüksek oranda tahrip edici özelliğe sahiptirler. Serbest radikaller temas ettikleri moleküllerin yapısını bozucu etki gösterirler. Serbest radikallerle yani oksidanlarla savaşan ve onları etkisiz halde getiren maddelere ise antioksidan denir. Serbest radikaller vücutta gerçekleşen her işlemde, her aşamada doğal olarak meydana gelmektedir. Normalde vücutta oksidanlarla savaşan bir antioksidan savunma sistemi mevcuttur. Antioksidanlar vücutta üretildiği gibi dışarıdan da alınabilir. Antioksidan savunma sistemi yeterince iyi çalışmıyorsa ve antioksidan gıdalar yeterli oranda yenilmiyorsa veya antioksidan özellikli desteklerden faydalanılamıyorsa serbest radikaller hücrelere zarar verir. Devamlı olarak serbest radikallerin etkisine maruz kalan dokuların yenilenebilmesi için antioksidanlara da sürekli bir  gereksinim vardır. Yaşlandıkça vücudun doğal antioksidan üretimi azalır. Bu yüzden antioksidan savunma sistemini güçlendirmek herkes için elzemdir diyebiliriz.

Antioksidan savunma sistemi bazı enzimlerden ve besinlerle aldığımız bazı besin ögelerinden oluşur. Antioksidan enzimlerin hücrelerimizde sentezlenmesi ve aktif hale gelebilmesinin başlıca koşulu yeterli ve dengeli beslenmedir. Bu enzimler besinlerle aldığımız protein yapı taşı olan aminoasitlerden oluşur. Bu yüzden beslenmemizde hayvansal ve bitkisel kaynaklardan yeterli miktarda protein, B vitaminleri ve mineralleri almamız gerekir. Enzimlerin aktif duruma geçebilmeleri için ise çinko ve selenyum minerallerine ihtiyaç vardır.

Antioksidan savunma sisteminin diğer kısmı olan besinlerle aldığımız antioksidan özelliğe sahip besinlerdir. Antioksidan vitaminler A vitamini, E vitamini ve C vitaminidir. A vitamninin temel kaynakları; karaciğer, yumurta sarısı, süt yağıdır. Havuç, domates, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinlerde ise A vitamini öncüsü karotenoidler bulunur. C vitaminin en temel kaynakları; narenciye meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, brokoli, domates, kuşburnudur. E vitaminin temel kaynakları ise; yine yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, yağlı tahumlardır. Vitamin olmayan ama antioksidan etkiye sahip olan diğer besinler ise sarımsak, soğan, pırasa gib sebzelerdir. Antioksidanlardan zengin olan besinler Oksijen Radikali Emme Kapasitesi (ORAC) yüksek olan besinler olarak tanımlanır. Yapılan araştırmalara göre günde yaklaşık olarak 3000-5000 ORAC değerine sahip yiyecek alındığında antioksidan bedenin kapasitesinin güçleneceği ve serbest radikal hasarından yeterince korunabileceği belirtilmektedir. Orac değeri yüksek besinler; kuru erik, kuru üzüm, böğürtlen, çilek, erik, kivi, brokoli, avokado, portakal, enginar, kırmızı biber, zerdeçal, yaban mersini gibi besinlerdir.

Vücutta oksidatif hasar çeşitli tip oksijen radikallerince oluşturulmakta ve her antioksidan bu radikal tipleri üzerinde etkili olamamaktadır. Bu yüzden daha yüksek ölçekte bir fayda sağlamak için mümkün olduğunca değişik antioksidan kaynaklarından faydalanılması, tek bir tane kaynağa yönelmemek gerekir. Buradan yola çıkarak da beslenmede çeşitlilik ilkesine uyulması antioksidan savunma sisteminin güçlenmesinde de temel esastır denilebilir.

Dyt. Zeynep Seçkin
Özel Üsküdar Aktif Tıp Merkezi

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir