Ahmet Mertol Canel

Belediye ne taraf TA !!! USTA

[email protected]
Değerli okurlar ve değerli dostlar hatta değerli takipçi arkadaşlar, Burada kısa bir not ile devam etmek istiyorum, ilkyazıma gelen yorumlar, hatta geri bildirimlerin olumlu, yapıcı hatta destek görmesi beni bir hayli SEVİNDİRDİ.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

BÖLÜM 2

Değerli okurlar ve değerli dostlar hatta değerli takipçi arkadaşlar,

Burada kısa bir not ile devam etmek istiyorum, ilkyazıma gelen yorumlar, hatta geri bildirimlerin olumlu, yapıcı hatta destek görmesi beni bir hayli SEVİNDİRDİ.

Evet böyle başlamak istedim..

''Belediye ne tarafta usta'' diye bakınırken dünden bu güne belediyeleri çok iyi analiz etmek lazım. Yerel yönetimlerde 2005 yılında yapılan bir kanun var ki, yapanı tebrik mi etsek, yoksa bu kanunu niçin yaptınız, kime göre hazırladınız diye kimse sorsak; Burada yine bir TARAF çıkar..

5393 sayılı yasa ile Büyük Şehir mahalle muhtarları pasifsize edildi.. Bu yasa ile neler geldi şöyle bakalım.

- Gerektiğinde sağlık, eğitim ve kültür hizmetleri için bina ve tesisler yapmak, kamu kurum ve kuruluşlarına ait bu hizmetlerle ilgili bina ve tesislerin her türlü bakımını, onarımını yapmak ve gerekli malzeme desteğini sağlamak..!!! Ne anladınız?

Belediyeler, okul öncesi eğitim kurumları açabilir; Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir (m. 14/3 NE ALAKA İSE...)

ASIL ACIKLI OLAN MUHTARLARIN GÖREV VE YETKİLERİ KISITLANMAK SURETİ İLE MAHALLE KÜLTÜRÜ, KOMŞULUK İLİŞKİSİ VE DEĞERLER ZİNCİRİ KOPMA NOKTASINA GELDİ.

Ben bu yazımda 1988 yılında bir hikayemle baş başa bırakıp bu güne taşımak istiyorum..

Belediye birimleri kendi içinde koordine ister her birim birbiri ile yumak gibidir.. Yıl 1988  idari işler müdürlük içinde genel ayniyat saymanı kadrosundayım ve tüm birimler yıl sonunda, kurumun yıl boyunca  alımlarının demirbaş ve müstehlik eşya (sarf malzemesi) elle yazılmış(manüel) çarşaf misali dev bir cetvele döker hazırlar ve AYNIYAT SAYMANI'na bir üst yazı ile gönderir..

Bunları teslim aldıktan sonra ben diyeyim bir ay siz deyin iki ay tek, tek incelemeye alırım.. tabi'i ki tek başıma... O tarihte yaşım henüz 26 (yirmi altı) (Yaşımız ortaya çıktı !)

BURADAKİ İLK ÇIKIŞIMIN ANA NEDENİ DENK BÜTÇE... BU İLK OLACAKTI.. OLDU.

Belediye başkanlık bu ilk olacak iç denetim için biraz tepki verse de denetlemede halka verdiği sözü yerine getirecekti, yani dürüst belediye kavramı..

Yine yukarıdan bir ses gelir... BENİM MEMURUM İŞİNİ BİLİR... (Turgut Özal)

SIKINTI NEDİR DİYECEKSİNİZ?

Buradaki hikayenin özü 2886 sayılı ihale yasası önüme gelir ve incelerim.. Ama yasayı hiçbir memur bilmez hatta merak ta etmez.. Bu süreçte tüm seminerlere katılırım, kanunun her maddesini ezberlerim..

Burada ele alınacak kısım, Belediye Başkanlarının Üsküdar için ihtiyacı, sosyal yapısı ve yatırımları..

En önemlisi bütçesi..

Burada seçilmişlerin kaygıları başlar....

BURADA NEYİ TETİKLEDİN VE NEREYE ÇOMAK SOKTUNUZ DERSENİZ?

İŞTE SİZE BAŞLIKLAR..

Sosyal belediyeciliğin bir tercih ve sınıfsal bir eğilim olarak değil tekrar seçilme kaygısı veya seçmen baskılarının dayatması ile olduğu yavaş, yavaş başlar.

? Sosyal belediyecilik uygulamaları bir hak olarak görülmemekte, yerine getirilmeyen veya eksik getirilen sosyal belediyecilik faaliyetleri belde sakinlerince pek fazla sorgulanmaz çünkü belediye taraf olacaktır..

? Sosyal belediyecilik faaliyetleri belde sakinlerinin tercihleri ile değil; algı ile rant nasıl elde edilir, Belediye yönetimlerinin kendi tercih ve önceliklerine göre planlanma yapmakta bütçe açığı dikkate alınmamakta.

Siyasi şekillenme ve çekişme devletin yereline inmekte..

STK ve hemşeri faaliyetleri öne çıkar her mahalle kendi gettosunu kurmaya yönelir..

? Sosyal belediyecilik sağlık, eğitim, konut, istihdam ve sosyal yardım gibi sorunlara kalıcı ve toptan çözüm üretmemek yerine, sürdürebilir RANT ile istihdam yolunu genişletmek İSTER.

İmar yönetmenliği hızla çiğnenir.. rant kapısı açılır...

? Sosyal belediyecilikte, sosyal devleti hayırseverlik kabul edip, hayırsever belediye hizmetleri ile kamusal yükümlülükler zayıflatılmakta ve sosyal haklar ihlal edilmektedir.

İLK KEZ ŞEHİR KATLİAMİ BAŞLAR,KAÇAK YAPILAŞMA ÇARPIK ŞEHİR.. (1988 başlar)

Bu saydıklarım şimdilik devede kulak misali devam edelim..

GELELİM ANA MEVZUYA;

1988 yılında TÜM BELEDİYENİN İHALE VE İHTİYAÇ ALIM cetvellerin incelenmesi ciddiye alınınca Sayıştay tarafından denetleme gelir..

Belediyenin genel AYNIYAT SAYMANI vasfı ile denetimi tek başıma vermeye çağrılmıştım..

Sayıştay müfettişleri gerçekten devlet edebi ve terbiyesinde, son derece bilgili ve donanımlı, nelerin nasıl denetleneceğini bilen, oturması, kalkması, konuşması tam yerinde, şahsiyetleri oturmuş tamda model memur kıvamında....

Her kalem sorgulanır, her alımın niçin alındığı ve yerinde kullanıldı mı? tek tek sorulur..

Denetim sonunda ilk defa müdürlükler bazında kriz çıkar... dedik ya memur işini bilecek..

Aslında olay hem çok önemli hem de önemsiz... İhale ile alınacak malzeme(2886 s.yasa) doğrudan temin ile parça parça alınmış... Artık anlayan anladı...

BU KONUDA TAVİZ VERMEDİĞİM GİBİ GERİ ADIM ATMIYACAKTIM..

Bu devlet meselesi ve kanunların tam işlemesini temin için bir inattı..

Olmadı... Tartışma büyüdü ben 1988 yılı mart ayında istifa mektubunu müdürlüğe sundum, eşyalarımı toplayıp çıktım.. Tarih; İşini bilmeyen memurları pazarda esnaf yapmıştı.. Pazarcılık serüvenim başlangıcı..

Bende işini bilen memur kısmından ayrılmış oldum..

İlginç gelişme Tam 8 ay sonra levazım şefimiz rahmetli Yusuf şirin İŞ yeri ziyaretime gelir tekrar memurluk için geri dönmem yönünde sayın belediye başkanımızın (rahmetli) selamını iletir..

Rahmetli belediye başkanımız NECMETTİN ÖZTÜRK (1984-1989 Üsküdar Bld.Başkanı) makamına çıktığımda,

Şu sözü hala kulaklarımda çınlar; ''ÜLKÜCÜ MEMUR SENMİSİN?''

Bu bir soru değildi; doğruyu yanlıştan ayırmanın kestirme yoluydu..

Baskı büyür, 8 ay sonra tekrar geri dönerim.. (Burada personel müdürümüz değerli Faruk Çiçekoğlu anmak isterim; Makama girerken ceket nasıl iliklenir?) Devlet terbiyesi dediğim hadise burada kendini gösterir.. Asıl olan geriye dönüş nedenim neydi derseniz?; Sayıştay müfettişleri tarından düzenlenen önemli bir evraka imza atmam gerekmektedir; Ayniyat Saymanı sıfatı ile Sayıştay müfettişleri TEŞEKKÜR VE TAKTİR tarafıma yazılmış olup, kişiye özel resmi evrak vasfı ile tebellüğ edip, Belediye bütçe dosyasına girmesi gerekiyordu.. ÖYLE OLDU...

GERİ DÖNÜŞÜME İKNA OLMAM NEDENİM; DEVLET TERBİYESİ...

KONU: DEVLET EBED, MÜDDET MESELESİ...

Evet ne diyorduk... Belediye ne taraf taaa usta....!!!!

1989-1994 ''Üsküdar belediyesinin sol yanları'' başlıklı yazıda buluşmak umudu ile,

Hepinizi saygı ile selamlarım.. Kalın sağlıcakla.

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir